Fermierii români vor încasa plăți directe de 100 de euro pe hectar pentru culturile de toamnă din 2022

0
Publicat:

Fermierii vor primi anul viitor un sprijin direct de 100 de euro pe fiecare hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022, banii necesari fiind alocaţi în bugetul pe anul 2024, a anunţat luni ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

foto fermier în tractor
Ministrul Agriculturii anunţă o plată directă de 100 de euro pe hectar pentru culturile de toamnă

„Avem în cadrul Ministerului Agriculturii în bugetul pe anul 2024 o sumă foarte importantă de bani pentru acordarea a 100 euro pe fiecare hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022. Asta înseamnă că vom plăti pentru cele 3 milioane de hectare din România 100 euro plată directă către fermieri, pentru că aşa cum am discutat cu asociaţiile şi aşa este, sunt într-o perioadă grea de dificultate de finanţare”, a spus Barbu, la finalul dezbaterilor din comisiile de specialitate din Parlament.

De asemenea, şeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat că în bugetul pe 2024 sunt alocaţi bani pentru un proiect foarte important, respectiv Creditul fermierilor, în cadrul căruia Ministerul Agriculturii şi cel de Finanţe vor achita ROBOR şi alte comisioane.

Am prins în bugetul pe anul 2024 un credit foarte important, Creditul fermierilor, cu o dobândă de 1,95%, în care Ministerul Agriculturii cu Ministerul de Finanţe vor achita ROBOR şi alte comisioane. Venim în sprijinul fermierilor în această perioadă grea şi sunt sigur că vom redresa partea de agricultură din România”, a adăugat Barbu.

Întrebat despre proiectul de reorganizare din MADR, ministrul a subliniat că în luna ianuarie va merge în Guvern cu acest proiect chiar dacă termenul pentru prezentarea acestuia a fost prelungit cu încă şase luni, funcţiile de conducere care se vor desfiinţa urmând să aducă economii la bugetul ministerului de aproape 50 de milioane de lei.

Nu vom modifica nimic. În luna ianuarie, Ministerul Agriculturii va veni în Guvernul României cu acea reorganizare. Ne dorim foarte mult ca fermierii, pe proiectele pe care noi le-am lansat, pe de o parte pe Programul Strategic, pe de altă parte pe bugetul de stat, privind partea de procesare în România, partea de independenţă energetică, ne dorim ca fermierii români să beneficieze de acest sprijin. Nu se reduce nimic, se reduc doar funcţiile de conducere. Niciun angajat al Ministerului Agriculturii sau al unităţilor subordonate nu îşi va pierde locul de muncă. Mai mult, sunt reduceri la buget pentru că funcţiile de conducere care se vor desfiinţa vor aduce economii. În momentul de faţă se face o analiză, cred că aproape 50 de milioane de lei va fi o reducere pe bugetul Ministerului Agriculturii”, a mai spus şeful MADR.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2024 este în sumă totală de 34,4 miliarde lei credite de angajament şi 26,19 miliarde lei credite bugetare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite