Porcii de Crăciun, înlocuiţi cu bucata de carne din galantar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetele tot mai mici alocate sărbătorilor de iarnă afectează anul acesta şi tradiţia tăierii porcului de Crăciun. Tot mai mulţi sălăjeni aleg, de nevoie, să-şi cumpere din carmangerii câte două - trei kilograme de carne, în locul porcului pe care şi-l cumpărau în trecut. Situaţia a dus, în ultimele zile, la scăderea dramatică a porcilor de carne, care se vând acum chiar şi sub 8 lei pe kilogram.

Deşi din pensia ei de 800 de lei pe lună a reuşit, în fiecare an de până acum, să-şi cumpere câte un porc de carne de Crăciun, doamna Maria Muste trebuie să se mulţumească acum cu cele câteva bucăţi de pulpă şi ceva cotlet pe care şi le-a cumpărat de la carmangeria din cartier. "Nu am mai reuşit să îmi adun bani suficienţi ca să-mi pot cumpăra porc. Curentul s-a scumpit, apa s-a scumpit. Toate s-au scumpit, numai pensiile au rămas pe loc", se justifică femeia. Ca ea sunt mulţi alţii, care vor trebui să-şi drămuiască, de sărbători, carnea cumpărată din magazin, unde kilogramul de pulpă costă între 17,5 şi 18,5 lei, iar cotletul fără os sare de 20 de lei kilogramul. La carcasă, porcul se vinde în carmangerii cu 12 lei kilogramul.

Numărul tot mai mic al cumpărătorilor de porc viu i-a obligat pe crescători să scadă destul de dramatic preţul. Vasile Ţurcaş, un ţăran din zona Şimleului, ca să nu rămâne cu cei trei şoldani nevânduţi, a decis să scadă până la 7,5 lei pe kilogram preţul. Şi asta în condiţiile în care la începutul sezonului porcii se vindeau chiar şi cu 12 lei pe kilogram.

Scăderea de preţ este evidentă şi pe site-urile de anunţuri, unde sălăjenii oferă porci de carne, de diverse rase, la preţul de 8 - 9 lei kilogramul, negociabil.

Citeşte şi Cum te fereşti de trichineloză

Masa de Crăciun cu bunătăţi de la restaurante şi firmele de catering se umple

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite