Baronul PSD Radu Moldovan şi şefii Bisericii, concediu pe şest în Rusia. Ca să nu se deconspire, pelerinii au avut interzis la postările pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan (PSD) a petrecut prima parte a lunii iunie în concediu, în Rusia. Împreună cu el au mers apropiaţi, primari din acelaşi partid, preoţi şi chiar ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Radu Moldovan (PSD), preşedintele de Consiliu Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a luat un concediu „de rugăciune“ la începutul verii 2015 şi a mers în Rusia, alături de colegii de partid, dar şi de mai marii Bisericii Ortodoxe.

La excursie au participat Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, protopopul de Bistriţa Alexandru Vidican şi mai mulţi preoţi care au luat la pas biserici din Moscova şi Sankt Petersburg.

Alături le-au fost şi primarul oraşului Beclean Nicolae Moldovan (PSD), primarul comunei Budeşti Vasile Codrea (PSD), primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu (trecut de curând la PSD de la PDL) şi primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, şi el trecut de curând la PLR de la PNL.

Nu au lipsit nici şefii de instituţii, fiind prezent managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa Mircea Gelu Buta şi şeful Finanţelor Publice, Cristian Parasca. În total, câteva zeci de persoane au ales să îşi petreacă concediul de odihnă „în rugăciune“ în Rusia. Pelerinajul s-a desfăşurat în perioada 2-14 iunie, chiar în perioada în care pentru prim ministrul Victor Ponta au început problemele cu DNA-ul.

În Croazieră pe Râul Moscova FOTO: Dumitru Cobzaru

excursie rusia 5

Au sărbătorit ziua Rusiei

Grupul de „pelerini“ a avut parte de o mini-croazieră pe râul Moscova şi de una pe Lacul Ladoga. Participanţii au ajuns inclusiv la mormântul lui Fedor Dostoievski, scriitorul simbol al Rusiei, şi au marcat ziua naţională a ţării pe care o vizitau în Piaţa Roşie din Moscova.

Întreaga excursie trebuia să rămână departe de ochii curioşilor şi mai ales a presei, motiv pentru care surse „Adevărul“ susţin că „pelerinii“ au avut interdicţie să posteze pe Facebook şi pe alte reţele de socializare detalii despre deplasare şi fotografii din Rusia. Cel care ar fi impus această interdicţie ar fi fost tocmai baronul Radu Moldovan.

Singurul care a îndrăznit să le arate prietenilor minunăţiile Rusiei a fost primarul din Budeşti, Vasile Codrea, care însă s-a asigurat că este singur în fotografii şi nu alături de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ sau alături de preşedintele de CJ Radu Moldovan.

Cel care a lipsit de la „instructajul“ preşedintelui Radu Moldovan a fost arhimandritul Dumitru Cobzaru, unul dintre preoţii clujeni care l-a însoţit pe Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ. Acesta a postat sute de fotografii din excursia din Rusia pe blogul său.


Grupul a vizitat şi biserici care adăpostesc moaştele unor sfinţi FOTO: Dumitru Cobzaru

excursie rusia 2

La scurt timp după ce presa locală a descoperit fotografiile, imaginile în care apărea şi preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan au dispărut ca prin minune de pe blogul preotului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan Ivan Gruia, care a însoţit grupul de pelerini, a fost rugat să explice provenienţa sumelor care au asigurat fiananţarea acestei excursii. „Este vorba despre fonduri proprii, avem chitanţe pentru a demonstra acest lucru. A fost vorba despre un concediu de odihnă, normal că este făcut pe banii noştri, ai fiecăruia. Nu înţeleg de ce lumea e aşa interesată de unde şi-a făcut concediul preşedintele (n.r. - Radu Moldovan)“, a precizat Bogdan Ivan.

O excursie asemănătoare, cu un an în urmă

Aceasta nu este singura excursie pe care Radu Moldovan o face alături de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ. Anul trecut, tot în timpul concediului de odihnă, însă în luna ianuarie, preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, alături de mai mulţi colegi de partid, funcţionari şi preoţi au vizitat locurile sfinte din Israel, Egipt şi Iordania, Ierusalim şi Siria.

În total aproape 60 de persoane l-au însoţit pe Radu Moldovan şi pe Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ în locurile sfinte, într-un pelerinaj ce s-a întins pe 10 zile. Potrivit vicepreşedintelui de Consiliu Judeţean Dorin Popescu, costurile acestei excursii s-au ridicat la 1.000 de euro de persoană. Şi atunci purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bogdan Ivan, care a participat şi el la excursie, a susţinut că fiecare şi-a plătit din buzunarul propriu acest concediu.

Deşi şi acea excursie trebuia să fie ţinută departe ochii indiscreţi ai presei şi atunci au „scăpat“ pe Internet mai multe detalii şi fotografii despre deplasare. Cel care a fost indiscret atunci a fost vicepreşedintele de Consiliu Judeţean Alexandru Pugna.

Alexandru Pugna a postat atunci mai multe fotografii din excursie şi s-a şi etichetat la Club Med Sinai Bay, una dintre cele mai luxoase unităţi de cazare din Egipt, situate pe malul Mării Roşii şi în apropiere de Muntele Sinai.

Indiscreţia a fost taxată destul de aspru de preşedintele de Consiliu Judeţean, care, potrivit participanţilor la excursie, a făcut o adevărată criză de nervi. Şi atunci fotografiile postate de Alexandru Pugna au dispărut repede de pe Facebook. Anul acesta, Alexandru Pugna nu a mai participat la excursie. În 2014, la nici două luni de la excursia din locurile sfinte, Consiliul Judeţean împărţea bisericilor din Bistriţa-Năsăud 600.000 de lei. Din această sumă, o proporţie covârşitoare, 80%, a mers către bisericile ortodoxe.

Vă mai recomandăm:

Relaţia dintre preoţi şi mai marii judeţului Bistriţa-Năsăud: de la excursii în locurile sfinte la finanţări serioase ale bisericilor

Legăturile „sfinte” dintre politicienii bistriţeni şi mai marii Bisericii Ortodoxe

Preşedintele de Consiliu Judeţean BN, Radu Moldovan, casă de 300.000 de euro şi cabană de 100.000 de euro

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite