De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit

0
Publicat:

Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu. Fermierii se plâng că nopțile sunt atât de reci încât plantele stagnează și au ajuns să recolteze la jumătate din cât ar fi normal în această perioadă a anului.

image

Ionuț Drăgulin, legumicultor din Glodeanu Sărat, județul Buzău, intră la cules după o pauză de trei zile în care a așteptat ca roșiile din solarii să prindă un pic de culoare. Legumele se coc mai greu, din cauza vremii neobișnuit de reci.

„Este foarte rece, noaptea sunt temperaturi de șapte grade, roșiile se coc foarte greu. Anul trecut, în pantaloni scurți eram pe vremea asta. Acum, cu geacă, hanorac, șosete”, declară Ionuț Drăgulin.

Fermierii din Glodeanu Sărat spun că nopțile sunt atât de reci încât plantele stagnează și au ajuns să recolteze la jumătate din cât ar fi normal în această perioadă a anului.

„Seara e foarte frig, avem temperaturi de șase grade, de șapte grade, ceea ce pentru tomate, mai ales ca să se și coacă, e puțin, e foarte puțin. Ținând cont că am trecut de jumătatea lunii mai, ar fi trebuit să fie undeva la 27, 28 de grade Celsius ziua. Seara, undeva la 16, 17 grade Celsius, cam așa ar fi fost normal în perioada asta”, spune Răzvan Sâmpetru, producător tomate din Glodeanu Sărat.

image

Plantele necesită o temperatură optimă de aproximativ 20-25 de grade Celsius pentru a se coace, ne explică tânărul fermier. La frig, procesele metabolice încetinesc. De asemenea, în zilele noroase, cantitatea de lumină disponibilă este redusă, ceea ce încetinește fotosinteza și, implicit, maturarea tomatelor.

„Ar fi trebuit să recoltăm undeva la de două, trei ori pe săptămână, cam asta era media. Iar acum, o dată pe săptămână. Atunci când este mai puțină marfă, automat e cerere mai mare iar prețul tinde să crească”, declară spune Răzvan Sâmpetru.

image

Culegătorii abia găsesc roșiile bune de recoltat. Reușesc cu greu să adune marfa pentru o livrare în piețele en-gros din București.

„O roșie bună de recoltat este indicat să aibă o nuanță de roșu aprins, pentru a se menține în piață, în carton, în mediul ei de transportare. Când este la culoarea portocalie, spre galben, nu este ajunsă încă la maturitate. Mai este indicat a se lăsa câteva zile”, ne explică Ionuț Drăgulin.

image

Recoltarea lentă generează efecte și în piețe. Aici, tomatele românești se vând la prețuri piperate, deși au peste o lună de când au apărut pe tarabe. În Buzău, cel puțin zece lei costă kilogramul de roșii produse în solarii.

image

Și la castraveți se înregistrează decalaje mari la recoltat, din cauza frigului. Fermierii speră ca intervalul de vreme rece să treacă și să aerisească mai repede solariile, pentru că altfel legumele mucegăiesc pe plantă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite