FOTO Moş Ion Frangolea, vasluianul care a votat în toate regimurile. În ziua alegerilor europarlamentare, a împlinit 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Frangolea a serbat centenarul în ziua alegerilor europarlamentare FOTO Sabina Ghiorghe
Ioan Frangolea a serbat centenarul în ziua alegerilor europarlamentare FOTO Sabina Ghiorghe

Într-un sătuc uitat de lume din judeţul Vaslui, unul dintre cei mai longevivi români a fost serbat  cu prilejul împlinirii unui secol de existenţă, chiar în ziua alegerilor europarlamentare. Ioan Frangulea este cetăţean european numai cu numele, civilizaţia fiind la fel de departe de el ca ziua în care s-a născut.

Într-un sătuc din judeţul Vaslui, la 7 kilometri distanţă de cel mai apropiat drum asfaltat, trăieşte, aproape la fel de simplu ca acum 100 de ani, Ioan Frangulea. 25 mai 2014 a însemnat pentru el ziua în care familia numeroasă i s-a adunat din toate colţurile ţării şi din străinătate pentru a-l serba. I-au fost alături “doar” jumătate dintre succesorii săi, peste 40 la număr. Cinci generaţii s-au adunat în curtea căsuţei din lut în care se încăpăţânează să trăiască singur, atât cât Dumnezeu îl ţine în viaţă.

Satul vasluian Mireni, comuna Coroieşti, a fost în mare fierbere de ziua alegerilor eurparlamentare. Cel mai vârstnic fiu al satului a împlinit centenarul. Ioan Frangolea, veteran de război decorat cu medalia “Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, a fost vedeta comunităţii. Copleşit de numărul mare de musafiri şi de zecile urări adresate, moş Ion, cum îi zic consătenii, a uitat de Europarlamantare. Este pentru prima dată de când are drept de vot când nu se duce să-şi exprime opţiunea. Se deplasează mai greu după ce astă-iarnă a alunecat pe gheaţă. Nimeni nu a venit să-l întrebe dacă vrea să-i fie adusă acasă urna mobilă.

Ioan Frangolea s-a născut în satul Mireni pe 26 mai 1914. A urmat patru clase primare şi a trăit toată viaţa din agricultură. A luat contact cu viaţa cazonă în aprilie 1936, când a fost încorporat pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu în cadrul Regimentului 12 Infanterie din Piatra Neamţ. A fost chemat sub arme în luna ianuarie 1941 fiind încadrat ca puşcaş în Batalionul 20 Vânători de munte. Unitatea în care activa Ioan Frangolea a participat în război pe frontal de Est şi a înaintat cu linia frontului până în Caucaz. A fost grav rănit în lupte şi  a stat în spital aproximativ şase luni. Din cauza problemelor medicale dobândite în urma rănilor din război, a fost lăsat la vatră în octombrie 1942.
“Am avut noroc să fie rănit pe front. Altfel, noi nu am mai fi existat. Eu m-am născut la un an după ce a fost lăsat la vatră, apoi au venit restul fraţilor”, a declarat, pentru “Adevărul”, Jana Avram, una din fiicele veteranului.

Sărbătorit cu fast

Ioan Frangolea a fost decorat după 1990 pentru merite deosebite în timpul războiului cu medalia “Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial” şi a fost înaintat în grad fiind trecut în rândul corpului subofiţerilor.
Astăzi a fost vizitat de col. Ioan-Teofil Costin din partea Centrului Militar Judeţean Vaslui, reprezentanţi ai Filialei judeţene “Peneş Curcanul” Vaslui din cadrul ANVR şi primarul comunei, Cristian Lungu. Moş Ion de Mireni a primit diplome, medalii şi o plachetă.
“În cadrul acţiunii de aniversare au fost înmânate daruri simbolice, diploma, plachete aniversare din partea  administraţiei locale şi judeţene, precum şi un mesaj din partea Ministerului Apărării Naţionale”, a precizat col. Ioan-Teofil Costin.

De la petrecere, la vot

Veteranul Ioan Frangolea a avut 9 copii şi a mai crescut alţi 2 copii de suflet. Din cei 11 copii pe care i-a crescut, mai trăiesc 10 şi toţi au fost prezenţi la eveniment chiar dacă au străbătut ţara de-a latul pentru a fi împreună. Are 22 de nepoţi primari şi alţi aproximativ 60 de strănepoţi şi stră-strănepoţi.
“De câţiva ani ne adunăm aici să-l serbăm. E una din puţinele ocazii pentru a fi familia reunită. Unii au venit din Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Bucureşti, Reşiţa, Piatra-Neamţ. Un văr de-al nostrum a venit chiar din Italia pentru aniversarea de 100 de ani. Vom merge în grup să votăm pe listele suplimentare. Petrecem până după-amiază şi înainte de a porni la drum vom merge la vot”, a declarat unul dintre strănepoţii sărbătoritului.

Citeşte şi:

„E bine să te răsfeţi din când în când cu ceva nesănătos, dar bun!“ Sfaturi de la o femeie care a „văzut“ trei secole


EXCLUSIV Un secol de la naşterea lui Corneliu Coposu. Cum a prevăzut Seniorul, în 1987, căderea comunismului

FOTO Premieră în ziua centenarului: Ordinul “Meritul Cultural” pentru Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite