A început goana după carnea de porc. Comercianţii vasluieni au crescut preţurile în această perioadă cu 20 %

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza îşi spune cuvântul şi în acest an şi încî îi ţine departe pe vasluieni de carnea de porc. Comercianţii au profitat de apropierea Crăciunului şi au ridicat preţurile, în această perioadă, cu aproximativ 20%.

Pe ultima sută de metri, vasluienii au început să ia cu asalt magazinele şi standurile dedicate produselor din carne pentru masa de Crăciun., Cei mai mulţi încă mai testează piaţa, puţini fiind cei care se îndură să scoată din buzunar câteva sute de lei şi să cumpere carne de porc.

Comercianţii susţin că preţurile sunt relativ aceleaşi cu cele de anul trecut şi speră ca vânzările să crească în următoarea perioadă. „Deocamdată vânzările sunt mici, chiar mai mici decât cele de anul trecut. Mulţi vin şi se uită la preţuri, după care pleacă mai departe. Se simte sărăcia şi anul acesta. Din experianţa anilor trecuţi, noi sperăm ca în săptămâna de dinaintea Crăciunului să ne crească şi nouă vânzările“, ne-a declarat unul dintre comercianţi. 

În Piaţa Traian din Vaslui, un kilogram de pulpă fără os se vinde cu 20 de lei, în timp ce pulpa cu os porneşte de la 14 lei pe kilogram. Pieptul de porc se vinde cu 17 lei pe kilogram, în timp ce cotletul şi ceafa au un preţ de 22 de lei pentru un kilogramj. Carnea tocată variază între 15 şi 17 lei pe kilogram, iar cârnaţii gata preparaţi se vând cu 16 lei kilogramul. 

Porcul în viu, la mare căutare

Cei mai norocoşi sunt vasluienii care trăiesc la ţară, deoarece şi-au crescut singuri cel puţin un porc. Paradoxal, cererea pentru un porc în viu a depăşit oferta în cel mai sărac judeţ din ţară, un kilogram fiind vândut cu 11 lei. Mulţi dintre locuitorii din mediul rural asigură necesarul de carne şi rudelor de la oraş, vânzările fiind mai mici faţă de anul trecut cu aproximativ 30%. Potrivit lui Mikloş Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Vaslui, în 2012 ţăranii au crescut în fermele mici în jur de 80.000 de porci, în timp ce în acest an au fost crescute aproximativ 55.000 de capete. 

Citeşte şi:

România va exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii

Untul şi carnea de porc, „demonizate“ degeaba? Un cardiolog „distruge mitul rolului grăsimilor saturate în bolile de inimă“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite