Fermieri din mai multe organizaţii agricole, la protestul spontan din Capitală. Traficul, blocat la intrarea în DN Centura Bucureşti
0UPDATE Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive spun că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care se îndreaptă cu utilaje spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
„Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) .
Potrivit acestuia, sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării , inclusiv din organizaţia LAPAE, dar spune că cea mai mare problemă o au transportatorii.
„2024 se anunţă un an destul dificil, iar 2025 şi mai dificil fără discuţie. Trebuie să fim destul de inteligenţi pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială”, mai spune Nicu Vasile.
Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.
„Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela şi noi la aceeaşi formă de protest, dar vom merge şi pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român faţă de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvenţiile, deşi trebuia să creeze uniformizare", a spus Nicu Vasile.
„Există posibilitatea ca aceste proteste să nu fie doar astăzi”
Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a transmis, de asemenea, pentru Agerpres, că protestul fermierilor şi transportatorilor este unul spontan, dar a confirmat că participă şi membri ai organizaţiei pe care o repreintă.
„Sunt fermieri din mai multe zone ale ţării, sunt şi membri de-ai noştri, ne-au informat de această acţiune la care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa. Urmează să avem şi noi discuţii interne atât la nivelul organizaţiei, cât şi la nivelul Alianţei şi să vedem ce va fi în perioada următoare, pentru că există posibilitatea ca aceste proteste să nu fie doar astăzi. Dacă se prelungesc la nivel european, să se prelungească şi la nivel naţional. Deja sunt câţiva colegi care astăzi o să fie la Bucureşti, o să vedem ce trebuie făcut mai departe", a spus Florentin Bercu.
Potrivit acestuia, joi va fi luată la nivelul organizaţiei o decizie oficială în privinţa protestelor, în urma consultării membrilor.
„Sunt o serie de nemulţumiri şi deficienţe cu care atât fermierii, cât şi cooperativele, dar în special fermierii, se confruntă şi este nevoie de o mai mare deschidere, atenţie, implicare şi disponibilitate din partea autorităţilor pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a exista un dialog inter-instituţional mult mai apropiat şi mai concis. Şi înainte de a-şi asuma poziţii atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, trebuie să fie consultate toate organizaţiile profesionale şi să se ţină cont de propunerile şi observaţiile lor, implicit atunci când sunt aspecte care ţin de a ajuta alte state, care poate sunt într-o situaţie dificilă, aşa cum este Ucraina, dar trebuie să avem în vedere şi repercursiunile şi nota de plată pentru acel ajutor, care s-ar putea să fie mult mai costisitor pentru noi decât dacă am fi fost mai egoişti, cel puţin în anumite situaţii", a subliniat Bercu.
Știrea inițială
Fermierii şi transportatorii din ţară sunt așteptați miercuri, 10 ianuarie, cu tractoare și camioane în București la un protest spontan anunțat online, pe care nu și l-a asumat însă oficial nicio organizație. La intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane.
„Un protest spontan a fost anunțat online de fermieri, astăzi, 10 ianuarie 2024, când este programat să aibă un protest spontan, la care urmează să participe 122 de camioane și 70 de tractoare. (...) Situația financiară dificilă îi determină pe producătorii agricoli din România să urmeze modelul germanilor care în această săptămână paralizează marile orașe și chiar autostrăzi, nemulțumiți de tăierile din subvenția la motorină și alte creșteri de costuri”, se arată pe pagina de Facebook a revistei Lumea Satului.
Ministrul Agriculturii: „nicio asociație nu își asumă acest protest”
Protestul nu este însă asumat oficial de nicio organizație, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a anunțat, pentru săptămâna viitoare, o întâlnire cu asociațiile și federațiile fermierilor.
„Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest. Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare. Am stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le avem pregătite pentru acest an. Vom putea vorbi, așa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină și sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare”, ascris ministrul pe facebook.
„Subvențiile se acordă la timp!”
Oficialul spune că întâlnirile erau programate înainte să apară mobilizarea online la acest acest protest.
„Îi asigur pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp!. Subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă. Avem un buget bun, în acest an, avem fonduri prevăzute pentru toate sectoarele și vom continua să sprijinim producția românească. Este început de an electoral și acest protest spontan este masiv distribuit pe rețelele sociale de un partid politic”, a mai spus ministrul.
„Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii pentru a încerca să câștige capital de imagine”
Ministrul a dat asigurări că anul 2024 va fi unul bun pentru fermierii români:
„Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje. Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluție pentru agricultura românească în ultimii 4 ani. (...) Îi asigur pe toți că anul 2024 o să fie un an agricol bun atât pentru România, cât și pentru fermierii români!”
„Protest RCA”
Amintim că zeci de transportatori și fermieri au ieșit miercuri dimineață pe șoselele buzoiene pentru un protest spontan. Ei își exprimă nemulțumirea față de o serie de aspecte ce afectează industria agricolă și transportul, sub genericul „Protest RCA”.
Mobilizarea s-a realizat de către „aripa” transportatorilor care au făcut apel ca un număr cât mai mare de colegi să se alăture acțiunii. „Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, se arată într-un mesaj.
Transportatorii și fermierii sunt nemulțumiți de scumpirile asigurărilor RCA şi cer fonduri europene.
„Vă rog să informați șoferii să fie calmi, civilizați, să respecte indicațiile poliției/jandarmeriei și dacă îi vor devia de pe traseul de mai sus să respecte indicațiile și în cel mai scurt timp să se întoarcă la traseu în coloană. În cazul în care unii participanți la trafic vor fi deranjați de noi și îi vor agresa verbal să nu dea curs și ei, să stea calm în cabină și să își continuie activitatea. Vă rog să nu claxonați în localitate!”, li s-a transmis protestatarilor.
La intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A 1 Bucureşti - Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.
De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.
Situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.