Tratarea depresiei, plătită de stat. Ce spun experții și cum e în occident
0Pentru a facilita accesul bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dorește să introducă în lista programelor naționale de sănătate un subprogram nou, dedicat acestora.
Depresia este considerată una dintre cele mai grave boli ale acestui secol. Conform statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa. Astfel, CNAS va completa lista programelor naționale de sănătate cu un subprogram conceput pentru persoanele care suferă de tulburare depresivă majoră. Demersul se află într-un proiect de hotărâre care este în dezbatere publică la CNAS, iar persoanele care se confruntă cu depresie majoră ar urma să se trateze gratuit.
Depresiile rezistente, greu de tratat
Doctorul Eduard Petru Motoescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Al. Obregia“ a explicat pentru News.ro că, în vară, va ajunge și în România un nou tratament eficient pentru pacienții care au rezistență la medicamente și există posibilitatea să fie decontat.
„Sub 5% din formele de depresie sunt aşa-numitele depresii rezistente la tratament. Se aplică tratament pentru depresie rezistentă şi să spunem că se mai recuperează o parte dintre pacienţi. Ca variante terapeutice ar fi terapia electroconvulsivantă şi mai nou a apărut un medicament original care va fi disponibil şi pentru pacienţii din România, deşi are un preţ prohibitiv, o cură este 5.000 de euro pe lună, pare o sumă pe care puţini oameni din ţara noastră o au disponibilă. Se speră ca de la începutul lui iunie să se facă primele administrări de acest medicament care se foloseşte doar în cazurile de depresie rezistentă, acele puţine cazuri în care terapia convenţională nu dă rezultate“, a precizat medicul. Și psihologul Mihai Copăceanu subliniază că este necesar ajutorul statului, deoarece „costurile tratamentului psihiatric și psihoterapeutic sunt ridicate, iar depresia necesită intervenție pe o perioadă mai lungă de la 6 luni până la 24 de luni“.
Consilierea gratuită, primul pas
Consilierea psihologică este un pas important în lupta cu depresia și poate ajuta pacientul și să nu ajungă la tratament, dar prețul unei ședințe variază între 100 și 300 de lei și nu toate persoanele își permit să plătească această sumă. În România, un pacient care vrea să se trateze trebuie să meargă întâi la medicul familie, iar în funcție de simptome, acesta îl va trimite la un psihiatru sau la un psiholog, explică psihologul Keren Rosner. „Uneori, există doar episoade depresive, iar acestea se pot trata fără medicamente, dar de acest lucru își poate da seama doar un specialist“, explică aceasta.
Iar în România nu există posibilitatea ca un psiholog să încheie un contract direct cu CNAS, ci trebuie să încheie un contract cu un psihiatru sau un medic de altă specialitate care are contract cu CNAS. Psihologul Mihai Copăceanu a dat exemplu Marea Britanie, ce sprijină pacienții care suferă de o astfel de tulburare.
„În Marea Britanie, psihoterapia depresiei și a altor tulburări ale sănătății mintale este decontată. Societatea Britanică de Psihologie a demonstrat și a convins guvernul că, inclusiv din punct de vedere economic, există un avantaj financiar în investiția și ajutorul pe care îl face statul în tratarea depresiei“. Tot el a subliniat că depresia netratată nu afectează doar persoana în cauză sau familia acesteia, ci se constată că aceasta „afectează și pe plan social și economic, prin pierderile înregistrate pe piața muncii“.
Educarea populației
Keren Rosner accentuează că în societate există concepția că depresia reprezintă o boală psihică ce nu îți va mai permite să ai șanse pe piața muncii sau că din cauza ei vei ajunge să fii exclus de ceilalți și subliniază că este nevoie de o intervenție și pe această parte.
„Există pacienți care nu ascultă sfatul medicului și nu urmează tratamentul indicat și există și oameni care refuză să meargă la specialist pentru că nu au încredere în pastile și cred că le vor da dependență, ceea ce nu este adevărat. Pacienții trebuie să înțeleagă că depresia se tratează și că este nevoie de intervenția unui specialist pentru a nu se agrava“, spune ea. Psihologul crede că este nevoie de o mediatizare mai intensă a acestei boli a secolului și de educarea oamenilor. „Este nevoie de povești ale oamenilor care s-au tratat și care au apelat la medic, dar și de programe de educare a populației, unde să se explice ce este depresia, cum se tratează și, cel mai important, că ea nu duce la excluderea din societate sau de pe piața muncii“, a conchis specialista.
Tulburarea depresivă, un inamic periculos
În ultimii ani, medicii au constatat că tot mai mulţi români se confruntă cu probleme serioase de ordin psihologic, iar una dintre afecţiunile care îşi face simţită prezenţa la foarte multe persoane este depresia. De multe ori nebăgată în seamă şi trecută cu vederea, aceasta poate fi considerată un real pericol pentru oamenii afectați. Astfel, chiar dacă se vorbeşte tot mai des despre amintita tulburare afectivă, foarte multe persoane nu reuşesc să îşi dea seama că au nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea ieși la liman.
Cum îţi dai seama că eşti în depresie?
Când vine vorba despre depresie, specialiştii susţin că există anumite simptome care pot să conducă la acest diagnostic. Astfel, în viaţa unei persoane care prezintă această tulburare vor apărea anumite schimbări comportamentale. De la lipsa somnului, a poftei de mâncare şi până la gândurile negre, toate sunt semne care pot indica eventualele probleme.
,,O persoană care suferă de depresie trebuie să ţină cont de anumite simptome. În primul rând, este vorba despre pierderea interesului şi a plăcerii faţă de activităţile care erau, în mod obişnuit, plăcute. Totodată, putem vorbi despre energie scăzută sau dificultăţi de concentrare. Persoanele care sunt în depresie, de multe ori, se simt lipsite de valoare, fără speranţă, au gânduri suicidare sau ideaţie suicidară, sau chiar tentative de suicid şi acte de autovătămare. Printre semnele depresiei se numără şi insomnia sau somnolenţa excesivă. Totodată, poate apărea fie lipsa poftei de mâncare, fie extrema acesteia, mâncatul excesiv. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este reducerea stimei de sine şi o viziune tristă şi pesimistă asupra viitorului“, precizează Ana-Maria Mădălina Nistor, psiholog clinician.
Când trebuie să soliciţi ajutorul specialiştilor
Conform specialiştilor, este foarte important ca persoanele care prezintă aceste simptome să solicite ajutor. Astfel, există diferite metode care pot ajuta o persoană ce prezintă tulburare depresivă.
,,Este foarte important ca o persoană cu tulburare depresivă să apeleze la ajutorul specialiştilor. Această persoană are nevoie de psihoterapie, care este făcută de către un psihoterapeut. Totodată, poate fi necesară şi medicamentaţia, care este oferită de către medicul psihiatru. Este indicat ca persoana să lectureze materiale pentru autoajutorare, să facă sport, să aibă suport social şi familial, pentru că aceste lucruri joacă un rol foarte important în tratarea acestei tulburări. Totodată, trebuie să existe o igienă a somnului corespunzătoare şi să se concentreze asupra activităţilor plăcute“, adaugă psihologul clinician.
Depresia, o tulburare care este încă tratată cu superficialitate
Chiar dacă această tulburare poate conduce la adevărate tragedii, specialiştii susţin că, de multe ori, ea nu este luată în serios. Totodată, s-a sesizat o creştere atunci când vine vorba despre numărul de cazuri înregistrate. În aceste condiţii, dacă persoana ce prezintă depresie nu solicită ajutor, pot apărea consecinţe grave, precum suicidul.
,,În momentul de faţă, cel puţin la nivelul României, tulburarea depresivă nu este conştientizată şi privită cu seriozitate de cei mai mulţi dintre noi. Astfel, numărul cazurilor este într-o continuă creştere, iar nedepistarea timpurie a acestei probleme poate conduce la adevărate tragedii“, încheie psihologul clinician Ana-Maria Mădălina Nistor.