Un fost magistrat din Teleorman are pensia de 14 ori mai mare decât pensia medie din județ

0
Publicat:

Fostul judecător ridică lunar o pensie 29.250 de lei net, deși salariul mediu încasat în ultimul an înainte de pensionare a fost de numai 18.000 de lei. În același timp, pensia medie din județ este de doar 1.937 de lei, de 14 ori mai mică decât cea specială amintită.

Prăpastia dintre pensiile obișnuită și cele speciale sa adâncit în ultimii ani FOTO Arhivă
Prăpastia dintre pensiile obișnuită și cele speciale sa adâncit în ultimii ani FOTO Arhivă

În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat (fost judecător) are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă din acest județ, arată datele pe luna iunie a casei de pensii din acest județ.

Interesant este că acesta a încasat, în ultimul an de activitate de dinainte de pensionare, un salariu mediu net de numai 18.000 de lei lunar, deci mult mai mic decât pensia specială calculată și aflată în plată. Paradoxul este evident și scoate la iveală hibele majore din sistemul de calcul al pensiilor magistraților. Hibe care sunt cunoscute de mai bine de un deceniu, dar care au fost lăsate așa cum sunt de către legiuitori.

Potrivit datelor furnizate de amintita instituție, în județ sunt 75 de magistrați cu pensii speciale. Pensia medie a acestora este de 20.908 lei, iar pensia cea mai mare este de 29.250 lei. În cazul pensiilor obișnuite, pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 de lei, dar există și o pensie maximă ușor peste 16.000 de lei.

La casa de pensii din acest județ se află în plată și opt foști angajați ai Curții de Conturi, pensia lor medie fiind de 7.963 de lei, cea maximă fiind de 8.634 lei.

Anul trecut, într-un alt județ relativ sărac, Vaslui, cea mai mare pensie a unui fost magistrat special era de 27.825 lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite