Coloana auto de protest a transportatorilor și fermierilor a traversat Bacăul. Ce revendicări au FOTO

0
Publicat:

Astăzi, protestatarii nemulțumiți, în coloane de camioane și tractoare, au tranzitat județul Bacău, în drum spre București, încă de la primele ore ale dimineții.

Coloană de mașini la protestul transportatorilor și fermierilor FOTO Ionuț Color
Coloană de mașini la protestul transportatorilor și fermierilor FOTO Ionuț Color

Coloanele au fost ”vizibile” atât pe Centura Bacău, parte din A7, unde aceștia au mers cu viteză redusă (5-10 kilometri la oră) dar și pe E85-DN2 sau în drum spre Onești. Transportatorii și fermierii din zona de nord a Moldovei au ajuns la primele ore ale dimineții în Bacău, urmând să li se alăture alte coloane în zona Buzăului, la podul de la Mărăcineni. 

Protestul spontan de astăzi, pornit de la postări pe site-urile de socializare, ia amploare, pe model german, unde fermierii sunt nemulțumiți de reducerea subvențiilor penru agricultură și de creșterea accizei la motorină.

Ce revendicări au fermierii și transportatorii care protestează

Agro Inteligența (agrointel.ro), care a informat asupra protestului spontan al transportatorilor și fermierilor, a făcut o listă lungă a nemulțumirilor acestora.

Fermierii doresc echivalarea categoriei B cu TR şi categoriei B1 cu TR1.  Obligativitatea înmatriculării și nu a înregistrării la primărie cu carte de identitate este considerată o măsură abuzivă, atât timp cât se poate înregistra cu factură de proveniență.

Obligativitatea inspecției tehnice periodice este considerată ”un jaf național din banii noştri” atât timp cât aceasta nu este făcută faptic, ci doar se eliberează un document printat, conform cu producătorul.

O altă nemulțumire a acestora ține de disfuncționalitățile care apar în sistemul de acordare și plată al subvențiilor, care ajung în conturile fermierilor cu întârziere. Nu în cele din urmă, ei sunt nemulțumiți de faptul că statul român nu-i sprijină, prin aplicarea cadrului legal, în competiția cu fermierii străini.

Transportatorii cer mărirea pragului indemnizației de deplasare a șoferilor care fac rute interne și externe, reducerea accizei la motorină, rezolvarea problemelor ce țin de RCA și licențele de transport, reducerea taxelor de drum, tichete pentru camioane electrice dar și alte beneficii.

Viața tiriștilor este afectată și de neregule la cântarele din vămi, dar și timpii mari de așteptare care le fac viața un calvar.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite