Sinuciderea depresivilor, capcana împlinirii materiale și riscul judecății lor. Analiza unui reputat medic psihiatru

0
Publicat:

O viață agitată își strigă ajutorul prin dureri de spate, insomnii și își atinge apogeul suferinței prin depresie, anxietate sau chiar tulburări psihice mai severe. O spun specialiștii în psihiatrie, care trag un semnal de alarmă.

Medicul Cozmin Mihai  Sursa foto: Arhiva personală
Medicul Cozmin Mihai Sursa foto: Arhiva personală

Gândurile depresivilor, capcana împlinirii materiale și riscul judecății acestora. Un trio care dacă nu este gestionat cum trebuie poate duce la o tragedie. Asta ne arată analiza medicului specialist psihiatru Cozmin Mihai de la Spitalul „Socola” din Iași.

În contextul ultimelor cazuri de suicid din cauza depresiei, medicul specialist psihiatru din Iași trage un semnal de alarmă.

Multe persoane care ajung în pragul unei depresii cu gânduri negre și-au încălcat propriile reguli de viață. De la prea multe ore petrecute la serviciu, pauze de masă uitate, concedii amânate și vise alungate, acesta este cel mai ușor drum spre depresie. O viață agitată își strigă ajutorul prin dureri de spate, insomnii și își atinge apogeul suferinței prin depresie, anxietate sau chiar tulburări psihice mai severe”, spune dr. Cozmin Mihai.

Capcana principală are legătură cu banii

Potrivit acestuia, împlinirea materială este o capcană psihică.

M-am săturat de mașina mea veche, vreau să mă mut la o casă cu grădină, să îmi fac vacanțe de lux, iar pentru acestea prețul este pe măsură. Doza aceasta de confort în care noi, românii, ne dorim proprietăți personale și mașini scumpe apasă puternic precum o menghină pe psihicul nostru. Academicianul Bujor ne recomanda regula celor trei opturi (opt ore de muncă, opt ore de odihnă activă și opt ore de somn), iar noi am ajuns să le amestecăm”, subliniază medicul psihiatru Cozmin Mihai.

Mai mult decât atât, multe dintre persoanele active pe piața muncii, au transformat cele opt ore de odihnă în ore de muncă cu factori de stres augumentați, precum telefoane cu deadline-uri și sarcini de muncă suplimentare.

Orele de somn le-am comprimat atât de mult cu riscul de a ne descentra cu totul sistemul nervos. Somnul reprezintă acumulatorul nostru de energie pentru întreaga zi. O noapte nedormită este ca și cum ai avea pretenții de la un telefon cu 10% baterie să îți funcționeze perfect”, subliniază medicul din Iași.

Până unde ține sănătatea?

Toate pleacă, potrivit specialiștilor, dintr-un sentiment de invincibilitate, care vine de undeva din optimismul incurabile. Însă, totul are o limită. Astfel, în ultima perioadă, se subliniază tot mai des în spațiul public faptul că oricât de pricepută și pasionată ar fi o persoană într-un anumit domeniu, tot trebuie să aibă grijă să își ia pauzele la care organismul tânjește.

Tragi de tine și tot primești semnale de alarmă pe care le ignori în mod continuu ca pe avertizările din bordul mașinii. Dai skip până face poc și atunci constați că motorul este pe butuci. În situația aceasta vin foarte mulți pacienți la cabinetul psihiatric. Dorința lor este să revină la forma psihică și fizică inițială”, adaugă dr. Cozmin Mihai.

În cazul acestor persoane, soluția principală este să conștientizeze că drumul ales în ultima lor perioadă nu se potrivește cu „softul” pe care îl au instalat din naștere.

„Toți suntem diferiți, unii rezistă la nopți nedormite, alții clachează, unii au carcasa mai tare, alții o au mai sensibilă, unii rezistă la alcool, alții se sting, unii au speranțe nemuritoare, alții îngenunchează în fața problemelor”, spun experții.

Toate acestea țin de moștenirea genetică, de karmă și de cum îți parcurgi etapele vieții.

Fiecare dintre noi este diferit și nu avem dreptul de a judeca deciziile nimănui. Important este să oferi ajutorul atunci când simți că trebuie oferit. Când aproapele iți este trist și abătut, îndreaptă-l spre un ajutor și fii aproape de el”, mai subliniază medicul psihiatru de la Spitalul „Socola” din Iași.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite