Evenimentele anului 2014 în Alba: accidentul aviatic din Apuseni, investiţia Mercedes de la Sebeş şi demararea lucrărilor la autostrada Sebeş - Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul tragediei aviatice din Apuseni
Locul tragediei aviatice din Apuseni

Evenimentul anului 2014 în Alba a fost, fără îndoială, accidental aviatic din Munţii Apuseni din luna ianuarie soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion. Alte evenimente importante au fost demararea investiţiei Mercedes de la Sebeş în valoare de peste 300 de milioane de euro şi demararea lucrărilor de construcţie la autostrada Sebeş - Turda.

Dincolo de cele două victime ale acidentului aviatic din 20 ianuarie 2014 de pe Muntele Petreasa au ieşit în evidenţă eroii tragediei. Pe de o parte sunt cei care  au scăpat cu viaţă (copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş), iar de celalată parte sunt cei trei moţi din comuna Horea care au ajuns primii la locul accidentului: Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea. Foarte probabil, fără intervenţia celor trei, numărul victimelor ar fi fost mai mare. Moţii salvatori au primit elogii şi distincţii, dar şi o recompensă financiară din partea lui Gigi Becali. 

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. La locul tragediei a fost ridicat de moţii din Horea un altar unde sunt organizate periodic slujbe de pomenire a celor doi morţi. Ancheta cu privire la cauzele producerii tragediei şi la posibilii vinovaţi nu a fost încă finalizată. Cercetările sunt derulate de secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului General.

Investiţia de sute de milioane de euro de la Sebeş

Din punct de vedere economic, anul 2014 a fost unul de mare succes pentru industria din judeţul Alba. Concernul german Daimler a inaugurat în luna ianuarie unitatea de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj F-DCT de la Sebeş, după o investiţie de circa 40 de milioane de euro. Construcţia a fost finalizată în doar 10 luni şi au fost create 150 noi locuri de muncă. De asemenea, în luna aprilie a început proiectul NAG3, ce se referă la producţia de cutii de viteză de ultimă generaţie, în 9 trepte. Valoarea investiţiei este de apropae 300 de milioane de euro şi va crea, în final, mai mult de 1.000 de locuri de muncă.

image

La capitolul economie, a surprins intrarea în insolveţă, în septembrie 2014, a producătorului de mezeluri Elit Cugir, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă. Elit Cugir este deţinută de omul de afaceri Dorin Mateiu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Alba. Datoriile companiei s-ar situa la valoarea de circa 10 milioane de euro. În prima parte a anului 2014, Tribunalul Alba a consfinţit falimentul fabricii de covoare Incov SA Alba Iulia, brand recunoscut de zeci de ani în domeniu. Planul de reorganziare derulat în ultimii cinci ani nu a dat rezultatele scontate, astfel încât instanţa de judecată a decis închiderea fabricii şi vânzarea activelor pentru recuperarea datoriilor cifrate la peste 11 milioane de euro.

Start în executarea autostrăzii Sebeş - Turda

De o importanţă foarte mare a fost semnarea în 2014 a contractelor pentru construirea autostrăzii Sebeş - Turda. Proiectul este estimat a fi finalizat în 2016. Alba va fi, astfel, printre judeţele cu cei mai mulţi kilometri de autostradă, circa 150. Începutul lunii septembrie 2014 a înseamnat şi demararea lucrărilor pe autostrada Sebeş - Turda. Primele lucrări executate au fost pe tronsonul 3 şi 4 între Aiud şi Turda. În luna noiembrie au fost încheiate contractele şi pentru loturile 1 şi 2, între Lancrăm şi Aiud.  În 17 aprilie 2014, CNADNR a semnat contractele pentru construcţia loturilor 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş – Turda, cu firmele care se vor ocupa de lucrări. Cele două contracte în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro au fost semnate la aproape patru luni de la anunţarea iniţială a câştigătorilor licitaţiei. Cele două loturi trebuie finalizate în 22 de luni, mai exact în februarie 2016.

Pentru cei 12,45 km ai lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, CNADNR a semnat contract cu asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, cu suma de aproximativ 421 milioane de lei fără TVA. Cei 16,3 km de la lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda vor fi executaţi de asocierea SC Porr Construct SRL – Porr Bau BmbH, pe baza unui contract de aproximativ 470 de milioane de lei fără TVA. Licitaţia pentru executarea lucrărilor la lotul 1 a fost câştigată de Asocierea Impresa Pizzarotti SpA&Pomponio Constructii SRL, iar pentru lotul 2, de către Asocierea Aktor şi Euroconstruct Trading 98 SRL. Valoarea lucrărilor este de 541.739.137,21 pentru lotul 1, iar pentru lotul 2 – 549.332.393,62 lei.

Comdamnări pentru fapte de corupţie

În domeniul justiţiei, evenimentul cel mai important din 2014 a fost condamnarea definitivă, în luna aprilie, la 6 ani de închisoare cu executare a fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Silviu Bian (foto jos). Dosarul se referă la fapte din perioada 2010 - 2011, când Bian a ocupat postul respectiv la propunerea PDL Alba. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, ar fi primit peste 270.000 de euro de la opt angajaţi, în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. 

Silviu Bian pe vremea când era şef la ANOFM

Tot din domeniul justiţiei a ieşit în evidenţă condamnarea definitivă, în luna iunie 2014, a fostului decan al Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. În acelaşi process, Ştefan Anghel Bogin, fost director la DGFP Alba, a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Singurul inculpat care a primit închisoare cu executare este omul de afaceri Alexandru Duca. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni după gratii. Doi foşti ofiţeri de informaţii au primit, de asemenea, condamnări cu suspendare. Claudiu Vulpe a primit 1 an şi 8 luni, iar Radu Bogdan a fost condamnat la 1 an şi 10 luni. 

În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat îi 5 decembrie 2014, prima decizie în mega-dosarul de criminalitate organizată privind furturi de utilaje agricole din vestul Europei cu prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Printre cei 27 de inculpaţi se află şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv subcomisarul Liviu Schiau, fost poliţist la BCCO Alba Iulia. Cei doi au fost achitaţi pentru ambele acuzaţii aduse de procurorii DIICOT, sprijinire a unui grup infracţional organizat, cât şi pentru favorizarea infractorului.

Evenimente care merită marcate sunt şi procesele penale iniţiate împotriva fostului procuror şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan şi a fostului comandant al BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu. Primul a fost trimis în judecată pentru fabricarea dosarului în care a fost cercetat Berbeceanu, în timp ce poliţistul este acuzat de luare de mită.

Teodor Atanasiu a renunţat la conducerea PNL Alba

Din punct de vedere politic, anul 2014 a consfinţit dominaţia partidelor de dreapta, ca urmare a rezultatului alegerilor prezidenţiale. Evenimentul politic al anului este renunţarea senatorului Teodor Atanasiu la conducerea PNL Alba după 21 de ani. Atanasiu a dorit, iniţial, să candideze la postul de preşedinte naţional al partidului, dar a renunţat în favoarea Alinei Gorghiu. Senatorul de Alba este perceput ca principalul catalizator al candidaturii lui Klaus Iohannis la funcţia de preşedinte al României. Locul lăsat liber de Atanasiu este ocupat de primarul din Cugir, Adrian Teban, care a devenit astfel şi copreşedinte al noului PNL Alba.

Nea Tibi, omul care a trecut de comunişti şi de baroni. „Băiatul judeţului” Alba s-a angajat la Consiliul Judeţean acum 50 de ani, odată cu înfiinţarea instituţiei

Servicii inedite în oferte de Revelion la pensiuni din Apuseni: piscină, saună, jacuzzi şi plimbări cu sănii trase de cai

FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite