Comuna în care se știe deja primarul, cu o lună înainte de alegeri. „Acum îi clar, nici ochelari nu-ți mai trebuie”

0
Publicat:

Într-o comună din județul Botoșani se înregistrează o situație electorală ieșită din comun. Astfel, la Hănești, localnicii știu deja cine le va fi primar și în următorii patru ani, cu o lună înaintea alegerilor locale, întrucât pe listele electorale s-a înscris un singur candidat. 

În comuna Hănești, există doar un singur candidat la Primărie FOTO Cosmin Zamfirache
În comuna Hănești, există doar un singur candidat la Primărie FOTO Cosmin Zamfirache

„E singura dată când nu am contracandidat”

Aflată la 50 de kilometri de municipiul Botoșani, comuna Hănești are, de două decenii, același primar: pe fostul liberal Costel Matei. Primul mandat l-a câștigat în anul 2004, atunci când reușea să câștige după al doilea tur de scrutin, în fața social-democratului Chirica Zaharia. De altfel, toate cele cinci mandate avute de-a lungul timpului au fost câștigate după lupte electorale cu candidații susținuți de PSD. Ultimele trei mandate le-a câștigat cu scoruri electorale zdrobitoare, cu peste 70% dintre voturi.

Deși la fiecare scrutin electoral avea cel puțin un contracandidat, anul acesta, Costel Matei și-a adjudecat victoria cu o lună înainte de alegeri tocmai fiindcă este singurul înscris pe listele electorale, fără niciun rival politic.

Situația este ciudată și pentru edil.

„Este singura dată când nu am contracandidat. Eu câștigam detașat, dar mereu erau unu, doi care să meargă în lupta electorală. Nu mi-am dorit să fiu singurul candidat din comună, dar dacă așa s-a întâmplat...”, mărturisește Costel Matei.

Această situație unică este cauzată, de fapt, de exodul primarilor PNL la Partidul Social Democrat. În luna februarie, 23 de primari și viceprimari liberali din Botoșani au trecut în tabăra adversă, inclusiv Costel Matei.

În acest context, PNL Botoșani nu a mai avut răgaz să numească un alt candidat.

„Eu am avertizat conducerea PNL de multe ori. Că trebuie să faciliteze să fie proiecte și fonduri și aici la Hănești. Nu s-a întâmplat asta și ăsta a fost motivul plecării mele”, precizează edilul din Hănești.

„Măcar nu-mi mai bat capul pe cine să pun ștampila”

Drept dovadă, în Hănești nu există decât bannere electorale cu PSD și noul lor candidat, Costel Matei. Localnicii nu se prea sinchisesc de această situație, ci se declară, cel mult, amuzați.

„Măcar nu-mi bat capul pe cine să pun ștampila. Așa parcă mă gândeam, să mai schimb anul ăsta, să nu mai schimb.... Acum îi clar, nici ochelari nu-ți trebuie”, mărturisește un sătean în vârstă.

Alții spun că oricum tot Costel Matei ieșea primar.

„Păi a fost vreo 20 de ani, cred că tot el ieșea. Ce să mai strice foaie și pe altu’?. Tot au încercat, dar n-au reușit. Cine știe ce fac ei acolo, cu politica”, mărturisește alt sătean.

Deși nu are contracandidat. Costel Matei recunoaște că va face totuși campanie electorală.

„Din respect pentru alegători”, conchide edilul.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite