Cele mai importante evenimente aşteptate în 2015 pentru judeţul Alba

0
0

Anul 2015 se anunţă pozitiv pentru judeţul Alba cel puţin din punct de vedere a unor investiţii publice iniţiate în 2014. Este vorba, în primul rând, despre proiectul autostrăzii Sebeş - Turda, care va face legătura între autostrăzile Transilvania şi Orăştie – Sibiu. De asemenea, se anunţă continuarea investiţiilor Daimler de la Sebeş şi Cugir, dar şi o decizie finală pentru proiectul ”Roşia Montană”.

Nemţii de la Daimler vor continua şi în 2015 investiţiile în Alba, în industria de componente auto. Într-un mesaj de sfârşit de an transmis angajaţilor, directorul general al companiilor locale Star Transmission Cugir şi Star Asembly Sebeş, Bernd Krottmayer, vorbeşte şi despre planurile de viitor.

Potrivit lui Bernd Krottmayer la Cugir se construiesc două hale de producţie, care au urma să fie finalizate în 2015. ”La Cugir am început construcţia unei noi hale de producţie pentru proiectul Planetenrad, care va începe să ruleze din 2015. Tot la Cugir construim o nouă hală care va înlocui actuala Hală 5, cu o capacitate mai mare de producţie”, afirmă directorul general al celor două companii din Alba.

Anul decisiv pentru autostrada Sebeş - Turda

În privinţa autostrăzii Sebeş - Turda, finalizarea proiectului va aduce Alba în topul judeţelor la numărul de kilometri de autostradă. Începutul lunii septembrie 2014 a înseamnat şi demararea lucrărilor pe autostrada Sebeş - Turda. Primele lucrări executate au fost pe tronsonul 3 şi 4 între Aiud şi Turda. În luna noiembrie au fost încheiate contractele şi pentru loturile 1 şi 2, între Lancrăm şi Aiud.  În 17 aprilie 2014, CNADNR a semnat contractele pentru construcţia loturilor 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş – Turda, cu firmele care se vor ocupa de lucrări. Cele două contracte în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro au fost semnate la aproape patru luni de la anunţarea iniţială a câştigătorilor licitaţiei. Cele două loturi trebuie finalizate în 22 de luni, mai exact în februarie 2016.

Pentru cei 12,45 km ai lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, CNADNR a semnat contract cu asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, cu suma de aproximativ 421 milioane de lei fără TVA. Cei 16,3 km de la lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda vor fi executaţi de asocierea SC Porr Construct SRL – Porr Bau BmbH, pe baza unui contract de aproximativ 470 de milioane de lei fără TVA. Licitaţia pentru executarea lucrărilor la lotul 1 a fost câştigată de Asocierea Impresa Pizzarotti SpA&Pomponio Constructii SRL, iar pentru lotul 2, de către Asocierea Aktor şi Euroconstruct Trading 98 SRL. Valoarea lucrărilor este de 541.739.137 lei pentru lotul 1, iar pentru lotul 2 – 549.332.393 lei. Primele două loturi vor fi finalizate, cel mai probabil, în a doua parte a anului 2016.

Sentinţe în dosare importante

În domeniul justiţiei, anul 2015 va însemna cel mai probabil şi primele sentinţe în dosare cunoscute cum ar fi ”Prostituate pentru VIP-uri” sau ”Pomponio”, care se judecă pe fond de peste 3 ani. Sunt dosare cu mai mulţi inculpaţi, unii dintre aceştia fiind cunoscuţi la nivel local şi chiar naţional. Extrem de interesantă se anunţă continuarea anchetei procurorilor DNA Bucureşti privind dosarul de corupţie de la Oficiul pentru Administrarea Investiţiilor Rurale Alba, în care au fost arestatea preventiv două persoane: Florian Farcaş şi Dragoş Feisan. De asemenea, tot în 2015 s-ar putea pronunţa o sentinţă definitivă în cauza ”utilajelor furate din UE”, în care este inculpat şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu. Acesta a fost achitat la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dreapta va domina scena politică

Din punct de vedere politic, anul 2015 nu poate aduce mari schimbări la nivelul judeţului Alba decât în cazul în care PNL şi PDL nu se vor mai înţelege pentru formarea noului partid de dreapta. PSD va continua să rămână un partid cu influenţă marginală la nivel local şi ar putea pierde o serie de viceprimari, dacă noile majorităţi formate din PDL şi PNL vor dori acest lucru. După plecarea senatorului Teodor Atanasiu la Bucureşti, vechiul PNL din Alba intra într-o criză de lider, ceea ce va conveni foştilor ”pedelişti”. Primarul Mircea Hava nu va avea un ”inamic” de luat în seamă pentru conducerea noului PNL Alba. 

Decizie pentru proiectul ”Roşia Montană”

2015 ar trebui să fie şi cel în care se va lua o decizie definitivă pentru proiectul ”Roşia Montană”. Reprezentanţii companiei Gabriel Resources, finanţatorul proiectului, aşteaptă în continuare un răspuns pozitiv din partea Guvernului român chiar dacă valoarea acşiunilor a scăzut la minimul istoric pe Bursa de la Toronto. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat deja opoziţia faţă de acest proiect în varianta actuală, ceea ce însemană că o lege are şanse minime pentru a fi promulgată. Prin urmare, decizia aparţine, aşa cum ar fi şi normal, Guvernului, care trebuie să exprime un punct de vedere pentru Roşia Montană: avizarea sau respingerea proiectului.

Evenimentele anului 2014 în Alba: accidentul aviatic din Apuseni, investiţia Mercedes de la Sebeş şi demararea lucrărilor la autostrada Sebeş - Turda

Nea Tibi, omul care a trecut de comunişti şi de baroni. „Băiatul judeţului” Alba s-a angajat la Consiliul Judeţean acum 50 de ani, odată cu înfiinţarea instituţiei

Servicii inedite în oferte de Revelion la pensiuni din Apuseni: piscină, saună, jacuzzi şi plimbări cu sănii trase de cai

FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite