Fostul director al SRI Alba Ioan Tarnu şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, achitaţi la Curtea de Apel în dosarul ”utilajelor furate din UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat vineri, 5 decembrie 2014, prima decizie în mega-dosarul de criminalitate organizată privind furturi de utilaje agricole din vestul Europei cu prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Printre cei 27 de inculpaţi se află şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv subcomisarul Liviu Schiau, fost poliţist la BCCO Alba Iulia. Cei doi au fost achitaţi pentru ambele acuzaţii aduse de procurorii DIICOT.

Instanţa de judecată i-a achitat pe Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, atât pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, cât şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Stanciu Mircea. De altfel şi Stanciu Mircea a fost achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, iar alte 4 fapte de complicitate la furt au fost transformate în tăinuire. Stanciu a primit în acest dosar pedeapsa de 1 an şi 8 luni de închisoare, la care s-a adăugat o altă pedeapsă de 1 an şi 6 luni din 2005, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, urmând ca inculpatul să execute, în final, 3 ani 2 luni de închisoare cu executare.

La ieşirea din sala de judecată, fostul şef al SRI, Ioan Tarnu şi ofiţerul de crimă organizată Liviu Schiau au spus că nu doresc să facă nicio declaraţie până după verdictul final.

Restul de 22 de inculpaţi au primit între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. 10 persoane au fost condamnate cu suspendare, iar 12 au primit pedepse cu executare. Dosarul s-a judecat pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia, din anul 2011, iar inculpaţii sunt din mai multe judeţe din Transilvania. Decizia Curţii poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iniţial au fost trimişi în judecată 32 de inculpaţi, dar 5 dintre aceştia au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura judiciară rapidă. 

Inculpaţi achitaţi: Tarnu Ioan şi Schiau Liviu

Inculpaţi condamnaţi la pedepse cu suspendare sub supraveghere: Bursaş Ioan Ştefan - 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Sabău Lucian Liviu - 1 an şi 8 luni cu suspendare sub supreveghere, Rus Ştefan Fillip - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere, Kaiser Corneliu Pantilimon - 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Băndilă Dănuţ Cristian - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere, Trusu Ovidiu - 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Iovanov Călin Lubomir - 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Boier Călin - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere, Vinţan George - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere, Pascu Iulian - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere. Cei cu pedepsele cele mai mici au fost condamnaţi pentru tăinuire, iar ceilalţi au avut fapte de complicitate la furt calificat şi nu sunt recidivişti.

Inculpaţi condamnaţi la pedepse cu executare: Vecchiolla Antonio - 4 ani şi 6 luni cu executare, Banciu Dan Ioan - 4 ani 4 luni şi 80 de zile cu executare, Dărămuş Andrei Vasile - 7 ani şi 6 luni cu executare, Oniga Mirel Florin - 4 ani şi 6 luni cu executare, Samoilă Cosmin Marin - 3 ani şi 4 luni cu executare, Bodea Florin Bujor - 3 ani şi 4 luni cu executare, Oprea Cristian Călin - 4 ani cu executare, Tukacs Dorel Vasile - 4 ani şi 6 luni cu executare, Marin Daniel Simion - 11 ani cu executare, Condor Mircea - 9 ani, 11 luni şi 11 zile cu executare, Albu Dumitru - 10 ani cu executare, Onea Viorel - 5 ani şi 6 luni cu executare, Niţă Ionel - 5 ani şi 9 luni cu executare, Stanciu Mircea - 3 ani şi 2 luni cu executare. Inculpatul Lăscan Adrian Ioan a decedat în timpul procesului.

Alţi cinci inculpaţi au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura rapidă. Este vorba despre Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel. Aceştia au fost condamnaţi în martie 2012 la pedepse între 1 an cu suspendare şi 7 ani cu executare. Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia, structură condusă de comisarul şef Traian Berbeceanu. Reţinerea directorului SRI Alba a provocat la vremea respectivă un scandal imens, Ioan Tarnu şi Liviu Schiau susţinând faptul că au fost inculpaţi nevinovaţi şi lansând acuzaţii împotriva comisarului Berbeceanu.

Cum acţiona gruparea organizată 

Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România.

Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau  valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare. După arestarea a 7 inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel. Valoarea  prejudiciului calculat a fost de aproximativ 4.500.000 Euro

Acuzaţiile procurorilor în cazurile Tarnu şi Schiau

Inculpaţii ”vedetă” Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi timp de mai multe ore în 3 mai 2011 pentru favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Judecătorii nu au fost, însă, de acord cu arestarea preventivă a acestora şi au dispus cercetarea celor doi în libertate. 

Potrivit procurorilor DIICOT, Liderii grupării, inculpaţii Vecchiolla Antonio, cetăţean italian, şi Liptak Florin Radu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia. „Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba. În sarcina inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu s-a reţinut că, în virtutea funcţiilor deţinute, ar fi acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările  ce se efectuau in dosarul penal instrumentat de către procurori“, susţin procurorii DIICOT. Stanciu este un om de afaceri din Alba, care deţinea la momentul anchetei o fabrică de pâine în comuna Ighiu.

Mircea Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală. Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, mai afirmă DIICOT. La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-ar fi încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale. Mai mult decât atât, procurorii susţin că Liviu Schiau ar fi pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia din 5 decembrie 2014:

În urma aplicării legii penale mai favorabile cu privire la cei 27 de inculpaţi Curtea de Apel  Alba Iulia a dispus pe scurt următoarele:

Condamnarea a 24 dintre inculpaţi (pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat,  tăinuire sau alte infracţiuni, după caz) după cum urmează:

- 14 inculpaţi la pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi. Toţi aceşti inculpaţi condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare aveau antecedente penale.

- 10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi precum şi respectarea măsurilor de supraveghere şi executarea  obligaţiilor care le revin pe perioada termenului de supraveghere.

Încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Lăscan Adrian Ioan în prezent decedat. Achitarea inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunii de favorizare a infractorului în baza art.16 alin.1 lit.a Cod Procedură Penală (fapta nu există). Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare iar competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

    

Fostul director al SRI Alba a fost trimis în judecată. Ioan Tarnu şi poliţistul Liviu Schiau inculpaţi pentru sprijinire grup infracţional organizat

RECHIZITORIU Fostul şef al SRI Alba, „cârtiţă“ pentru infractori. Interceptări din dosarul utilajelor furate din UE

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite