Relaţia dintre preoţi şi mai marii judeţului Bistriţa-Năsăud: de la excursii în locurile sfinte la finanţări serioase ale bisericilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan şi primarul Ovidiu Creţu, alături de ÎPS Andrei Andreicuţ FOTO: Bianca Sara
Preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan şi primarul Ovidiu Creţu, alături de ÎPS Andrei Andreicuţ FOTO: Bianca Sara

Mai marii judeţului Bistriţa-Năsăud indiferent de partid au avut întotdeauna o relaţie foarte bună cu reprezentanţii bisericii. Relaţia a fost „întreţinută” cu cruci uriaşe, sponsorizări importante pentru biserici, titluri bisericeşti sau chiar excursii prin locurile sfinte.

Nu există eveniment în Bistriţa-Năsăud la care să nu fie prezent ÎPS Andrei Andreicuţ, astfel că, într-o lună reprezentantul bisericii calcă în judeţ de cel puţin 3-4 ori. Vizitele dese sunt „recompensate” cum altfel decât cu fonduri direcţionate spre proiectele bisericii.

Anul trecut Patriarhia Română a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud un ajutor de 300.000 de lei pentru sprijinirea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului. Rapid s-au găsit 100.000 de lei care să fie direcţionaţi spre construcţia megalomanică a BOR.

Pe ultima sută de metri, influenţat de scandalul care s-a iscat în jurul acestor „scrisori” trimise de Patriarhia Română, Radu Moldovan, preşedintele de Consiliu Judeţean, a redirecţionat această sumă spre alt proiect al bisericii şi anume spre Centrul Misionar de Tineret din Sângeorz-Băi.

La inaugurarea cantinei sociale ”Sfânta Muceniţă Filofteia” şi a centrului de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Simeon”, Radu Moldovan s-a angajat chiar să facă „lobby” la oamenii de afaceri bistriţeni să sprijine finanţarea acestor proiecte ale Asociaţiei Filantropia Ortodoxă.

Anul trecut, apropierea preşedintelui de Consiliu Judeţean faţă de biserică a fost recompensată de către ÎPS Andrei Andreicuţ cu Crucea Transilvană.

La începutul acestui an, mai marii judeţului, în frunte cu preşedintele Radu Moldovan, împreună cu mai mulţi preoţi din judeţ însoţiţi de ÎPS Andrei Andreicuţ au fost într-o excursie în locurile sfinte din Israel, Egipt şi Iordania. La acea vreme, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan Ivan asigura presa că excursia a fost una privată, costurile fiind suportate exclusiv de către participanţi.

La doar două luni de la această excursie, Consiliul Judeţean împărţea 600.000 de lei bisericilor, din această sumă peste 80% mergând spre cultul ortodox.

De dărnicia politicienilor s-au bucurat şi măicuţele de la mănăstirea Salva, care în 2007 au primit de la Gigi Becali o maşină de teren Toyota Land Cruiser cu o valoare de peste 40.000 de euro. Aceasta este şi una dintre mănăstirile preferate de preşedintele Traian Băsescu.


Relaţii bune şi cu greco-catolicii

Anul acesta în atenţia mai marilor judeţului au intrat şi greco-catolicii, odată cu vizita primului ministru Victor Ponta la Bistriţa din această lună. Protopopul greco-catolic Ioan Frişan a dat dovadă atunci de exces de zel şi a cerut SPP-iştilor să scoată presa afară din biserică pentru a nu deranja politicienii prezenţi.

Întreg evenimentul care a fost organizat cu ocazia sfinţirii lăcaşului de cult din Bistriţa s-a transformat într-unul „de campanie” cu discursuri politice strecurate printre cele sfinte.Vă mai recomandăm:

Legăturile „sfinte” dintre politicienii bistriţeni şi mai marii Bisericii Ortodoxe

Elena Udrea a făcut baie de mulţime la 1.200 de metri altitudine, în timpul slujbei de Sfânta Maria ţinute de ÎPS Andrei Andreicuţ

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite