VIDEO Prezenţă la vot de peste 200 la sută în satul Patriarhului României. Votanţii, „monitorizaţi“ de Preafericitul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre votanţii din satul Patriarhului s-au aflat şi tineri veniţi de la oraş
Printre votanţii din satul Patriarhului s-au aflat şi tineri veniţi de la oraş

Secţia de votare din Dobreşti, satul natal al Patriarhului României, a fost amenajată într-o cameră a unei clădiri care aparţine mănăstirii ctitorite de Preafericitul Daniel. Până la ora 17.00, la Dobreşti au votat 82 de persoane, reprezentând un procent de 200 la sută.

Dobra, satul natal al Patriarhului Daniel, face parte din comuna Bara, alături de satele Lăpupşnic, Rădmăneşti şi Spata. Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă, comuna Bara este una din cele mai mici din ţară, în toate cele cinci sate aparţinătoare fiind înscrişi pe listele permanente doar 268 de alegători.

Dintre aceştia, numai în Dobreşti sunt 37 de alegători. Pentru aceştia a fost amenajată o secţie de votare în fosta şcoală din localitate, o clădire care aparţine acum de mănăstirea din localitate ctitorită chiar de Patriarhul Daniel. Mai exact, secţia de votare din Dobreşti  a fost amenajată într-o cămăruţă de trei pe trei, folosită de călugări ca şi bibliotecă. De pe unul din pereţi, alegătorii au fost „urmăriţi” de Sfântul Nectarie, Sfântul Antonie şi Fecioara Maria. De pe un raft aflat după uşă, votanţii au fost „monitorizaţi”, dintr-un tablou de însuşi Patriarhul României, Preafericitul Daniel.

Prezenţă de peste 200 la sută

Numărul mic al alegătorilor înscrişi pe listele permanente face ca orice alegător care votează pe liste suplimentare să crească procentul. Practic, dacă pe listă au fost înscrişi 37 de alegători, până la ora 17 au votat 82 de persoane (25 pe listele permanente şi restul pe liste suplimentare). Asta face ca satul natal al Patriarhului României să înregistreze o prezenţă la vot de peste 200 la sută. Preşedintele secţiei de votare din localitate, Petru Izgăreanu are şi o explicaţie. „Sunt mulţi de prin Lugoj care au case aici şi vin să îşi lucreze grădinile”, a explicat Izgăreanu, care nu s-a plâns de niciun incident.

Vârful prezenţei la vot din satul Patriarhului Daniel a fost atins în jurul orei 14.00, când, o Dacie Logan a adus la secţia de votare patru alegători dintre care doi bătrâni. Deşi este interzis, fiica bătrânilor a intrat cu ei în cabina de vot. „Suntem din Lugoj, dar avem casă la Dobreşti. Am votat pentru mai bine. I-am ajutat şi pe ai mei pentru că sunt bătrâni şi maică-mea nici nu vede”, a spus o alegătoare care nu a ştiut să spună ce fel de alegeri au fost organizate ieri. Micuţa secţie de votare din Dobreşti s-a umplut de-a binelea în momentul în care un grup de patru tineri, veniţi în weekend de la Lugoj, la Dobreşti, a venit să voteze. „Am vrut să votez pentru că sunt primele alegeri la care am dreptul să votez”, a spus o tânără, care a refuzat să spună dacă ştie pentru ce se votează.



O bătrână ieşită de la biserică a spus că merge la vot, dar îl aşteaptă pe primarul să o ducă la secţie. I-a promis că vine „şefu” că vine să o ia. „O zis primariu că vine după mine să mă ducă şi să mă aducă. Să vină că de asta-i şef”, a spus Elisabeta Stoidin (82 de ani). Întrebată cu cine votează femeia a spus că nu ştie pentru că e „bătrână şi zăvunită”. „Văd eu care e bun când mă duc acolo. Eu nu văd. Pe care pot, pe ăla îl votez”, a mai spus femeia, care nu ştie pentru ce se organizează alegeri. Au încercat vecinii să îi şoptească, „pentru europarlamentare”, dar degeaba: „nici nu pot să zic aşa ceva”.  

Fratele Patriarhului, de la oi la secţia de votare

Pe Gheorghe Ciobotea, fratele Preafericitului Daniel, alegerile de ieri l-au găsit la oi, pe păşunea din apropierea casei sale. Asculta muzică populară la Radio Reşiţa. Chiar dacă toată ziua şi-o petrece la lucrul câmpului sau la oi, Gheorghe Ciobotea pare ancorat în realitate, ştiind cu ce se „mănâncă” europarlamentarele. „Mă duc la vot, copiii au fost. Toţi se laudă că fac dreg, până ai pus ştampila. După aia nu te mai caută nimeni cinci ani. Ce salariu are un europarlamentar pe lună? Eu am auzit că are 25.000 de euro”, a declarat Ciobotea, care îl regretă pe Ceauşescu, dar se bucură de subvenţiile europene. „Nicicare nu-s buni, dar cu cine să votezi? Îmi aleg eu unul de pe listă. Nu-i cunosc pe nici care. Mă uit pe listă să văd dacă e vreunul care mi-a făcut vreodată vreun bine”, a mai spus fratele Patriarhului, care îşi dă votul în funcţie de persoanele care se află listă pentru că „sunt o grămadă de partide”. „Băsescu nu o fost rău. O ţinut un echilibru în ţară, numa că se ceartă cu Ponta. El e mai tânăr, mai zburdalnic”, a punctat fratele Patriarhului când a fost întrebat ce părere are despre Băsescu şi Ponta. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite