Peștele adorat de români care s-ar putea găsi în curând și în Marea Neagră: „Am adus un lot din Italia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicios de te lingi pe degete și prezent în farfuriile românilor care aleg să-și petreacă concediile în străinătate, acest pește ar urma să fie găsit și în Marea Neagră. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine au anunțat că fac demersuri pentru a aclimatiza specia în Marea Neagră. 

Peștii vor fi ținuți sub observație. Foto: Arhivă
Peștii vor fi ținuți sub observație. Foto: Arhivă

Este vorba de bibanul de mare. 

Am adus un lot din Italia, din Marea Adriatică, un lot de 200 de exemplare. Urmează să efectuăm transferul acestora în apa de Marea Neagră și să urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere”, a afirmat Victor Niță, cercetător științific, conform Digi24. 

Acest lot este depozitat într-un vas cu apă sărată. În plus, peștii vor fi ținuți sub observație pentru a se stabili dacă reușesc să se adapteze la noile condiții. 

Dorada a împlinit un an de când se află la noi în laborator. Au venit, ca şi lavracul pe care l-aţi văzut mai devreme, la o dimensiune de 5-7 grame şi în decurs de un an au ajuns să depăşească 500 de grame. Au depășit prima talie comercială și pot fi practic comercializate aceste exemplare pentru consum”, a afirmat Magda Nenciu, cercetător științific. 

Experții sunt de părere că această specie se va adapta ușor la condițiile din Marea Neagră. 

„Noi considerăm că este un peşte bun, are valoare economică, dacă stăm să îl comparăm cu hamsia, de exemplu, sau cu stavridele. În ultimii 3-4 ani, pescarii, accidental și nu cantități foarte mari, au prins biban de mare", a spus președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite