Tot ce trebuie să ştii despre porcul de Crăciun: cum se negociază preţurile în fiecare oraş. Cât ne recomandă medicii să mâncăm şi capcanele de după post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini români îşi pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenţia cu privire la cantitatea consumată. Totuşi, specialiştii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraş cu oraş.

Carnea de porc nu este cea mai sănătoasă, după cum explică medicul nutriţionist din Bucureşti Eduard Adamescu. Acesta recomandă pentru masa de Crăciun o porţie zilnică de 150 de grame, făcută pe grătar. „Aşa se pierde o bună parte din grăsimea pe care o conţine carnea. Este indicat muschiuleţul“, spune Adamescu.

Dieta înainte de Crăciun, o capcană

Nu de puţine ori s-a vorbit despre faptul că înainte de masa de Crăciun este indicat să se consume alimente mai uşoare. O practică greşită, spune medicul, adăugând că trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună orgnismul la un şoc.

Mai mult decât atât, câteva zile după Crăciun este indicat să nu se renunţe brusc la carnea de porc pentru că şi aici este vorba despre un şoc suferit de organismul uman, care timp de câteva zile s-a hrănit cu un tip de carne mai grasă.

BACĂU

În ceea ce priveşte, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Crăciun, tehnologia modernă îşi găseşte aplicabilitate şi în domeniul comerţului cu animale domestice. În unle părţi din ţară, porcii de Crăciun se vând pe internet. Mai mulţi crescători particulari de porci îşi caută clienţi pe internet, prin intermediul siteurilor de anunţuri. Oamenii susţin că nu este pentru prima oară când recurg la internet pentru a-şi vinde "marfa", însă anul acesta comerţul a mers mai bine decât la Sărbătorile trecute.

CONSTANŢA 

Dacă vor să plătească un preţ minimal la carnea de porc pentru Sărbători, constănţenii trebuie să ia legătura direct cu crescătorii de animale. Cea mai simplă soluţie este să întrebaţi la producătorii care vând în pieţe. Oferta expusă de ei pentru carnea tranşată de porc este între 28 şi 12 lei kilogramul. Diferenţa o face felul cărnii, care poate fi cu os sau fără os, ceafă, spată, pulpă, muşchi, cotlet, şuncă, costiţă, fleică, cap, rasol, picioare etc.

BISTRIŢA

Vechiul obicei al tăiatului porcului a început să se întâlnească tot mai rar în Bistriţa-Năsăud, locul lui Ghiţă fiind luat de carnea la kilogram cumpărată de la carmangerie  sau din supermarket. „De vină” pentru asta este tocmai preţul care a ajuns încet, încet prohibitiv, un porc ajungând să coste cât un salariu mediu.

TÂRGU-JIU Carnea de porc în viu se vinde în judeţul Gorj cu 10-11 lei. Suinele sunt vândute prin intermediul anunţurilor, pentru că în Târgu Jiu nu există un târg de animale. În hala de carne, preţurile au crescut foarte mult în ultimele zile, comercianţii sperând că vor obţine câştiguri consistente de sărbători. Dacă în urmă cu doar o o săptămână, ceafa de porc costa 17 lei/kilogram, acum se vine cu 20 de lei. De asemenea, pulpa de porc se vine cu 15-16 lei/kilogramulm, în timp ce cârnaţii afumaţi se vând cu 22 lei. 

IAŞI

Marile magazine din Iaşi se întrec în oferte, în această perioadă, în ceea ce priveşte carnea de porc şi bunătăţile derivate din aceasta. Ieşenii îşi mai pot procura alimentele şi din pieţele din oraş. Pentru a-şi procura carnea de porc pentru masa de Sărbători, ieşenii au la dispoziţie fie supermarketurile mari din oraş fie pieţele. Acestea din urmă au devenit, în ultima perioadă, supraglomerate atât de comercianţi cât şi de clienţii care caută preţuri cât mai avantajoase.

CLUJ-NAPOCA

Carnea de porc în viu costă la Cluj de la 8 la 10 lei kilogramul, iar în carmangeriile din pieţe, de la 17 la 30 de lei, kilogramul de carne. Slănina se poate cumpăra cu 8,6 lei kilogramul, iar jumările, cu 46 de lei kilogramul.

Cu puţine zile înainte de sărbători, în târgurile de pe sate unde se vând cereale şi animale, preţul în viu al kilogramului de porc este de 8-9 lei, negociabil. Cu 8 lei kilogramul se vindea porcul în viu la târgul de la Mociu, unul dintre cele mai mari din judeţ.

VASLUI

Criza îşi spune cuvântul şi în acest an şi încî îi ţine departe pe vasluieni de carnea de porc. Comercianţii au profitat de apropierea Crăciunului şi au ridicat preţurile, în această perioadă, cu aproximativ 20%. Pe ultima sută de metri, vasluienii au început să ia cu asalt magazinele şi standurile dedicate produselor din carne pentru masa de Crăciun., Cei mai mulţi încă mai testează piaţa, puţini fiind cei care se îndură să scoată din buzunar câteva sute de lei şi să cumpere carne de porc.

PITEŞTI

Rafturile pieţelor din Piteşti, ca de altfel şi din hipermarketuri sunt pline până la refuz de carne de porc. Cumpărătorii dau buluc şi, înainte de a achiziţiona, iau pulsul în toate centre comerciale pentru a vedea unde sunt cele mai mici preţuri. După cum se ştie, în lanţurile mari de magazine, preţurile sunt bătute în cuie. În pieţe comercianţii nu lasă la bani pentru a avea un câştig cât mai substanţial, mergând pe premiza ”fie el cât de sărac, românul tot îşi cumpără o bucată de carne de porc”.


BUZĂU

În oboarele buzoiene, porcii vii se vând cu 10 lei kilogramul, nici mai mult, nici mai puţin. Nici în cel mai aglomerat weekend din târgul de animale de la marginea Buzăului crescătorii nu au fost prea dispuşi să se tocmească şi sunt hotărâţi să menţină preţurile până de Crăciun. Sutele de clienţi ai oborului buzoian, sosiţi de dimineaţă în căutarea purceilor pentru masa de Crăciun, au dat de crescători extrem de hotărâţi să-şi valorifice animalele la maximum.

CĂLĂRAŞI

Criza îi ţine departe pe călărăşeni de carnea de porc, iar vânzările slabe dau peste cap profitul comercianţilor. Deşi pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă, clienţii nu se înghesuie la cumpărături. Vânzările la carnea de porc au scăzut în magazine cu 10 % faţă de anul trecut. Comercianţii sunt optimişti şi speră ca situaţia să iasă din amorţeală în această săptămână. Producătorii din judeţul Călăraşi spun că vânzările sunt pe linia de plutire.

FOCŞANI

Focşănenii aşteaptă săptămâna viitoare deschiderea pieţei de carne pentru a putea spera că preţurile vor mai scădea. Deşi mai sunt zece zile până la Crăciun, zi în care tot omul, sărac sau bogat, va avea pe masa de sărbători cele mai bune bucate, agitaţia după carnea de porc din Piaţa Moldovei a început cu mult mai înainte.

CRAIOVA

Preţul cărnii de porc a explodat în luna decembrie. Craiovenii susţin că este cu 20% mai scump ca anul trecut. În faţa vitrinelor pline oamenii se uită lung, însă îşi văd de drum mai departe. Anul acesta se anunţă unul sărac pentru craiovenii care pun preţ pe carnea de porc. Cumpărătorii se tem că majorările nu se vor opri aici, mai ales că vânzătorii vor profita din plin că se apropie Crăciunul.

ARAD

Producătorii din pieţele arădene care comercializează poduse din carne de porc au început să umple vitrinele frigorifice cu produse. De asemenea, şi marile centre comerciale din Arad cu specific alimentar au început să se aprovizioneze cu carne pentru sărbătoarea Crăciunului. Din astfel de locuri reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cumpărarea cărnii, mai ales că sunt puncte unde au loc verificări periodice.

ALEXANDRIA

Alexăndrenii  au început deja pregătirile pentru masa de Crăciun şi au plecat în căutarea celor mai bune oferte la carnea de porc, ingredientul de bază al meselor de sărbători. Cele mai bune preţuri le-au găsit anul acesta la hipermarket. Porcii în viu se cumpără , anul acesta, în doi, iar în ceea ce priveşte vietnamenzii, preţul prea mare pare să bată colesterolul.

ZALĂU

Bugetele tot mai mici alocate sărbătorilor de iarnă afectează anul acesta şi tradiţia tăierii porcului de Crăciun. Tot mai mulţi sălăjeni aleg, de nevoie, să-şi cumpere din carmangerii câte două - trei kilograme de carne, în locul porcului pe care şi-l cumpărau în trecut. Situaţia a dus, în ultimele zile, la scăderea dramatică a porcilor de carne, care se vând acum chiar şi sub 8 lei pe kilogram.

RRÂMNICU VÂLCEA

Preţuri piperate la carnea de porc în magazinele din Râmnicu Vâlcea. Un kilogram de carne se vinde şi cu 17,99 lei în magazinele din oraş. Înainte de Crăciun, comercianţii din Râmnicu Vâlcea practică aproximativ aceleaşi preţuri, cu foarte mici diferenţe.

TURNU-SEVERIN

Zilele acestea, carnea de porc e la mare căutare. Severinenii au început din timp să-şi facă aprovizionarea de Crăciun, astfel că la acest sfârşit de săptămână măcelăriile  au fost pline ochi de clienţi. Cei care nu au avut posibilitatea de a cumpăra un porc din târg, s-au reorientat şi au mers în măcelăriile din Turnu Severin. Aici preţurile cu crescut puţin faţă de anul trecut, însă fiecare client a putut să cumpere cele de trebuinţă pentru masa de Crăciun.

SLATINA

Preţurile la carnea de porc, cel mai căutat produs în această perioadă, îi ţin la distanţă pe slătineni, cel puţin până la acest moment. În afară de fericiţii posesori de asemenea animale “la ţară”, puţini sunt cei care îşi permit să cumpere carne de porc din cauza preţurilor ridicate. Pieţele agroalimentare din municipiul Slatina sunt dovada unei situaţii care pare a devenit tot mai vizibilă de la un an, la celălalt.

SLOBOZIA

În pieţele şi carmangeriile din Slobozia, carnea de porc nu mai este la mare căutare. Comercianţii susţin că vânzările au scăzut cu aproximativ 10 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un kilogram de carne de porc costă 20 de lei la Slobozia. Comercianţii care vând carne de porc în carmangeriile şi supermarketurile din Slobozia susţin că apropierea sărbătorilor de iarnă nu schimbă cu nimic situaţia. Vânzările la carnea de porc sunt extrem de scăzute.

ALBA IULIA

În perioada ce precede sărbătorile de iarnă se constată şi în Alba o cerere mult mai mare de carne de porc. Preparatele care au la bază acest produs sunt o parte componentă importantă a alimentaţiei din perioada sfârşitului de an. Oferta este variată, dar preţurile destul de piperate nu permit decât achiziţionarea unor cantităţi minime.

La acest articol au contribuit: Cristina Răduţă, Olimpia Filip, Bianca Sara, Ionuţ Benea, Florina Pop, Ionuţ Balaban, Iulian Bunilă, Ionela Stănilă, Ştefan Borcea, Andreea Mitrache, Claudia Untaru, Elisabeth Bouleanu, Alina Pop, Irina Rîpan, Corina Macavei, Mugurel Manea, Mădălin Sofronie, Dorin Timonea, Laurenţiu Ionescu, Alin Ion, Sînziana Ionescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite