Ce văd controlorii de trafic de la Arad care supraveghează de la distanță aeroportul de la Brașov VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlorii de trafic de la Arad văd în direct un șoim aflat pe aerportul de la Brașov, pe care îl supraveghează dintr-un turn de control virtual. Multe alte vietăți interesante sunt văzute pe monitor

Controlorii de trafic aerian de la Arad, care supraveghează live aeroportul de la Brașov, prin intermediul unui sistem de camere de luat vederi extrem de performante, au parte de imagini spectaculoase. Pentru că, deocamdată, Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav nu este funcțional, controlorii de trafic aerian se pot bucura de imaginile surprinse.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav FOTO Facebook
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav FOTO Facebook

Ce văd colegii noştri controlori de trafic de la Arad, live, pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav? Un şoim, în imagini mărite de 30 de ori! Pasărea de pradă a fost reperată şi filmată zilele trecute cu camerele mobile amplasate la clădirea de contingenţă”, a dezvăluit Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, instituția care s-a ocupat de implementarea proiectului primului aeroport construit de la zero în România ultimei jumătăți de secol.

Ce văd controlorii de trafic de la Arad care supraveghează Aeroportul Brașov
Ce văd controlorii de trafic de la Arad care supraveghează Aeroportul Brașov

Adrian Veștea spune că, în timp ce pe multe aeroporturi din lume sunt aduşi şoimi care să ţină la distanţă stolurile de păsări ce ar putea periclita siguranţa aeronavelor, la Braşov aceste răpitoare sunt la ele acasă şi îi vor ajuta pe cei responsabili să asigure zboruri fără incidente provocate de înaripate.

Sistemul cu turn virtual vede tot

Potrivit președintelui Consiliului Județean Brașov, Operatorii de la Arad au mai văzut şi alte vietăţi - iepuri, vulpi, câini şi chiar fazani. Adrian Veștea chiar a glumit și a spus că, deocamdată, operatorii nu au observat niciun castor!

Prin aceste declarații, liderul județean de la Brașov a vrut să scoată în evidență faptul că senzorii aparatelor detectează orice obiect, static sau în mişcare, care, uneori, poate scăpa vederii - cu ochiul liber sau cu binoclul - controlorului de trafic dintr-un turn de control clasic.  

Sistemul remote este unul proactiv, venind în întâmpinarea pilotului, înainte ca acesta să ajungă să se confrunte cu o problemă pe pistă.

Piloții, avertizați și ei prin acest sistem

Camerele mobile dispun de funcţia de tracking, cu ajutorul căreia pista este „scanată” de la un capăt la altul pentru a se detecta orice anomalie sau obstacol, ceea ce reprezintă un element de siguranţă în plus faţă de ceea ce asigură un turn de control clasic”, a mai precizat Adrian Veștea.

Aeroportul Ghimbav-Brașov cu un an în urmă
Aeroportul Ghimbav-Brașov cu un an în urmă

Aeroportul internațional de la Brașov este programat să fie inaugurat în 15 iunie 2023. Până acum nu au fost anunțate zboruri de linie, însă mai multe agenții de turism și-au programat deja vacanțe cu zboruri de la Brașov. Conducerea aeroportului spune că, potrivit prognozelor, acesta va ajunge anul viitor la 350.000 de pasageri.  

Aeroportul de la Brașov este primul din România dotat cu un turn de control virtual. Tot ce se întâmplă la Brașov văd, pe monitoare, controlorii de la Arad, iar piloții sunt avertizați în cazul în care nu pot ateriza sau decola în deplină siguranță.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite