Cu cât se vinde carnea de porc în Alba. Un porc viu costă valoarea unui salariu mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada ce precede sărbătorile de iarnă se constată şi în Alba o cerere mult mai mare de carne de porc. Preparatele care au la bază acest produs sunt o parte componentă importantă a alimentaţiei din perioada sfârşitului de an. Oferta este variată, dar preţurile destul de piperate nu permit decât achiziţionarea unor cantităţi minime.

O parte dintre consumatori preferă să cumpere câteva kilograme de carne de la măcelărie sau supermarket, în timp ce alţii achiziţionează porcul viu şi îl sacrifică acasă. Un kilogram de porc viu se vinde în Alba cu preţuri cuprinse între 8 lei şi 10 lei.

Astfel, un porc în greutate de crica 120 de kilograme costă între 1.000 de lei şi 1.200 de lei, respectiv cât un salariu mediu în Alba. Efortul financiar este destul de important, astfel încât nu oricine îşi permite să achiziţioneze un porc întreg. 

Oferta alternativă este reprezentată de măcelărie sau supermarket. Aici, un kilogram de carne se comercializează la sume ce variază între 12 lei şi 24 de lei, în funcţie de caracteristica produsului. 

Pentru un kilogram de slănină cu os se plăteşte în jur de 17 lei pe kilogram, muşchiuleţul de porc se vinde cu 23 de lei. Carnea tocată se vinde cu 17 lei kilogramul, slănina cu 8 lei kilogramul, capul de porc cu 5 lei kilogramul iar ceafa de porc fără os cu aproximativ 24 de lei kilogramul.  

Inspectorii sanitari veterinari recomandă ca persoanele care taie porc viu să facă analize. Aceştia au la dispoziţie trei laboratoare în Alba Iulia, iar preţul unui examen trichineloscopic este 11,16 lei. Acestea sunt situate în Piaţa Agroalimentară din Centru, pe stada Vasile Goldiş şi pe Calea Moţilor şi funcţionează de luni până vineri între orele 8.00 şi 16.00 şi sâmbăta de la 8.00 la 13.00.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri