Grupul infracţional DGFP Alba - Pomponio riscă 15 ani de închisoare. Vezi aici infracţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii de la Finanţe şi membrii grupării de la Pomponio au fost trimişi în judecată. Dosarul a fost transmis ieri de DIICOT Alba Iulia la Curtea de Apel. Inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare pentru cea mai gravă acuzaţie, de constituire şi sprijinire un grup infracţional.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au finalizat ancheta în dosarul „Pomponio“. Mai mulţi funcţionari de la Direcţia de Finanţe Alba şi angajaţi ai societăţii comerciale Pomponio SA Alba Iulia vor fi judecaţi pentru infracţiuni economico-financiare. Dosarul a fost înregistrat ieri la Curtea de Apel Alba Iulia.

Directorul adjunct Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorii fiscali Ioan Sârbu, Ioan Ispas şi Ioan Lazăr, toţi suspendaţi din funcţii, sunt funcţionarii implicaţi din partea instituţiei de stat. De la Pomponio sunt inculpaţi în cauză patronul italian Luca Anversa, fostul director general Cosmin Limbean şi angajaţii Elena Avram, Ana Maria Goia, Ramona Maria Achimaş, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop şi Daniel Bădescu.

În total, au fost trimise în judecată 14 persoane, cinci funcţionari de la DGFP şi opt angajaţi de la Pomponio. Pe lista inculpaţilor apare şi Eugen Lepădat, patronul firmei Europexpres SRL Alba Iulia. Sârbu, Ispas şi Lepădat mai sunt „colegi“ într-un dosar penal de dare şi luare de mită aflat la Tribunalul Alba.

Fapte grave

Acuzaţiile aduse membrilor grupării, dar şi funcţionarilor de la DGFP sunt grave şi pot determina pronunţarea unor sentinţe cu ani mulţi de închisoare. Cei opt angajaţi de la firma Pomponio sunt acuzaţi de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziunea fiscală.

În sarcina celor cinci funcţionari publici cu atribuţii de control trimişi în judecată în acest dosar s-au reţinut şi săvârşirea infracţiunilor de favorizarea a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.

Omul de afaceri Eugen Lepădat a fost trimis în judecată pentru evziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe. Lepădat a deţinut prin firma sa o caerieră de piatră pe care a vândut-o italianului Luca Anversa.

image

Luca Anversa

Cea mai gravă infracţiune pentru care vor fi judecaţi este aceea de constituire şi sprijinire grup infracţional, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cuprinsă între trei ani şi 15 ani de închisoare.

Patru angajaţi de la Finanţe în arest

Ioan Dobra, Ioan Ispas, Dorin Conţan şi Ioan Sârbu se află în arest preventiv din 11 mai 2011. Joi sunt prezentaţi din nou la Curtea de Apel pentru confirmarea sau infirmarea mandatelor de arest. Este posibil să fie eliberaţi având în vedere că au fost trimişi în judecată. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 6 septembrie 2011. Joi, 4 august 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a decis menţinerea celor patru funcţionari în arest preventiv.

image

Ioan Dobra

Din rechizitoriul procurorilor rezultă că inculpaţii de la firma privată au  constituit o grupare infracţională pentru efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele sau efectuarea unor înregistrări nelegale. Scopul a fot eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare importante. Prejudiciul calculat se ridică la suma 750.000 euro, respective 3,1 milioane de lei reprezentând impozit pe profit şi TVA.

„Activitatea infracţională a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control. În sarcina acestora s-a reţinut că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale“, se afirmă în rechizitoriul întocmit de procurori.

I-au consiliat pe membrii grupării

Angajaţii de la Finanţe mai sunt acuzaţi că au omis să sesizeze autorităţile de cercetate penală cu privire la faptele săvârşite de angajaţii de la Pomponio. Mai mult, potrivit rechizitoriului, aceştia i-au consiliat pe membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor. La Ioan Dobra a fost scos în evidenţă şi conflictul de interese.

„Auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său“, mai afirmă procurorii DIICOT. Soţia directorului adjunct, Lucreţia Dobra, este acţionar la societatea Audit Consult SRL, cu sediul în localitatea Cărpiniş, comuna Roşia Montană. Fostul director adjunct al DGFP Alba a depus, între timp, cerere de pensionare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite