Europarlamentare în inima României. La Dealu Frumos, oamenii habar nu au ce este Parlamentul European, dar au ieşit la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din inima Romaniei infrunta zilnic saracia - Foto Ramona Găină
Localnicii din inima Romaniei infrunta zilnic saracia - Foto Ramona Găină

În Dealu Frumos, localitate considerată centrul geografic al României, sătenii au ieşit la vot în număr mare la alegeri europarlamentare 2014. Chiar dacă majoritatea habar nu au ce este Parlamentul European.

Dealu Frumos, centrul României care duminică şi-a ales viitorii parlamentari europeni, este un sat plin de sărăcie, cu uliţe neasfaltate şi oameni trişti. Rar vezi oameni zâmbind, şi mai rar auzi unul care să spună că se descurcă. Cei mai mulţi înfruntă, zi de zi, sărăcia. Disciplinaţi însă, sătenii din inima României au mers în număr mare, duminică, la vot. Din cei 535 de alegători înscrişi pe liste până la ora 11:30 votaseră aproximativ 80. Iar cei mai mulţi votanţi ajung la sate la urne după 12:30-13:00, atunci când se termină slujba de la biserică.    

”Am venit pentru că aşa trebuie, să venim la votare, am votat partidele. Despre Parlamentul European să ştiţi că nu ştiu prea multe dar nici bine nu merge. Nu ştiu nimic ce fac la Bruxelles, am votat că aşa trebuie şi e normal să votăm, apoi ce-o vrea Dumnezeu. Sperăm să ne ajute şi pe noi mai mult că suntem necăjiţi, nu avem nimic”, spune Aurelia Vasiu (33 de ani), soţie de cioban gravidă cu cel de-al cincilea copil. 

Bogdan Părău (28 de ani), paznic de profesie şi tată de copil mic, recunoaşte că nu ştie nici el foarte multe despre legislativul de al Bruxelles. ”Mare încredere oricum nu am în nimic pentru că toate sunt praf, am votat să fie mai bine, să ne reprezinte cât de cât cineva, să avem serviciu. Despre Parlamentul European prea multe nu ştiu. Şi dacă aş vrea să ştiu oricum nu ne informează nimeni, nu ne spune nimeni ce se întâmplă acolo şi pentru ce votează şi ce fac, şi de fapt noi îi punem”, oftează bărbatul. 

”Nu ştiu de ce am venit la vot. Aşa”

Ion Buta are 85 de ani şi o pensie de 350 de lei. Recunoaşte că o duce ”cam prost” şi nu prea ştie de ce a venit la vot. ”Nu ştiu de ce am venit la vot, aşa. Despre Parlamentul European nu ştiu nimic că sunt bătrân, am 85 de ani. Oamenii în Parlamentul European conduc lumea asta. Cu ce să ne ajute pe noi?”, rezumă bărbatul. 

Tot cu o pensie de 350 de lei se chinuie să supravieţuiască şi Maria Buha (77 de ani). Nu-i deloc simplu, aşa că a venit la secţia de votare sperând că va fi mai bine. „Am venit la vot să se facă dreptate şi la oamenii bătrâni. Am pensie 350 de lei, am lucrat la mină, am ajuns vai de capul nostru. De Parlamentul European ce să ştim, se adună acolo şi vorbesc, nu vorbesc ce trebuie, pentru oamenii săraci, numai ei, bogaţii. Fac politică şi degeaba că numai se fac de râs la oameni”, spune femeia. 

Viaţa cu 100 de lei pe lună

Ioan Notar (78 de ani) a fost mecanic agricol şi se ”mândreşte” azi cu o pensie lunară de 100 de lei. Soţia nu are pensie, e casnică. O duc greu, şi spune că pune ştampila sperând să li se schimbe cât de cât viaţa. ”Am venit să votăm un trai mai bun. Despre Parlamentul European ce să ştim, să facă legi bune. Pe noi românii bineînţeles că ne ajută cu ce judecă ei acolo, legi bune”, spune bărbatul. 

Pe Constantin Ducu (77 de ani) l-am întâlnit duminică a doua oară. Prima dată, acum câteva luni, ne-a povestit despre viaţa şi şi a soţiei lui împărţită între ajutorul social, că nu au pensii, şi dorul de copiii plecaţi în străinătate. Duminică, domnul Ducu s-a dus la vot. ”Am venit la vot ca să vedem ce e pe aici. Despre Parlamentul European nu ştiu mai nimic. Alţii zic că ne ajută, alţii că nu. Rămâne de văzut cam cum ne ajută, nu ne ajută. Pe mine nu ştiu, că nu m-a anunţat nimeni dacă m-a ajutat cu ceva sau nu m-a ajutat”, rezumă bărbatul. 

Vă mai recomandăm: 

Europarlamentare 2014. Live text. Numai 11,21 % din cei 376.657 de alegători din judeţul Sibiu s-au prezentat la vot, duminică, până la ora 13.00

Alegeri europarlamentare 2014, Sibiu. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sibiu, numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale permanente pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 este de 376.657.

Alegeri europarlamentare 2014. Raluca Turcan: “am votat cea mai bună echipă pentru România!”

Deputatul PDL de Sibiu, Raluca Turcan, a votat, în această dimineaţă, la alegerile europarlamentare 2014. Parlamentarul a susţinut că îşi doreşte ca Sibiul care “este probabil cel mai european oraş al României” să dea un exemplu de implicare.

Alegeri europarlamentare 2014. Klaus Iohannis: „Am votat pentru echipa cea mai competentă”

Primarul Sibiului Klaus Iohannis a votat, în cursul dimineţii, pentru alegerile europarlamentare 2014. El a susţiut că îi îndeamnă pe oameni să meargă la vot, pentru că “sunt întotdeauna foarte importante, sunt esenţa democraţiei”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite