Legăturile „sfinte” dintre politicienii bistriţeni şi mai marii Bisericii Ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Andrei Andreicuţ şi preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan
ÎPS Andrei Andreicuţ şi preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan

Indiferent de partid, politicienii bistriţeni au fost mereu apropiaţi de mai marii Bisericii. Pentru a sprijini legătura „sfântă” politicienii bistriţeni au ridicat cruci uriaşe, au sponsorizat ridicarea bisericilor sau a diferitelor proiecte ale Bisericii Ortodoxe şi chiar au plecat în excursii cu preoţii.

Prima investiţie majoră într-un simbol al Bisericii Ortodoxe care a ridicat multe sprâncene, în deosebi din cauza costurilor mari, i-a aparţinut fostului preşedinte de Consiliu Judeţean democrat-liberalul Liviu Rusu.

Este vorba despre o cruce din metal cu o înălţime de 31 de metri şi cu o greutate de 16 tone. Aceasta este amplasată în Pasul Tihuţa, în apropierea Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului”. Costurile construcţiei se ridică la 300.000 de lei, fondurile provenind exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Lucrările au început în cursul anului 2009, crucea fiind sfinţită un an mai târziu.  Slujba a fost oficiată de către Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, prezent fiind şi mitropolitul Ardealului de atunci Bartolomeu Anania.

cruce tihuta

Crucea din Pasul Tihuţa

Investiţiile în această zonă au fost continuate şi pe parcursul guvernării PSD, intensificându-se simţitor în ultima vreme. Încă de când la cârma judeţului a ajuns Radu Moldovan, Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ a început să vină tot mai des în Bistriţa-Năsăud. Mai marele de la Cluj vine de cel puţin 3-4 ori în Bistriţa-Năsăud în fiecare lună, pentru a participa la diverse evenimente mai mult sau mai puţin religioase.

Anul trecut, Patriarhia Română a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud un ajutor de 300.000 de lei pentru sprijinirea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului. Deşi o parte din sumă (100.000 de lei) era pregătită, preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, a renunţat la idee din cauza scandalului iscat în presă pe acest subiect. Nu a dorit însă să pice prost în ochii mai marilor Bisericii, direcţionând suma de 100.000 de lei către Centrul Misionar de Tineret din Sângeorz-Băi, tot o investiţie a Bisericii Ortodoxe.

Şi cantina socială „Sfânta Muceniţă Filofteia” şi centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Simeon” din municipiu au fost sprijinite de preşedintele de Consiliu Judeţean, care a afirmat la inaugurare că va face „lobby” la oamenii de afaceri bistriţeni să sprijine funcţionarea acestor proiecte ale Asociaţiei Filantropia Ortodoxă.

La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, însoţit de mai multe persoane din instituţia pe care o conduce au luat parte la o excursie în locurile sfinte împreună cu ÎPS Andrei Andreicuţ şi cu mai mulţi preoţi din judeţ.

Au fost vizitate locurile sfinte din Israel, Egipt şi Iordania. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Bogdan Ivan a asigurat la acea vreme presa că excursia a fost una privată, costurile fiind suportate exclusiv de către participanţi.

La două luni de la această excursie, preşedintele de Consiliu Judeţean împărţea 600.000 de lei bisericilor. Cultul ortodox a primit nu mai puţin de 500.000 de lei, adică peste 80%.



Vă mai recomandăm:


Tainele religiei politice de la malul mării. Legăturile primarului Mazăre cu ÎPS Teodosie

Mazăre s-a simţit mai aproape de Dumnezeu de două ori. Înainte şi după reţinerea sa pentru 24 ore. Primarul de la Constanţa, un apropiat al cluburilor şi sporturilor extreme, nu uită să treacă pe la biserică atunci când este răpus de greutăţi. În ultima vreme, greutăţile se traduc prin cătuşele puse de DNA.

Alegeri. Cu cine votează Biserica? Demnitate sau interes

Adunarea (basilica, ecclesia, sinagoga) creştinilor este chemată iarăşi la vot. Întrebarea esenţială nu îmi pare a fi „cu cine” votăm ci „pentru ce” votăm. Un lucru e cert: un creştin nu poate trimite pe nimeni la furt, indiferent că este de tip material sau valoric

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite