Înlocuirea cărnii roșii cu hering, sardine și hamsii ar putea salva 750.000 de vieți pe an, arată un studiu

0
Publicat:

Un studiu sugerează că înlocuirea cărnii roșii cu pește fitofag de mici dimensiuni, cum ar fi heringul, sardinele și hamsii, ar putea salva 750.000 de vieți pe an și ar contribui la combaterea crizei climatice, relatează The Guardian.

foto arhivă
foto arhivă

Tot mai multe studii fac legătura între consumul de carne roșie și un risc mai mare de îmbolnăvire la om, precum și cu daune semnificative pentru mediu. În schimb, peștele fitofag de mici dimensiuni este foarte hrănitor, ecologic și reprezintă cea mai abundentă specie de pește din oceanele lumii.

O echipă de cercetători japonezi și australieni a descoperit că înlocuirea cărnii roșii cu pește ar putea preveni 750.000 de decese pe an și ar putea reduce semnificativ numărul cazurilor de îmbolnăviri legate de o alimentație bogată în grăsimi.

Adoptarea acestui tip de dietă ar fi deosebit de utilă în special pentru țările cu venituri mici și medii, unde acești pești sunt ieftini și se găsesc din abundenţă și unde numărul celor care suferă de boli de inimă este ridicat, au spus cercetătorii în studiul lor.

„Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și a planetei, ar trebui să limităm consumul de carne roșie și să ne orientăm către alimente care sunt atât sănătoase, cât și ecologice”, au scris aceștia în revista BMJ Global Health.

Peștele este bogat în acizi grași polinesaturați cu lanț lung omega-3, al căror consum poate preveni bolile coronariene, precum și în calciu și vitamina B12. De asemenea, aceștia au cea mai mică amprentă de carbon dintre toate sursele de hrană animală, au precizat cercetătorii.

„Studiul nostru demonstrează că adoptarea peștelui fitofag mic ca alternativă la carnea roșie ar putea oferi beneficii substanțiale pentru sănătatea publică (cu evitarea la nivel global a 0,5-0,75 milioane de decese cauzate de boli netransmisibile legate de alimentație), în special în ceea ce privește reducerea bolilor cardiace ischemice”, se precizează în studiu.

Cercetătorii au conceput patru scenarii, fiecare reprezentând un model diferit de alocare a peștilor nivel global, folosind date privind consumul de carne roșie preconizat pentru anul 2050 în 137 de țări și date istorice privind capturile de pește din habitatele marine. La nivel mondial, spun ei, această abordare ar putea preveni până la 750.000 de decese cauzate de boli legate de alimentație.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite