Bugetul pentru începerea şcolii. Unul din trei părinţi spune că va apela la meditaţii pentru copilul său

0
Publicat:

Doi din trei părinţi apreciază că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului şcolar va fi mai mare decât anul trecut, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, potrivit Agerpres.

Săptămâna viitoare începe școala. Foto: Arhivă Adevărul
Săptămâna viitoare începe școala. Foto: Arhivă Adevărul

Peste 38% vorbesc despre o creştere a cheltuielilor cu 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, potrivit unui comunicat al băncii.

Cei mai mulți bani se duc pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru care cei mai mulţi respondenţi alocă între 300 şi 500 lei, adică 36,36% din bugetul alocat.

Rechizitele acoperă un procentaj de 36,25% din bugetul alocat, urmat de manuale şi caiete speciale (22,14%).

Numai 19,16% dintre părinţii respondenţi susţin că au reuşit să pună bani deoparte pentru începutul anului şcolar, în timp ce 49,34% vor acoperi cheltuielile din salariul lunii curente.

Aproape 17% dintre respondenți spun că nu dispun de fonduri şi că nu ştiu cum se vor descurca în timp ce o proporţie mai redusă susţine că se vor împrumuta de la prieteni sau vor folosi cardul de credit/overdraft.

Referitor la bugetul alocat pentru începerea noului an şcolar, 35,17% dintre părinţi susţin că bugetul este de 300 - 500 de lei, 29,4% cheltuie 500 - 1.000 de lei, 20% alocă între 100 şi 300 de lei şi doar 13% alocă peste 1.000 de lei.

Mall-urile şi supermarketurile rămân în continuare destinaţia preferată pentru cumpărăturile de început de an şcolar - fiind menţionate de 43,07% dintre părinţi, urmate de magazinele specializate (24,48%) şi librării (21%). Doar 12% dintre respondenţi preferă varianta achiziţionării online pentru cumpărăturile de şcoală.

Cât de des le cumpără părinții ghiozdane copiilor

Mai mult de jumătate dintre părinţi (52%) le cumpără în fiecare an un ghiozdan nou copiilor în timp ce 42% dintre părinţi le cumpără abia la câţiva ani, atunci când cel vechi se strică. Foarte puţini dintre aceştia consideră ghiozdanul un accesoriu de modă şi cumpără de mai multe ori pe an în timp ce, pe de altă parte, tot un procentaj redus dintre părinţi folosesc ghiozdanele de la fraţii mai mari.

 Buget pentru meditații

Unul din trei părinţi spune că va apela la meditaţii pentru copilul său, iar materiile la care copii fac meditaţii sunt matematica - peste 42% dintre respondenţi, limba română - aproape 25%, limbi străine - aproape 24%. Bugetul lunar alocat pentru meditaţii este de 300 - 500 lei - pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi, sub 300 de lei - pentru circa 33% şi peste 500 de lei pentru aproape 16%.

Tehnologii moderne

Trei din patru părinţi susţin că le-au cumpărat deja copiilor tehnologii moderne, iar dintre aceştia, 37% le-au cumpărat smartphone, 31% - tabletă, 24% - laptop şi aproape 8% dintre respondenţi le-au achiziţionat copiilor computer cu desktop.

Sondajul privind pregătirile pentru începerea anului şcolar a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite