FOTO REPORTAJE Europarlamentare pe înţelesul ţăranului român: „Cum unde este Bruxelles? E la Bucureşti! Azi nu ştiu pe cine votăm, dar trebuie să votăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din comuna teleormăneană Siliştea Gumeşti, după ieşirea de la urne. FOTO: Elisa Bouleanu
Sătenii din comuna teleormăneană Siliştea Gumeşti, după ieşirea de la urne. FOTO: Elisa Bouleanu

Alegători cu teamă de poliţişti, în Teleorman, săteni din comune uitate de lume, care nu ştiu pe cine sau de ce votează, bătrâni longevivi, care au pus, de-a lungul timpului, ştampile pe fel de fel de conducători. În ziua alegerilor, jurnaliştii www.adevarul.ro au bătut ţara-n lung şi-n lat, iar poveştile votanţilor sunt la fel de pitoreşti ca plaiurile mioritice.

TIMIŞ. Prezenţă la vot de peste 200 la sută în satul Patriarhului României. Votanţii, „monitorizaţi“ de Preafericitul Daniel. Secţia de votare din Dobreşti, satul natal al Patriarhului României, a fost amenajată într-o cameră a unei clădiri care aparţine mănăstirii ctitorite de Preafericitul Daniel. Până la ora 17.00, la Dobreşti au votat 82 de persoane, reprezentând un procent de 200 la sută.

Dobra, satul natal al Patriarhului Daniel, face parte din comuna Bara, alături de satele Lăpupşnic, Rădmăneşti şi Spata. Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă, comuna Bara este una din cele mai mici din ţară, în toate cele cinci sate aparţinătoare fiind înscrişi pe listele permanente doar 268 de alegători.

Dintre aceştia, numai în Dobreşti sunt 37 de alegători. Pentru aceştia a fost amenajată o secţie de votare în fosta şcoală din localitate, o clădire care aparţine acum de mănăstirea din localitate ctitorită chiar de Patriarhul Daniel. Mai exact, secţia de votare din Dobreşti  a fost amenajată într-o cămăruţă de trei pe trei, folosită de călugări ca şi bibliotecă. De pe unul din pereţi, alegătorii au fost „urmăriţi” de Sfântul Nectarie, Sfântul Antonie şi Fecioara Maria. De pe un raft aflat după uşă, votanţii au fost „monitorizaţi”, dintr-un tablou de însuşi Patriarhul României, Preafericitul Daniel.

Alegeri europarlamentare în satul Patriarhului Daniel

Votanţii din Dobreşti, satul natal al Patriarhului, votează cu icoanele deasupra capului. FOTO: Adevărul

TELEORMAN. Moromeţii de modă nouă, din Siliştea Gumeşti: „M-am dus la vot, aşa, ca să mă duc. Am votat cu gândul să se spânzure acolo, în Europa!”. Ziua alegerilor pentru Parlamentul European n-avea unde să-i găsească pe Moromeţii de modă nou, din localitatea teleormăneană Siliştea Gumeşti, decât la cârciuma lui Bucureşteanu, bodegă ridicată pe locul în care a fost celebra Poiană a lui Iocan, din romanul lui Marin Preda.

Grigore a lui Ciobanul a lui Ţigănilă, Vodă Stelian a lui Marina lui Dogeanu, Genoiu Nicula a lui Brima şi Badea Dobaru, zis Laie, au găsit marea problemă a comunei, chiar în ziua de alegeri. „N-avem unde munci! Nimeni nu vine să investească aici. Nimeni nu face nimic. Trăim şi acum tot din munca câmpului, cei care mai avem pâmânt. Aici ar putea să ne ajute pe noi europarlamentarii”, spune Genoiu Nicula a lui Brima. „Bani, fonduri de la UE, asta ne trebuie nouă aici! Pentru asta i-aş vota. Mai multe investiţii în agricultură, că noi din asta trăim”, îl completează şi Grigore a lui Ciobanul a lui Ţigănilă. La capitolul speranţe, oamenii rămân, însă, la fel de sceptici ca celebrul lor înaintaş, Ilie  Moromete. „Nu ne-a făcut nimeni nimic până acum. Ce? Acum o să ne mute de la umbră, la soare? N-o să ne mute”, spun sătenii.

morometii 4

Electoratul din Siliştea Gumeşti, teleorman, satul Moromeţilor. FOTO: Elisa Bouleanu

TELEORMAN. Ţăranii din Ciuperceni, satul din Teleorman unde morţii au votat la Referendum 2012: „Ţi-e şi frică cu alegerile astea. Dacă vine iar Poliţia?“

La Ciuperceni, localitatea teleormăneană ajunsă celebră după ce morţii din cimitir au apărut drept votanţi la referendumul din 2012, alegerile europarlamentare au fost întâmpinate cu teamă şi scepticism.  „Dacă ne pomenim iar că am votat şi noi nici măcar n-am fost la vot?”, a fost marea temere a localnicilor în ziua scrutinului.

Peste 170 de persoane  din comuna Ciuperceni s-au trezit semnate în fals pe listele electorale de la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Printre votanţi s-au aflat şi morţii din cimitir. Văduve care îşi îngropaseră soţii de ani buni au fost chemate să dea cu subsemnatul la DNA, iar localnici care n-au călcat prin secţiile de votare au fost puşi să jure cu mâna pe Biblie că nu au votat.

ciuperceni 2

Localitatea teleormaneană Ciuperceni, unde, în 2012, morţii au ieşit din groapă şi au votat la Referendum. Această situaţie a dus la deschiderea unui dosar penal, pentru fraudă elctorală. FOTO: Elisa Bouleanu

Comuna a ajuns în centrul unui scandal în 2012 şi uliţele lor au fost călcate vreme de câteva săptămâni de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie care i-au dus pe săteni, încolonaţi, la ferma din sat, să dea cu subsemnatul. 

VASLUI. Moş Ion Frangolea, vasluianul care a votat în toate regimurile. În ziua alegerilor europarlamentare, a împlinit 100 de ani

Într-un sătuc uitat de lume din judeţul Vaslui, unul dintre cei mai longevivi români a fost serbat  cu prilejul împlinirii unui secol de existenţă, chiar în ziua alegerilor europarlamentare. Ioan Frangulea este cetăţean european numai cu numele, civilizaţia fiind la fel de departe de el ca ziua în care s-a născut.

ioan frangolea

Într-un sătuc din judeţul Vaslui, la 7 kilometri distanţă de cel mai apropiat drum asfaltat, trăieşte, aproape la fel de simplu ca acum 100 de ani, Ioan Frangulea. 25 mai 2014 a însemnat pentru el ziua în care familia numeroasă i s-a adunat din toate colţurile ţării şi din străinătate pentru a-l serba. I-au fost alături “doar” jumătate dintre succesorii săi, peste 40 la număr. Cinci generaţii s-au adunat în curtea căsuţei din lut în care se încăpăţânează să trăiască singur, atât cât Dumnezeu îl ţine în viaţă.

Satul vasluian Mireni, comuna Coroieşti, a fost în mare fierbere de ziua alegerilor eurparlamentare. Cel mai vârstnic fiu al satului a împlinit centenarul. Ioan Frangolea, veteran de război decorat cu medalia “Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, a fost vedeta comunităţii.

Copleşit de numărul mare de musafiri şi de zecile urări adresate, moş Ion, cum îi zic consătenii, a uitat de Europarlamantare. Este pentru prima dată de când are drept de vot când nu se duce să-şi exprime opţiunea. Se deplasează mai greu după ce astă-iarnă a alunecat pe gheaţă şi nimeni nu a venit să-l întrebe dacă vrea să-i fie adusă acasă urna mobilă.

SIBIU. Europarlamentare în inima României. La Dealu Frumos, oamenii habar nu au ce este Parlamentul European, dar au ieşit la vot

În Dealu Frumos, localitate considerată centrul geografic al României, sătenii au ieşit la vot în număr mare la alegeri europarlamentare 2014. Chiar dacă majoritatea habar nu au ce este Parlamentul European.

dealu frumos europarlamentare8

Dealu Frumos, centrul României care duminică şi-a ales viitorii parlamentari europeni, este un sat plin de sărăcie, cu uliţe neasfaltate şi oameni trişti. Rar vezi oameni zâmbind, şi mai rar auzi unul care să spună că se descurcă. Cei mai mulţi înfruntă, zi de zi, sărăcia. Disciplinaţi însă, sătenii din inima României au mers în număr mare, duminică, la vot. Din cei 535 de alegători înscrişi pe liste până la ora 11:30 votaseră aproximativ 80. Iar cei mai mulţi votanţi ajung la sate la urne după 12:30-13:00, atunci când se termină slujba de la biserică.    

”Am venit pentru că aşa trebuie, să venim la votare, am votat partidele. Despre Parlamentul European să ştiţi că nu ştiu prea multe dar nici bine nu merge. Nu ştiu nimic ce fac la Bruxelles, am votat că aşa trebuie şi e normal să votăm, apoi ce-o vrea Dumnezeu. Sperăm să ne ajute şi pe noi mai mult că suntem necăjiţi, nu avem nimic”, spune Aurelia Vasiu (33 de ani), soţie de cioban gravidă cu cel de-al cincilea copil. 

DOLJ Europarlamentare 2014, în comuna doljeană Breasta: „Bruxelles este la Bucureşti, iar astăzi nu ştiu ce votăm“. Locuitorii comunei Breasta recunosc cu zâmbetul pe buze că nu ştiu ce alegeri au loc pe data de 25 mai. Oamenii au declarat că Bruxelles este la Bucureşti, iar persoanele care se află pe listele electorale au biroul la Parlamentul României. Localnicii din Breasta s-au pregătit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a merge la vot. Unii au declarat că astăzi au loc alegeri parlamentare, iar alţii au precizat că Bruxelles este la Bucureşti. „Cum unde este Bruxelles? Este la Bucureşti. Astăzi nu ştiu ce votăm, dar trebuie să votăm. Eu nu ştiu ce este un europarlamentare şi nici nu ştiu ce face. Important este să mergem la vot. Am auzit că astfel putem ajuta România să meargă înainte“, a spus Mioara Stoi9ca, de 72 de ani, din comuna doljeană Breasta.

„Cu ce ne ajută ei pe noi?“

Oamenii din comuna Breasta au totuşi o nelămurire. Majoritatea localnicilor în momentul în care au aflat că astăzi au loc alegeri europarlamentare au vrut să ştie unde îşi desfăşoară membrii Parlamentului European activitatea. „Au biroul la Parlamentul României? Cu ce ne ajută ei pe noi. Eu am votat pentru că aşa este normal şi firesc. Nu am ratat până acum nici măcar o votare şi sunt mândru de mine. Dacă tot ne reprezintă măcar să facă o treabă frumoasă“, a precizat Mihai Lupu.

image


CONSTANŢA Asistaţii lui Radu Mazăre au votat pentru pace şi pensii mărite

Chiriaşii cartierului de asistaţi Henri Coandă, ridicat de Radu Mazăre, au spus că au votat pentru pensii mai mari, bunăstare, linişte şi pace. Ei au fost arondaţi secţiilor de votare de la Şcoala nr. 36 „Dimitrie Ştiubei“, din imediata apropiere a campusului social.

Asistaţii lui Radu Mazăre au votat pentru pace şi pensii mărite

Aurelia Toader, de 78 de ani, s-a îmbrăcat cu ce a avut ea mai bun şi şi-a vopsit unghiile cu mult portocaliu. La gât şi la urechi şi-a atârnat perle şi a plecat să voteze. „Am votat să nu mai avem greutăţi“, spune bătrâna. E mulţumită unde stă. E dornică să-i spună oricui povestea ei. „I-am spus lui Mazăre «Nu vreţi să vă însuraţi cu mine şi să am şi eu casă?». Toată lumea a râs“, îşi aminteşte ea. Într-un final, femeia a primit o locuinţă socială, dar spune că a glumit cu cererea ei. „Nu-mi place de Mazăre. Nu aş ieşi cu el în oraş cu toţi banii lui. Mai bine stau cu pensia mea. Eu sunt pretenţioasă“, spune bătrâna. Anastasia, tot din campusul social, a spus că a venit să voteze pentru bunăstare, linişte şi pace. Femeia este nemulţumită de faptul că plăteşte foarte mult curentul electric.

Citeşte şi:

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.ro Duminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Cine a primit cei mai mulţi bani în campania electorală Alianţa PSD-UNPR-PC s-a clasat de departe în topul donaţiilor primite în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, următorul partid, PNL, înregistrând de două ori mai puţin decât alianţa de la guvernare.

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor Mâine, România alege. Candidaţii pentru alegerile europarlamentare, dar şi cei care se luptă pentru un loc în parlamentul României, sau pentru un loc de primar aşteaptă populaţia la urne. Ce au voie să facă şi ce este interzis într-o secţie de votare?

Europarlamentare 2014. Incidente şi acuzaţii. Alegerile europarlamentare de astăzi nu sunt privite cu maximă importanţă de către români, dar istoria alegerilor din România post-decembristă ne arată că nu există scrutin în care să nu se înregistreze incidente şi acuzaţii de ordin politic. Adevărul.ro vă va ţine la curent cu tot ce se întâmplă într-o zi de maximă importanţă pentru viitorul României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite