FOTO Moromeţii de modă nouă, din Siliştea Gumeşti: „M-am dus la vot, aşa, ca să mă duc. Am votat cu gândul să se spânzure acolo, în Europa!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
morometii 4

Ziua alegerilor pentru Parlamentul European n-avea unde să-i găsească pe Moromeţii de modă nou, din localitatea teleormăneană Siliştea Gumeşti, decât la cârciuma lui Bucureşteanu, bodegă ridicată pe locul în care a fost celebra Poiană a lui Iocan, din romanul lui Marin Preda.

Şi, ca şi-n poiană, ţăranii îşi dezleagă limbile la un pahar şi se apucă serios să discute politică. Despre alegerile de ieri, toţi ştiau că trebuie să-şi voteze prefereţii în Parlamentul European, „ăla de la Bruxelles“, dar şi că leafa unui europarlamentar „e mare, doamnă, mare“.

„Acum o să ne mute de la umbră, la soare?“

Grigore a lui Ciobanul a lui Ţigănilă, Vodă Stelian a lui Marina lui Dogeanu, Genoiu Nicula a lui Brima şi Badea Dobaru, zis Laie, au găsit marea problemă a comunei, chiar în ziua de alegeri. „N-avem unde munci! Nimeni nu vine să investească aici. Nimeni nu face nimic. Trăim şi acum tot din munca câmpului, cei care mai avem pâmânt. Aici ar putea să ne ajute pe noi europarlamentarii”, spune Genoiu Nicula a lui Brima. „Bani, fonduri de la UE, asta ne trebuie nouă aici! Pentru asta i-aş vota. Mai multe investiţii în agricultură, că noi din asta trăim”, îl completează şi Grigore a lui Ciobanul a lui Ţigănilă. La capitolul speranţe, oamenii rămân, însă, la fel de sceptici ca celebrul lor înaintaş, Ilie  Moromete. „Nu ne-a făcut nimeni nimic până acum. Ce? Acum o să ne mute de la umbră, la soare? N-o să ne mute”, spun sătenii.

Nici urmaşele Guicii, vestita soră a lui Ilie Moromete, din romanul lui Preda, nu se dezic.  Ieri, în ziua alegerilor, femeile trec prin faţa cârciumii lui Bucureşteanu şi cârcotesc şi ele, prinzând din zbor câte-un cuvânt al bărbaţilor. „N-avem lumină aici pe uliţă, de câteva lui. Primarul are lumină pe strada lui. În rest, nu-l interesează. Nu mă duc la vot. La ce să mă duc? Nu ne ajută nimeni cu nimic”, spune în treacăt Oiţa a lui Mitică a lui Usturoi, venind cu paşi grăbiţi de pe câmp acasă.

„Am votat cu gândul să se spânzure!”

Pe lângă locurile de muncă şi sărăcia din comună, oamenii mai au un foc pe care şi-l spun cu patimă. „Ne-a inundat de Paşte. S-a umflat pârâul Câinelui şi a intrat peste uliţe. De atâţia ani, nu au găsit ei o soluţie să ne scape de blestemul ăsta? Să facă lucrările promise. Dacă îi votăm, vine cineva să ne scape de problema asta”, se plânge Vodă Stelian a lui Marina lui Dogeanu.

„Am votat cu gândul să se spânzure! Să se spânzure, acolo în Europa!”, le spune un moromete tovarăşilor de pahar, întors de de la secţia de votare. Unul dintre puţinii localnici din Silistea Gumeşti care a mers întâi la vot şi apoi la celebrul loc de dezbatere a politicii recunoaşte că a votat fără nicio speranţă, dar că s-a dus la vot pentru a-şi face datoria. „M-am dus la vot, aşa, ca să mă duc. În rest, ce să zic, oricum nu o să facă nimeni nimic!”, spune Adrian al Mariţii.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite