Slătinenii stau departe de carnea de porc din cauza preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la carnea de porc, cel mai căutat produs în această perioadă, îi ţin la distanţă pe slătineni, cel puţin până la acest moment. În afară de fericiţii posesori de asemenea animale “la ţară”, puţini sunt cei care îşi permit să cumpere carne de porc din cauza preţurilor ridicate. Pieţele agroalimentare din municipiul Slatina sunt dovada unei situaţii care pare a devenit tot mai vizibilă de la un an, la celălalt.

În cea mai mare piaţă agroalimentară din Slatina, respectiv Piaţa Zahana, sectorul unde se comercializează carne este cel mai căutat în aceste zile. Practic, abia ai loc să te strecori printre sutele de clienţi care "inspectează" preţurile la carnea de porc. Iar comercianţii s-au pregătit temeinic cu un astfel de produs prin umplerea până la refuz a tarabelor acoperite. În afară de obişnuita carne macră de porc, se adaugă însă şi numeroase alte părţi ale acestui animale, despre care se ştie că românul foloseşte aproape totul. Dar vânzătorii nu prea au motive să se declare prea satisfăcuţi de modul cum decurg vânzările, cel puţin momentan.

“Se apropie Crăciunul şi, da – se observă că tot mai multă lume vine cu gândul să cumpere carne de porc şi aproape tot ce se mai foloseşte la porc. Cei mai mulţi doar întreabă şi cumpără cantităţi mici, nu avem comenzi mari, poate că oamenii aşteaptă salariile sau primele de sărbători, nu ştiu. Noi sperăm ca lucrurile să se îmbunătăţească şi să cumpere mai mult şi mai des pe măsură ce se apropie 25 decembrie, dar rămâne de văzut. Şi anul trecut a fost cam la fel: s-au înghesuit să vadă preţurile şi ce fel de carne este la vânzare, dar nu prea au cumpărat în primele două săptămâni; dar, cu vreo săptămână înainte de Crăciun, parcă nu au mai ţinut cont de nimic şi au cumpărat foarte mult, chiar făceam liste cu comenzi. Să sperăm că aşa va fi şi acum”, a spus Mihaela Dobrescu, vânzătoare în piaţa Zahana.

Slătinenii recunosc că vor să cumpere carne de porc, dar spun că preţurile sunt prea mari şi aşteaptă să se apropie Crăciunul în speranţa că, poate-poate, vânzătorii vor mai scădea tarifele.

“Eu am venit acum mai mult ca să mă uit, nu cumpăr de acum că sunt preţurile extrem de mari şi, la salariile noastre, nu poţi să iei decât foarte puţin. Eu am o tactică: cumpăr doar cu câteva zile înainte de Crăciun că am văzut din anii trecuţi cum mai scad preţurile. Problema este că trebuie să fii pe fază. Sunt puţini cei care-şi permit să cumpere un porc întreg: să fim serioşi că un porc costă peste zece milioane (1.000 lei, n.a.), unii nici nu avem salariu atât, doar nu suntem nebuni să dăm un salariu pe un porc!”, este de părere Ilie Mihai.

Preţuri de preţuri la Slatina, la produsele din carne de porc

În această perioadă, preţurile la carnea de porc pornesc, în general de la 16 lei /kg. şi pot ajunge până la 20-21 lei/kg. În piaţa Zahana, atât la comercianţii propriu-zişi din incintă acesteia, dar şi magazinele de profil din vecinătate, un kilogram de muşchi de carne de porc se vinde cu 21,50 lei. Dar preţurile variază, în funcţie de ceea ce se află la vânzare: piept porc – 15 lei/kg., cotlet de porc – 21,60 lei/kg., ceafă porc fără os – 20,60 lei/kg., pulpă porc fără os: 16,90-18,60 lei/kg., carne porc lucru – 14,50 lei/kg., picioare porc – 5,50 lei/kg., guşă porc – 13,30 lei/kg., limbă porc – 17,20 lei/kg., ciolan de porc – 9,20 lei/kg., spate porc fără os – 16,90 lei/kg., urechi porc – 9 lei/kg., şorici opărit – 3 lei/kg.

Din acelaşi ciclu mai puteţi citi:

Sărbători de criză. Crăciun fără carne de porc la Slobozia

Cât plătesc vâlcenii pentru carnea de porc

Porcii de Crăciun, înlocuiţi cu bucata de carne din galantar

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite