Sute de băimăreni au participat la slujba de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de Bobotează   Foto: Angela Sabău
Slujba de Bobotează   Foto: Angela Sabău

Câteva sute de băimăreni au luat parte la slujba de Bobotează la Catedrala Ortodoxă Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Slujba a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alăuri de un sobor de preoţi.

Sărbătoarea Bobotezei a adus la Catedrala Ortodoxă Episcopală câteva sute de băimăreni, care au venit să asiste la slujba oficiată de PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de un sobor de preoţi. După ce s-a săvârşit Liturghia, ierarhul şi soborul de preoţi au ieşit pe esplanada din faţa bisericii, unde s-a oficiat slujba de sfinţire a apei.

După ce este săvârşită această slujbă de sfinţire a apei, preoţii împart celor prezenţi apă sfinţită, despre care se spune că are acum puteri tămăduitoare.  ”Am luat apă sfinţită pentru sănătate, pentru casă, să ne meargă bine. Credem în Dumnezeu şi considerăm că botezul este foarte important. Efectele sunt vizibile doar dacă crezi. Nu cred că e foarte  important să treci prin evenimente tragice în viaţă, ca să faci verificări, ci dacă eşti un om credincios, îţi aduce o stare de bine, eşti echilibrat, liniştit şi atunci este foarte clar că are efect”, spune Rodica Podolanu. ”Am luat pentru casă, pentru că aşa este bine”, a sus Gheorge Roman, un alt credincios prezent la slujba de Bobotează.

Sărbătoarea Bobotezei marchează momentul în care Isus a venit la râul Iordan, la Ioan Botezătorul şi i-a cerut să-L boteze şi pe el. Semnificaţia botezului este aceea de spălare a păcatului şi zidirea unui om nou. Epifania sau Teofania, cum mai este cunoscută Bobotează, termen provenit din grecescul theophania, înseamnă "apariţia / arătarea lui Dumnezeu". Este unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 6 ianuarie, praznicul care dezvăluie Sfânta Teeime lumii, prin Botezul Domnului.

Mai puteţi citi:

Ceremoniile ciudate ale naşterii în satele din Maramureş. De ce erau vânduţi copiii care se îmbolnăveau şi ce nu aveau voie să facă femeile însărcinate

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite