Cei mai buni şahişti români, în turneul lui Garry Kasparov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şah
Şah

Cei mai buni doi sahişti ai României (conform clasamentului FIDE), Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, au primit wildcard-uri în primele etape ale turneului internaţional Grand Chess Tour 2022, fondat de celebrul Garry Kasparov, multiplu campion mondial.

Jucatorii romani vor concura in primele doua etape ale circuitului, ce se vor desfasura la Bucuresti (4-15 mai) si Varsovia (17-24 mai). 

Editia de anul acesta a circuitului GCT va debuta la Bucuresti, iar organizatorii au anuntat sapte wildcard-uri pentru primele etape din Europa: Chess Classic Romania şi  Rapid & Blitz Polonia. Printre cei sapte mari maestri (GM) selectati se afla si cei doi jucatori romani.

Bogdan-Daniel Deac va juca în etapa de la Bucureşti, iar Constantin Lupulescu la Varşovia. Tot în Polonia au primit wildcard-uri ucrainenii Kirill Shevchenko şi Anton Korobov, polonezii Jan-Krzysztof Duda şi Radoslaw Wojtaszek, precum şi indianul Viswanathan Anand, fost campion mondial.

Despre Bogdan Deac

A obţinut titlul de mare maestru internaţional la doar 14 ani şi 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr mare maestru din lume. A fost selecţionat pentru prima dată în naţionala României la numai 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume. Astăzi este cel mai bun şahist al României, cu ELO 2656. La Campionatul European din noiembrie 2021 a reuşit a patra cea mai bună performanţă ELO la prima masă.

deac

Despre Constantin Lupulescu

Este al doilea cel mai bun şahist al României, la ora actuală, mare maestru internaţional, ELO 2622. Multiplu Campion Naţional al României de seniori, în 2011 a pătruns pentru prima data în Top 100 mondial. A fost egalul campionului mondial, Magnus Carlsen, la Olimpiada de la Baku din 2016, reuşind o remiză, iar astfel echipa României a învins naţionala Norvegiei. A câştigat puternicul turneu de la Reykjavik în 2019, unde l-a învins pe unul dintre cei mai promiţători juniori ai lumii, Alireza Firouzja. S-a născut în Buftea, în 1984, şi a fost iniţiat în tainele şahului, la doar 8 ani, de către bunicul său.

lupulescu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite