Încă un aeroport din România poate prelua avioane Boeing. A fost refăcută calea de rulare

0
Publicat:

Aeroportul Arad a finalizat lucrările de refacere a căii de rulare, o investiție de 19,2 milioane de lei. Noua cale de rulare poate prelua avioane Boeing 737 până la seria 800 sau Airbus 320-200.

Este vorba despre Aeroportul din Arad FOTO arhivă Adevărul
Este vorba despre Aeroportul din Arad FOTO arhivă Adevărul

Totul a fost realizat cu fonduri accesate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Proiectul a mai prevăzut achiziționarea şi a unui utilaj pentru lucrări de întreţinere a platformelor de îmbarcare, a căii de rulare Alfa şi a pistei. Autospeciala respectivă a costat peste 4,4 milioane de lei, fiind un utilaj complex.

Lucrările au fost impuse de Autoritatea Aeronautică, pentru a acorda certificarea de conformitate atât în ceea ce privește calea de rulare Alfa, cât şi platforma 1 de îmbarcare a călătorilor.

Directorul Aeroportului, Ovidiu Moșneag, a detaliat investițiile realizate, respectiv: refacerea în integralitate a căii de rulare Alfa, cea care face legătura între platformele de îmbarcare/debarcareși parcare aeronave şi pista de decolare/aterizare, dotarea acesteia cu balizaj nou, asigurarea iluminatului solicitat în legislația de profil, precum şi realizarea marcajelor.

Din punct de vedere al cerințelor din regulamentul 139 al Comisiei Europene, care reglementează funcționarea Aeroportului, avem îndeplinite toate condițiile de funcționare. Noua cale de rulare poate prelua avioane Boeing 737 până la seria 800 sau Airbus 320-200, având portanța necesară operării aeronavelor de acest tip. În ceea ce privește utilajul pentru întreținere, acesta poate fi utilizată la curățat pista de zăpadă, având o lamă lungă de opt metri, față de doi, cât avea cel pe care l-am folosit până de curând”, a declarat Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului.

Consilierii județeni au aprobat investiția, care a trecut în patrimoniul Județului Arad și a fost dată în concesiune Aeroportului arădean.

Aeroportul, la coada clasamentului

La începutul verii anului 2023 se anunța că singurele curse de pasageri operate momentan sunt cele charter. 

Potrivit Asociației Aeroporturilor din România, în 2022 traficul de pasageri de pe Aeroportul Arad a fost de 16.633 de persoane.

Lipsa unor zboruri regulate s-a văzut în statistica națională, Aeroportul din Arad fiind al treilea de la coadă în ceea ce privește numărul de pasageri. În urma Aeroportului Arad s-au clasat doar Aeroportul Băneasa – 9.624 de pasageri în 2022 și cel din Tulcea – 360 de pasageri.

Aeroporturile de lângă Arad, însă, se clasează mult mai bine, Timișoara fiind chiar în topul celor care au trecut de un milion de pasageri într-un an. De asemenea, și aeroportul din Oradea a avut un trafic cu mult mai mare decât cel din Arad, cumulând un total de 208.541 pasageri în 2022.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite