Aeroportul de la Brașov va avea turn virtual. Cum arată sistemul și de unde va fi operat

0
Publicat:

La Brașov a sosit sistemul prin care aterizările și decolările de pe viitorul aeroport vor fi dirijate de la Arad. Camerele de supraveghere sunt unele extrem de performante, cu vedere în infraroșu.

Camere video pentru turnul de control virtual al Aeroportului Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov
Camere video pentru turnul de control virtual al Aeroportului Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov

Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav este primul din România care are un sistem Remote Tower, adică un turn de control operat de la distanță cu ajutorul mai multor camere video. Chiar de Ziua Națională a României, la Brașov a sosit sistemul revoluționar, care utilizează mai puțin forța de muncă umană și mai mult camere de luat vederi.

„A sosit sistemul de camere de luat vederi pentru sistemul Remote Tower. Practic, acest sistem este “ochiul” controlorilor de trafic de la Arad, cu ajutorul căruia vor putea să vadă 360 grade și înlocuiește bine-cunoscuta cameră a turnului clasic (vigie). Sistemul de camere este unul performant, fiabil, de rezoluție mare, cu vedere în infraroșu, cu auto-curățare și are rolul de a prelua imaginile din zona de control a aeroportului”, a anunțat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Cu ajutorul acestor camere video, controlorii de la DSNAR Arad vor putea să gestioneze aterizările, decolările și rulajul aeronavelor pe suprafețele de mișcare ale Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav. Odată cu sistemul Remote Tower a sosit și echipa SAAB care, de ieri, deja, se ocupă de montaj și punerea în funcțiune.

Aeroportul Internațional Brașov este primul din Europa de Sud-Est care beneficiază de această tehnologie, care se dovedește una a viitorului. În Europa mai există astfel de aeroporturi, în special dintre cele de mici dimensiuni, iar tehnologia se dovedește superioară celei cu turn fizic, datorită vederii cu infraroșu, a vederii mult mai bune pe timp de ceață și a faptului că sistemul de camere poate surprinde obiecte care scapă atenției ochiului uman.

Aeroportul Internațional Brașov este primul construit în România după Revoluția din 1989. Proiectul a demarat în 2013, cu construcția pistei, finalizată un an mai târziu. Calea de rulare și platforma au fost amenajate în 2017-2018, iar mai multe obiecte, terminalul de pasageri și balizajul au fost realizate în 2020.

Marcajele au fost făcute anul trecut, când a avut loc și primul zbor comercial. Acum au început testele, care se vor încheia la începutul lunii iunie a anului 2023. Primul zbor de pe aeroport este programat pentru 15 iunie 2023, iar conducerea Consiliului Județean Brașov a anunțat că acesta va fi unul operat de TAROM, între București și Brașov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite