Reacția unui vlogger celebru: „Sibiul, de nota 10! Am înnebunit pe Valea Oltului” VIDEO

0
Publicat:

Un celebru vlogger român de travel, cunoscut drept BackPackYourLife, care a reușit să ajungă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, a decis să vadă „Sibiul ăla pe care nu ți-l arată nimeni”.

Imagini ale celor mai interesante obiective turistice din Sibiu Sursă Colaj capturi video You Tube
Imagini ale celor mai interesante obiective turistice din Sibiu Sursă Colaj capturi video You Tube

Doar că drumul de la București la Sibiu i s-a părut un coșmar, mai ales pe ultima porțiune. De la calvarul de pe Valea Oltului a trecut la „cele mai bune cazări” din Sibiu, conform recenziilor altor turiști, iar la primele ore ale dimineții următoare a luat la pas vechea cetate, povestind cum au ajuns sașii în țara noastră, ce rol au avut, dar și cum au contribuit breslele de meșteșugari atât la bunăstarea cât și la apărarea cetății. A amintit despre faptul că la Sibiu s-a deschis primul spital românesc, în urmă cu mai bine de șapte secole, prima farmacie din țară, dar și primul laborator homeopat din lume.

Imaginile surprinse și mențiunile despre poveștile mai puțin știute ale Sibiului le-a postat pe canalele sale de socializare într-un video care arată ce nu ar trebui să ratezi în orașul din inima țării.

„Sunt un miliard de TIR-uri. De aia faci, frate, cinci ore!”

Toată vara s-a lucrat la carosabilul DN7 / E81, în mod special pe porțiunea de Valea Oltului, dintre Vâlcea și Sibiu și, prin urmare, în permanență au fost ambuteiaje.

Deși vara s-a dus, lucrările continuă în zona Boița, până la finele acestui an. Drept urmare, indiferent de anotimp, oră, zi a săptămânii, din acest motiv, cozile pe Valea Oltului se întind pe zeci de kilometri, atât pe sensul de mers spre Vâlcea cât și pe cel spre Sibiu.

Cătălin Stănciulescu - numele real al vloggerului de turism - a nimerit într-o astfel de coadă care l-a făcut să recunoască: „Am înnebunit pe Valea Oltului”, o concluzie la care au ajuns mai toți cei care au fost nevoiți să aleagă acest traseu. Experiența a fost trăită cu patru zile înainte de a părăsi din nou țara pentru aventuri pe un alt continent, pentru un ultim road-trip.

„Am intrat pe Valea Oltului și se complică lucrurile, evident, pentru că sunt un miliard de TIR-uri. De aia faci, frate, cinci ore!.. Dacă nu se lucra pe ultima parte ajungeam cu aproximativ o oră înaintea Waze-ului... Cred că era o decizie mai înțeleaptă să vin cu trenul”, relatează el.

Sibiul, o atracție pentru vloggerii din toată lumea

Sibiul a fost extrem de căutat în acest an, după ce restricțiile pandemice s-au mai relaxat, nu doar de turiștii români, dar mai ales de străini care au realizat o serie de mini-documentare postate ulterior pe rețelele de socializare.

Era de așteptat ca orașul să capete și atenția vloggerilor români. Doar că, în comparație cu alte materiale realizate în ultima vreme despre Sibiu, BackPackYourLife s-a concentrat pe lucrurile mai puțin cunoscute, pe istoria orașului presărând în comentariile sale scurte povestioare despre „Sibiul ăla pe care nu ți-l arată nimeni”.  

Cum au ajuns sașii în România

„Până la urmă ce e Transilvania? O regiune din centrul României în care de-a lungul a foarte multor secole, au locuit aici, câteodată în pace, câteodată nu, români, maghiari și settlers (saxonii / germani) care mai sunt denumiți și sași”, a amintit vloggerul pe drumul său spre Piața Mică, menționând cum au ajuns sașii în România la solicitarea regilor maghiari în secolele XII - XIII, pentru a proteja granița de sud a regatului. Lor și se datorează construcția a șapte cetăți și aproximativ 300 de biserici fortificate în satele transilvănene. 

De altfel, numele german al Transilvaniei - Siebenbürgen - sau Siweberjen, în dialectul săsesc, semnifică cele șapte cetăți construite aici, dintre care una la Sibiu - Hermannstadt, unde zidurile puternice și turnurile monumentale au avut rol de apărare împotriva invadatorilor. O parte din acestea pot fi admirate și în zilele noastre.

Breslele și turnurile de apărare

Cum este cazul Turnului dulgherilor - meseriașii care se ocupau de partea de lemnărie din cadrul construcțiilor. În secolul al XIV-lea, spre exemplu, Sibiul era deja cel mai important oraș locuit de sașii din Transilvania, grație meșteșugarilor grupați la acea vreme în 19 ghilde. „Aceste bresle pe lângă faptul că au pus bazele economice, comerciale ale orașului, serveau și ca punct de apărare... Evident că Turnul dulgherilor se poate și vizita (pe timpul verii de la 11:00 – 19:00)”, a menționat BackPackYourLife.

N-a fost omisă, din periplu, nici cea mai frumoasă stradă din Sibiu, Strada Cetății, și nici glumele pe seama recalificării lui Giovani (Ion) Becali pornite de la „Don Giovanni” - spectacolul de operă care va avea loc pe 10 septembrie la Filarmonica de Stat din Sibiu, construită în secolul al XVIII-lea. 

„La sfârșitul secolului al XVII-lea, când habsburgii i-au învins pe otomani și au creat Imperiul Austro-Ungar, Transilvania a devenit Principat al imperiului. Capitala a fost la Sibiu. Și începând cu 1688, comandantul militar al Transilvaniei și-a avut sediul aici în oraș până în 1918. Din 1692 până în 1791 și din 1850 până prin 1867, Sibiul a fost și centrul guvernatorului Transilvaniei. Una dintre cele mai ilustre personalități este baronul Samuel von Brukenthal care a lăsat orașului o moștenire super valoroasă”, a mai amintit vloggerul.

N-a fost trecut cu vederea nici mirosul de la primele ore ale dimineții, din vechea cetate. „Pute foarte mult a gunoi... Dacă nu erau gunoierii... Miroase, o chestie firească. Așa se întâmplă peste tot. Un comentariu tâmpit, nu știu de ce l-am făcut... Nu contează. Ieșiți din casă dimineața și explorați, că e cel mai frumos, dar încercați să nu respirați”, i-a îndemnat Cătălin pe români.

Primul spital românesc, prima farmacie și primul laborator de homeopatie

De la bresle a ajuns pe Strada Azilului, locul unde încă se mai află clădirea primului spital deschis pe teritoriul actual al României, de călugării Ordinului „Sfântul Spirit”, atestat documentar în 1292: „Acum este azil de bătrâni și evident monument istoric”.

A amintit și de centrul de carantină pentru cei care sufereau de ciumă, din 1475, situat într-una din clădirile Mănăstirii călugărilor dominicani, situată în afara zidurilor cetății, cunoscută astăzi sub numele de Biserica Ursulinelor.

Tot la Sibiu s-a deschis și primul laborator de homeopatie din lume. „A fost deschis în 1797 de Samuel von ...Haneman, ceva cu multe „n”-uri și multe „h”-uri”, a amintit vlogger-ul. Este vorba despre Samuel Hahnemann, venit la Sibiu în 1777. Cel care l-a sprijinit a fost chiar contele Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei de la acea vreme, al cărui medic și secretar a fost, iar laboratorul a fost deschis în 1790, după alte mențiuni.

Și cum Podul Minciunilor nu lipsește din niciun documentar despre Sibiu, Cătălin nu s-a sfiit să spună că nu poate avea loc sub el, ci doar deasupra, având în vedere că de fiecare dată spune doar adevărul care supără multă lume. 

Tot la Sibiu a luat naștere prima farmacie din România, în 1494, iar una dintre farmaciile deschise ulterior a fost transformată, secolul trecut, în muzeu - o raritate în spațiul muzeografic românesc și european - ce poate fi vizitat astăzi contra sumei de 15 lei. Cele 6.600 de valoroase piese demonstrează evoluția, pe parcursul a trei secole și jumătate, a remediilor, dar și a tehnicii farmaceutice.

Vloggerul BackPackYourLife a plecat din inima țării concluzionând: „Partea asta centrală din Sibiu, la fel ca Brașovul și Sighișoara, arată bombeu. Superb, nota 10!”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite