„Respirația diavolului”, drogul care face victime printre turiștii din Columbia. Vlogger român: „Ajungi ca un zombie”

0
Publicat:

Vloggerul Cătălin Stănciulescu a revenit în Medellin, oraș columbian unde-și avea cartierul general Pablo Escobar, pentru a afla despre misteriosul drog - scopolamină sau respirația diavolului - folosit pentru a-i jefui pe turiștii în căutare de servicii sexuale.

Columbia a ajuns o destinație pentru turism sexual și droguri. FOTO: Captură video
Columbia a ajuns o destinație pentru turism sexual și droguri. FOTO: Captură video

 Autoritățile din Medellín se vor întâlni cu reprezentanții ambasadelor și ai aplicațiilor populare de întâlniri săptămâna aceasta, după ce cinci străini au fost găsiți morți în cel de-al doilea oraș al Columbiei, în ultimele șapte zile, se arată într-un articol publicat zilele trecute, de The Guardian

Poliția spune că niciunul dintre decese nu a fost violent, deși unul dintre cazuri pare să implice un bărbat care a fost găsit mort în camera sa de hotel la câteva ore după ce a intrat însoțit de două femei.

Au fost unele decese din cauze naturale... din cauza problemelor cardiace, altele din cauza sinuciderii și altele din cauza supradozelor”, a declarat primarul din Medellín, Federico Gutiérrez. „Și în alte cazuri, vedem turiști care folosesc aplicații de întâlniri fiind păcăliți – și apoi ajung să fie jefuiți și uciși. Această problemă este foarte delicată și am vorbit deja cu ambasadorul SUA”, a mai susținut primarul.

În ultimii 30 de ani, Medellín s-a transformat dintr-unul dintre cele mai periculoase orașe din lume într-o destinație globală pentru turiști și navetiști. În 2022, peste 1,4 milioane de oameni au vizitat orașul, popular pentru vremea frumoasă și ospitalitatea localnicilor, față de 200.000 în 2015.

Mafioții de pe Tinder folosesc „respirația diavolului”

Tinder a devenit un instrument popular pentru bandele criminale pentru a viza numărul tot mai mare de turiști în căutare de servicii sexuale, spun experții în criminalitate. Bandele locale angajează tinere femei atractive pentru a atrage străinii la întâlniri prin intermediul aplicațiilor mobile de întâlniri. Apoi, aceștia sunt drogați și jefuiți, arată The Guardian.

Multe dintre cazuri nu sunt raportate, deoarece victimele sunt prea jenate pentru a anunța poliția, dar o serie de decese în ultimele luni a adus problema în centrul atenției.

Aceste decese apar adesea din supradozele de droguri, cum ar fi scopolamina sau respirația diavolului, o plantă amețitoare cultivată în Anzi, care poate fi folosită pentru a incapacita oamenii înainte de a le fura bunurile sau de a le „curăța” contul bancar, arată publicația britanică.

Ambasadele, inclusiv SUA și Marea Britanie, au emis avertismente vizitatorilor străini luna trecută, după ce numărul deceselor legate de întâlnirile online a crescut.

Ambasada SUA din Bogotá a înregistrat opt decese „suspecte” ale cetățenilor americani în noiembrie și decembrie 2023, în timp ce numărul de furturi comise împotriva vizitatorilor străini a crescut cu 200% în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu anul precedent.

„Mai mulți cetățeni americani din Columbia au fost drogați, jefuiți și chiar uciși după întâlnirile lor columbiene”, a spus ambasada.

De asemenea, Tinder a avertizat utilizatorii din Columbia la sfârșitul lunii ianuarie să treacă cu prudență, având în vedere valul de decese.

„Vă rugăm să nu uitați să vă verificați meciurile, să vă întâlniți în locuri publice și să împărtășiți planuri cu oamenii în care aveți încredere. Dacă ceva nu se pare, puteți încheia întâlnirea”, au fost sfătuiți utilizatorii.

Greșeala uriașă pe care o fac mulți turiști: „tratează Columbia ca și cum ar fi Thailanda”

Cătălin Stănciulescu, creatorul canalului de YouTube Backpackyourlife, celebrul vlogger de travel, a vizitat Medellinul zilele trecute pentru a afla care este adevărul despre scopolamină.

El și-a început filmarea povestind despre un comediant chinez care se întâlnea cu iubita lui din Columbia de circa 6 luni. „Singura problemă e că el avea 50 de ani iar ea avea 19 ani. S-au cunoscut pe Tinder, au ieșit într-o grămadă de locuri scumpe, evident că el se ocupa și plătea peste tot. La un moment dat pe 8 decembrie 2023 nu s-a mai știut absolut nimic de acesta, care, apropo, era un comediant asiatic cunoscut. Pe 11 decembrie, corpul i-a fost găsit într-o râpă undeva la marginea orașului”.

Poliția a aflat că iubita acestuia l-a drogat cu scopolamină, i-a luat toți banii pe care îi avea și la final, împreună cu iubitul ei, au decis că mai bine este să-l omoare de frică să nu meargă la autorități.

„Așadar l-au legat de mâini, l-au torturat după care l-au dus la acea râpă unde a fost găsit și i-au zdrobit capul cu o piatră. Povestea asta este foarte interesantă și foarte dureroasă, dar cel mai dureros lucru este că nu este singura poveste de acest gen despre care o să vorbim în acest video. Evenimente de acest gen se întâmplă tot timpul în Medellinul anului 2024”, a susținut Cătălin.

Turismul sexual se întâmplă acum în Medellin mai mult ca niciodată, spune vloggerul.

„O să vorbim și despre un drog pe care nu-l cunoșteam până acum câțiva ani de zile, și anume scopolamină. Este un drog pe care multe dintre femeile de aici din Medellin îl folosesc astfel încât să îi drogheze pe bărbați pentru a le fura lucrurile pe care le au sau pentru a-i omorî”, a explicat el.

Cătălin își amintește că față de 2017, când a vizitat Medellin, anumite zone erau foarte periculoase. „Acum lucrurile s-au schimbat enorm. După pandemie, Columbia s-a deschis foarte mult și au început să vină extraordinar de mulți americani. Problema este că acești americani și, în general, oameni din lumea vestică, să spunem nu doar geografic, dar și din punct de vedere al culturii, vin aici și tratează Columbia ca și cum ar fi Thailanda. Tratează Medellin ca și cum ar fi Bangkok, iar asta este o foarte mare greșeală, iar asta i-a costat scump pe mulți. Mulți oameni mor, mulți oameni sunt tâlhăriți strict pentru că nu sunt în stare să aibă grijă de ei, nu știu exact cum să se comporte în această societate”.

Mulți turiști mor de supăradoză: „1 dolar gramul de cocaină pură”

Un șofer de Uber i-a explicat că mulți occidentali care vin în Columbia mor de supradoză: „S-a dezvoltat mult turismul sexual. Străinii vin și vor sex și droguri. Femeile sunt deja obișnuite cu faptul că vine gringo să le scoată din sărăcie, iar gangsterii din cartier au văzut o oportunitate de a face bani. Le-au învățat pe fete să-i vrăjească pe turiști, să-i facă să se îndrăgostească, îi duc la o vilă în afara orașului și le promit sex de calitate. Acolo îi așteaptă prietenii fetelor care-i răpesc, le iau banii și le golesc cardurile”.

Acesta a susținut că nu există intenția de a-i omorî pe turiști, dar fetele nu știu să dozeze scopolamina și este foarte ușor să se ajungă la supradoză.

„Sau turiștii încearcă drogurile de aici, care sunt foarte pure și foarte periculoase. Ei cred că e la fel ca în SUA, unde puritatea cocainei e de 60-70%. Aici, cocaina are puritate de 90% sau chiar mai mult. Aici drogurile sunt foarte accesibile, le găsești oriunde și vin direct de la sursă. Aici găsești gramul de cocaină cu 1 dolar, în SUA costă 150 de dolari gramul”, a explicat acesta.

„Stai ca un zombie și-i dai PIN-ul de la card”

Cătălin s-a întâlnit cu ghidul pe care l-a avut în 2017, când a fost în Medellin. „Carlos a activat în Medellin în perioada în care Pablo Escobar era pe val, mai mult, el a făcut parte și din gruparea de polițiști foarte talentați și foarte serioși care aveau ca scop să-l vâneze pe Pablo Escobar și pe asasini care lucrau pentru el”, a explicat vloggerul.

Carlos i-a explicat ce este scopolamina: „Este un praf pe care ți-l aruncă în față sau ți-l toarnă în băutură și rămâi complet blocat, ești drogat, dezorientat”.

El i-a explicat că Medellinul s-a schimbat foarte mult: „E un turism debordant în 2024 care se bazează pe sex și pe droguri. Când turiștii caută în aplicații precum Tinder, care e cea mai periculoasă, intră în contact cu fete pe care nu le cunosc. Apoi turiștii le invită pe fete la ei la hotel. Fetele intră cu un act de identitate fals”.

Ei cred că au făcut o mare afacere deoarece pentru 20 de dolari vor face sex cu o columbiancă frumoasă.

„La final, cei 20 de dolari se transformă într-o situație în care devii blocat, incapabil să reacționezi și te poți trezi omorât de o supradoză. Fetele nu știu câte grame să folosească, astfel că poți faci stop cardio-respirator. Sau pur și simplu stai ca un zombie, în timp ce prietenii fetelor îți fură toți banii. E atât de puternic, încât dacă ei îți cer codul PIN de la card îl dai fără să protestezi”, a explicat Carlos. 

Fostul polițist a susținut că în zona metropolitană Medellin au murit, anul trecut, 23 de turiști care au căutat servicii sexuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite