FOTO Carnea de porc, un lux. Profitul comercianţilor, dat peste cap de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza îi ţine departe pe călărăşeni de carnea de porc, iar vânzările slabe dau peste cap profitul comercianţilor. Deşi pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă, clienţii nu se înghesuie la cumpărături. Vânzările la carnea de porc au scăzut în magazine cu 10 % faţă de anul trecut.

 Comercianţii sunt optimişti şi speră ca situaţia să iasă din amorţeală în această săptămână. Producătorii din judeţul Călăraşi spun că vânzările sunt pe linia de plutire. „Deocamdată e confuză situaţia. Se simte sărăcia. Oamenii vin în magazine şi doar testează piaţa. În alţi ani, febra cumpărăturilor a început cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Sperăm să fie aşa şi acum“, a declarat Costel Marinache de la Izocon, unitate ce procesează 110 porci zilnic.

Un kilogram de pulpă de porc fără os se vinde cu 18,5 lei, la fel ca şi coteletul cu os. Magazine pentru desfacerea mărfii sunt la Călăraşi, Cernavodă, Feteşti Medgidia, Năvodari, Olteniţ şi Constanţa. Clienţii se aprovizionează cu carne, dar nu mai cumpără ca în alţi ani. „Trei kilograme de pulpă sunt suficiente pentru 2 persoane. Sarmale şi friptură pregătesc pentru că nu avem bani. Preţurile sunt descurajante“, spune Aurelia Alexandru(68 de ani), pensionară.

În viu e mai ieftin

Pentru cei care cumpă en-gros, la abatorul Izocon, preţul cărnii de porc în viu  rămas acelaşi ca şi anul trecut. „6,2-6,3 lei, pentru un kilogram de carne în viu, iar pentru carcasă 10 lei. Preţurile nu au mai crescut pentru că puterea de cumpărare este scăzută. La atâta sărăcie, cine îşi permite să mai majoreze costul?”, se întreabă producătorul. Dacă în cursul anului, aici se sacrifică 60-80 de porci pe zi, în perioada sărbătorilor, cu 23 zile înainte de Crăciun, se taie şi 160 de capete.

Marfa eco e on-line

Ţăranii s-au reorientat şi ei. Ca să nu rămână cu porcii nevânduţi, postează anunţuri pe internet. Cei care doresc achiziţionarea unui porc pentru Crăciun o pot face stând chiar în faţa calculatorului. „Porcii mei sunt eco şi au certificate medico-sanitare şi de provenienţă eliberate de  Ministerul Agriculturii“, ne spune, entuziasmat, Mihai, un comerciant din comuna Perişoru.

Atunci când a postat anunţul, bărbatul avea la vânzare 14 porci. Patru dintre ei i-a vândut la preţul de 10 lei kilogramul în viu. „Datorită acestei metode am reuşit să vând patru porci. Am mai lăsat la preţ, că altfel nu îi dădeam aşa de uşor. Dacă vine cineva şi îi vrea pe ultimii zece, îi dau cu 8 lei kilogramul“, a mai spus vânzătorul.

Preţuri la raft

Aprovizionarea cu carne de porc scoate din buzunarul călărăşeanului câteva sute bune. La piaţa Big, la magazinele de desfacere a cărnii, un kilogram de piept de porc are preţul de 16 lei, un kilogram de fleică ajunge la 17,5 lei, slănina costă 11 lei, cârnaţii proaspeţi, 16,5 lei, muschi file, 21,8 lei, ceafa fără os, 23,3 lei, carne tocată, 16, 5 lei.

Vă recomandăm şi:

România va exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii

Porcul de Crăciun se vinde pe internet, direct din curtea ţăranului

Untul şi carnea de porc, „demonizate“ degeaba? Un cardiolog „distruge mitul rolului grăsimilor saturate în bolile de inimă“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite