Carnea de porc, cel mai căutat aliment al momentului: cârnaţii,  cel mai mare pericol de pe masa de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini români îşi pot imagina masă de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii nutriţionişti atrag atenţia cu privire la cantitatea de carne consumată. Pe de altă parte, specialiştii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este achiziţionată de la comercianţi.

Carnea de porc nu este cea mai sănătoasă, după cum explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Acesta recomandă pentru masa de Crăciun o porţie zilnică de 150 de grame, făcută pe grătar. „Aşa se pierde o bună parte din grăsimea pe care o conţine carnea. Este indicat muschiuleţul“, spune Adamescu.

Dieta înainte de Crăciun, o capcană

Nu de puţine ori s-a vorbit despre faptul că înainte de masa de Crăciun este indicat să se consume alimente mai uşoare. O practică greşită, spune medicul, adăugând că trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună orgnismul la un şoc.

Mai mult decât atât, câteva zile după Crăciun este indicat să nu se renunţe brusc la carnea de porc pentru că şi aici este vorba despre un şoc suferit de organismul uman, care timp de câteva zile s-a hrănit cu un tip de carne mai grasă.

Carnea tocată şi cârnaţii, adevărate pericole

Oamenii au intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte cumpărăturile, iar cozile formate la carnea de porc se găsesc în tot Bucureştiul. Rafturile supermarketurilor se golesc imediat, iar măcelăriile sunt luate cu asalt de gospodine care îşi aleg bucăţile de carne ce se vor transforma în friptură.

În unele supermarketuri au început şi ofertele la carne, iar preţurile pentru cea de porc destinată gătitului pornesc de la aproximativ 15 lei pe kg. Preţurile variază în funcţie de tipul de carne ales. Spre exemplu, pentru un kilogram de muşchi, bucureştenii sunt nevoiţi să scoată din buzunar în jur 19-20 de lei, în timp ce pentru aceeaşi cantitate de coaste cu patru, cinci lei mai puţin.

Deşi cumpărăturile au intrat pe ultima sută de metri, nutriţioniştii spun că trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte în momentul în care decidem să cumpărăm carne de porc.

„Totul ţine de măsură“

Una dintre primele reguli se referă la carnea tocată asupra căreia cumpărătorii nu au un control foarte mare. „Este foarte greu să îţi dai seama care este starea cărnii tocate, tocmai de aceea recomand tuturor să îşi toace carnea abia după ce şi-au cumpărat-o“, spune Eduard Adamescu.

Această practică este foarte des întâlnită în alte state europene, iar în acest mod se pot evita numeroase boli provocate de carnea de porc alterată. Pe masa de Crăciun sunt puse fel şi fel de preparate din carne de porc, de la tobă, caltaboş, sarmale şi până la cârnaţi şi tochitură. Cârnaţii conţin cele mai multe grăsimi, fiind şi cei mai „grei“ de pe masa de Sărbători.

„Totul ţine de măsură, trebuie să se mănânce echilibrat, nu să se facă excese“, precizează medicul. Specialiştii sfătuiesc gospodinele să fie foarte atente la felul în care arată şi miroase carnea. Carnea proaspătă poate fi recunoscută cu uşurinţă după culoare şi miros. Trebuie să aibă o culoare vie, roşiatică, dar şi să nu fie lipicioasă, având o elasticitate mare.
 

Pe aceeaşi temă:

FOTO Carnea de porc, un lux. Profitul comercianţilor, dat peste cap de criză

FOTO Carnea de porc poate fi cumpărată doar din pieţe şi magazine de profil

VIDEO Braşovenii cumpără cea mai scumpă carne de porc

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite