Obiecte bisericeşti "modelate" în gheaţă de Bobotează, cu mare artă, de meşterii din Năruja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru credincioşii din comuna vrânceană Năruja sărbătoarea de astăzi a fost un prilej de mare bucurie, deoarece oamenii au putut admira tradiţionalele cruci de gheaţă de la cele două biserici.

La Năruja, confecţionarea de cruci de gheaţă pentru ziua de Bobotează este o tradiţie veche şi păstrată cu sfinţenie.

Anul acesta însă meşterii s-au întrecut pe ei şi au modelat din gheaţă sfeşnice, masă şi chiar o biserică în miniatură, astfel încât enoriaşii au avut o surpriză frumoasă la slujba de Bobotează.

La biserica din satul Podul Nărujei, cu hramul Sf.Împăraţi Constantin şi Elena, enoriaşi pricepuţi au confecţionat adevărate opere de artă.

"Preotul Horaţiu-Petre Bratie şi-a dorit tare mult ca şi în acest an Sfânta Slujbă de Bobotează să fie oficiată pe masa de gheaţă, aşa că a apelat la oameni inimoşi care l-au ajutat să-şi îndeplinească această dorinţă. Chilian Gicu, adevărat maestru, ajutat de Murgu Culiţă, Coroiu Teodor, Hornea Ionel, Ţigănaşu Ionuţ, Hurjui Nistor, Lupu Ionel, Dudu Maricel şi Dănilă Vasile au trudit să aducă gheaţa şi să o modeleze în aşa fel încât credincioşii să aibă o surpriză plăcută vor veni la rugăciune", a precizat Adriana Bratie, bibliotecar la Năruja.

Şi la biserica parohială Sf.Cuv.Parascheva din centrul satului, unde păstoreşte preotul Vasile Bratie, creştinii n-au stat degeaba în ziua de Ajun a Bobotezei. Şi aici au fost confecţionate cruci de gheaţă, sfeşnice şi, bineînţeles, masa de gheaţă. Plăcile de gheaţă au fost aduse de Hornea Ionel, Hornea Ionuţ şi Ţigănaşu Ionuţ iar de confecţionarea crucilor s-a ocupat Rebega Nelu, Buşilă Tudorel, Coroiu M.Ionică, Dobre Ionel şi Stoian Daniel.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite