Nea Tibi, omul care a trecut de comunişti şi de baroni. „Băiatul judeţului” Alba s-a angajat la Consiliul Judeţean acum 50 de ani, odată cu înfiinţarea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la ”băiatul judeţului“, cum îl numea prim-secretarul judeţului Alba, George Homoştean, la ”Nea Tibi”, cum îi spun acum colegii mai tineri, Tiberiu Toma a ”trecut” prin toate conducerile instituţiei şi a ajuns la momentul pensionării. Mereu săritor, gata să ajute pe oricine i-o cere, Nea Tibi are imaginea unui om de bază, care poate rezolva orice problemă legată de serviciu. Aşa se explică, de altfel, lunga sa perioadă în această instituţie.

Tiberiu Toma are în total 50 de ani de muncă în administraţie. Începând cu 1 ianuarie 2015 este pensionar. A fost preluat de conducerea Consiliului Judeţean provizoriu al noului judeţ Alba în data de 22 februarie 1968, de la Sfatul Raional Aiud, alături de alţi 29 de colegi. Era prima generaţie de angajaţi ”tehnici”. 

”Dacă lucrai în administraţie pe vremea aceea, erai luat în serios. Colaborai cu toată lumea şi se lucra foarte bine. Aveam relaţii bune cu toată lumea, de la primari la şefi de instituţii. Mi-a plăcut să lucrez cu oamenii şi m-am înţeles bine cu toată lumea. Am rezolvat orice, şi la nivel de Bucureşti, şi la nivel de judeţ”, a spus Nea Tibi. 

În timpul reorganizării Consiliului judeţean Alba, Tiberiu Toma îşi aminteşte că a muncit din greu. „Am reconstituit, de la fostele regiuni, şi preluat, toate documentaţiile privind şcolile, materialele, mobilierul, care ulterior au intrat în instituţia nou înfiinţată. Schimbarea de la Raion la nivel de judeţ a fost grea. Lucram cu mai multe direcţii şi unităţi în subordine. Ne-am străduit foarte mult să punem la punct detalii privitoare la instituţie. Mulţi dintre colegii mei renunţaseră la slujba din cadrul consiliului din cauza navetei şi s-au întors la Aiud unde şi-au găsit un loc de muncă“, a afirmat Nea Tibi. Fotografia de mai jos surprinde imaginea acestuia în 1968, când s-a angajat la Consiliul Judeţean.

”Era greu să ne deplasăm. Nu aveam mijloace”

Tiberiu Toma a lucrat la început la direcţia de plan şi a ajuns apoi şef de birou adiministrativ: ”mă ocupam de repartizarea materialelor pentru comune; ei depuneau necesarul şi la fiecare trebuia să îi asiguri de la cota de

image

benzină la ciment sau orice mai aveau nevoie. Asiguram până şi acidul citric pe care îl folosea fabrica de conserve şi fructe de la Aiud, şi iarbă de mare pentru fabricile de mobilă de la Sebeş, Aiud şi Câmpeni”. Iese la pensie tot de la biroul administrative din cadrul Direcţiei Relaţii Publice şi Informatică a Consiliului Judeţean.

„Nu era uşor să conduci un compartiment. Nu aveam suficiente mijloace să ne deplasăm la instituţiile subordonate. Era greu să ne deplasăm şi în alte judeţe. Trebuia să găsim alte mijloace“, a povestit Tiberiu Toma. 

Cea mai bună perioadă

Exceptând prezentul, acesta consideră că cea mai bună perioada pentru consiliul judeţean a fost ”cea a prim-vicepreşedintelui Muntean Şofron. Acesta era un foarte bun organizator. Ne sprijinea în orice situaţie indiferent care era aceasta. Plus că mai demult oamenii ţineau mult unul la celălalt. Salariile erau mai bune şi îţi permiteai să mergi în concediu cu familia“. I-a plăcut această meserie şi nu a vrut niciodată să facă altceva. Dincolo de profesia de funcţionar public, „Nea Tibi“ este un familist convins. În place să se joace cu nepoţii şi să călătorească. 

În semn de recunoştinţă faţă de activitatea depusă la Consiliul Judeţean a primit o diploma şi un cadou din partea preşedintelui instituţiei, Ion Dumitrel. La plecarea din instituţie, Tiberiu Toma a mulţumit conducerii care i-a permis să rămână angajat până la vârsta de 71 de ani şi şi-a exprimat convingerea că proiectele la care a lucrat, în special relaţia de înfrăţire cu două judeţe din Ungaria, vor fi continuate şi pe viitor. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că după un total de 50 de ani în ”câmpul muncii” va avea o pensie ”bunicică”.

Alături de Tiberiu Toma se mai pensionează, de la 1 ianuarie 2015,  patru angajaţi cu vechime de zeci de ani în instituţie. Este vorba despre Mariana Hurbean (secretarul general al judeţului), Eugenia Mărginean (arhitectul şef), Elena Anghel Coman (consilier superior – cultură) şi Magdalena Bene.

Pensionări la Consiliul Judeţean Alba. Cinci angajaţi cu activitate de zeci de ani părăsesc instituţia

Imagini de colecţie. Mocăniţa de pe Valea Arieşului în urmă cu 20 de ani

FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite