Erou la 16 ani: un adolescent român va fi decorat de președintele Italiei. Cum a reușit să împiedice o crimă

0
Publicat:

Un adolescent de origine română va fi decorat de către președintele Republicii italiene. Băiatul a ascultat involuntar o convorbire telefonică, a recunoscut gravitatea situației și a reușit să prevină o crimă, alertând imediat autoritățile, relatează ANSA, citată de G4Media.

Un adolescent român, erou în Italia - FOTO questure.poliziadistato.it
Un adolescent român, erou în Italia - FOTO questure.poliziadistato.it

Suntem foarte fericiți: inițial am crezut că este o glumă, o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Palatului Quirinale: recunoașterea va fi înmânată pe 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu este o mare onoare şi suntem mândri”, a spus Ramona Rosemari Lascu, mama băiatului. 

Acesta nu va acorda interviuri, pentru că este minor. 

Ramona Rosemari Lascu este mândră de fiul ei, Emanuele Nicola Affaticati, care a fost distins cu titlul "Alfiere della repubblica" pentru curajul său în a contracara planurile unui bărbat de a-și ucide fosta parteneră, în decembrie 2022. Băiatul locuiește în Fiorenzuola D'Arda, zona Piacenza. 

Întorcându-se de la școală cu un tren regional, Emanuele a fost martor la o convorbire telefonică sinistră. Un alt pasager, care vorbea în limba română, declara hotărât că se îndreaptă spre fosta lui iubită cu intenția de a o ucide. Cu promptitudine și înțelepciune, Emanuele a înțeles că situația este gravă și a alertat autoritățile, ceea ce a dus la arestarea bărbatului și la prevenirea unei tragedii iminente. 

Mama tânărului spune că povestea „datează de acum un an și jumătate și nu este foarte recentă: băiatul a auzit această conversație, era convins de ceea ce auzise: poliția și-a făcut datoria, de altfel ei au fost primii care au intervenit și ar trebui să primească o medalie pentru că era vorba de o tentativă de omor”. 

Emanuele a moștenit simțul datoriei din propria sa familie, unde valorile precum responsabilitatea și integritatea au fost mereu încurajate și promovate. 

Tatăl meu este colonel de Marină în România. Am crescut, iar fiul meu a fost crescut și el un pic la fel ca noi fiicele, având ca punct de referinţă figura unui tată foarte bun, a unui ofițer”, povestește doamna Lascu. 

Recunoașterea acordată de Președintele Republicii „este o mare onoare pentru fiul meu, când am primit invitația, eram atât de emoţionaţi încât ne-am așezat pe scaun: este o recunoaștere foarte frumoasă și am primit-o cu mândrie. Acum i-am spus că trebuie să meargă înainte fără să se creadă cine ştie cine, a fost un gest normal”, adaugă mama adolescentului. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite