Un cunoscut medic infecționist susține că ar trebui declarată epidemie de gripă în România. „Statistica ne obligă”

0
Publicat:

Datele statistice arată că s-au înregistrat valori ce depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor cinci sezoane prepandemice. Ministrul Sănătății anunță „stare de alertă epidemiologică”, dar spune că nu va fi epidemie de gripă și că nu se instituie niciun fel de restricții. 

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, subliniază că ar trebui declarată epidemia de gripă în România. De la începutul sezonului gripal, la unitatea medicală pe care o conduce au fost tratate 190 de persoane cu gripă, 30 dintre acestea fiind copii. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi sunt internaţi 40 de pacienţi cu gripă.

În context, medicul Florin Roșu susţine că s-ar impune declararea epidemiei de gripă în România, pe fondul numărului în creştere de cazuri.

Această statistică pe care am prezentat-o ne obligă pe toți să declarăm epidemie de gripă, acest lucru va trebui să mobilizeze finanțare din partea ministerului Sănătății și în special pentru pacienții îngrijiți în Terapie Intensivă din toată țara. La o orice modificare la starea de bine a organismului ne vom prezenta obligatoriu la medic, să beneficiem de un consult de specialitate, analize de laborator, radiologice, iar în urma acestora, dacă este nevoie, să urmăm un tratament, de cele mai multe ori în regim ambulatoriu”, a precizat medicul Florin Roșu.

El le recomandă oamenilor să se vaccineze antigripal, să poarte mască în locurile aglomerate şi să se prezinte la medic, atunci când apar primele simptome.

Situația la nivel național

Chiar dacă suntem în cea de-a treia săptămână în care activitatea gripală este peste pragul epidemic și situația ar putea fi considerată epidemie, ministrul Sănătății nu o va declara ca atare, pentru a nu perturba activitatea economică și pe cea din școli. În locul restricțiilor, autoritățile mizează pe recomandări.

Voi emite o instrucțiune – pentru că legea permite – de stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care se generează automat anumite restricții. Or, ceea ce ne dorim este o abordare în sprijinul desfășurării activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, să nu introducem iar măsuri de carantină și de izolare”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că în ultimele trei săptămâni s-au înregistrat valori ce depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor cinci sezoane prepandemice.

Rata de pozitivitate pentru infecția gripală a fost în ultima săptămână din decembrie de 37%, față de 32%, în urmă cu o săptămână, și 26%, în urmă cu două săptămâni. Totodată, au fost comunicate și primele două decese din cauza gripei din acest sezon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite