Alexandra și Andrea Botez, surorile de origine română care promovează șahul la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surorile Alexandra și Andrea Botez sunt cunoscute pe platformele online ca tinerele care promovează șahul. Peste 1,75 de milioane de oameni din întreaga lume le urmăresc postările.

Andrea și Alexandra Botez FOTO: Team Envy
Andrea și Alexandra Botez FOTO: Team Envy

Alexandra Botez (26 de ani) a fost comparată cu protagonista serialului de succes de pe Netflix „The Queen 's Gambit“. A devenit celebră în 2021 după ce și-a demonstrat talentul învingând un şahist cunoscut în Union Square Park din Manhattan în mai puţin de 10 minute. Performanța sa a fost relatată în presa mondială.

Alexandra are are şase titluri de campioană naţională (SUA) şi deţine titlul de Maestru FIDE feminin al Federaţiei Internaţionale de Şah.

Tânăra este şi un cunoscut influencer Instagram, pe platforma de jocuri video Twitch, unde transmite în direct meciuri de şah şi conţinut personal și YouTube, fiind urmărită de peste 1,75 de milioane de persoane. Alexandra Botez a început să transmită conținut de șah online în 2016, în timp ce se afla la Universitatea Stanford.

Sora sa, Andrea, a început de la șase ani să participe la competiții de șah. Din 2020, s-a alăturat Alexandrei pe platformele online și, împreună, promovează acest sport al minții pe canalul BotezLive.

Cât câștigă din șah 

Surorile Botez s-au născut într-o familie de imigranţi români care au fugit din ţară în perioada comunistă. Iniţial, familia s-a stabilit la Vancouver, Canada. După ce s-au  mutat în Texas, Alexandra a câştigat campionatul naţional de fete din SUA la 15 ani. La Stanford, unde a studiat relaţii internaţionale cu specializarea pe China, Alexandra Botez a fost prima femeie preşedinte a clubului de şah al universităţii.

Surorile Botez au început, în ultima perioadă, să promoveze online și partide de poker cu mize mari, la care participă nume celebre. De asemenea, pe canalul lor se pot urmări live  partide de șah și poker profesionist.

Cele două surori au reușit să câștige din platformele online între 60.000 și 100.000 de dolari pe an, arată dotesports.com.

Presa internațională notează că prin adăugarea Andreei la canalul online, Alexandra Botez a reușit să dinamizeze platforma și le-a adus celor două tinere colaborări importante.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite