Președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: 500 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer, în România

0
Publicat:

În fiecare an, aproximativ 500 de copii sunt diagnosticați cu diverse forme de cancer în țara noastră, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

500 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer, în România - Foto Shuterstock
500 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer, în România - Foto Shuterstock

Rata de vindecare este foarte mare, în special la cancerele hematologice, spune Cezar Irimia.

România, din păcate, are peste 5.000 de pacienţi cu cancer (n.r - anual) şi în fiecare an sunt diagnosticaţi cu forme de cancer cam 500 de copii. (...) La copii rata de vindecare este foarte mare, mai ales în cancerele hematologice", a spus Irimia, conform Agerpres.

Pe lângă lupta cu boala necruțătoare, părinții se zbat și să rezolve probleme legate de investigații și tratament.

Sunt sunat de părinţi care plâng pentru că nu au bani pentru investigaţiile acestor copii, chiar dacă investigaţiile sunt gratuite ei vor să înceapă cât mai repede tratamentele, dar niciun doctor nu le poate face tratament pentru că nu au acele investigaţii şi pentru că nu sunt bani sunt amânaţi până la calendele greceşti şi încercăm cumva să suplinim costurile acestor investigaţii, dar nici noi nu avem prea mari posibilităţi financiare. Şi la copii este o întreagă tragedie privind tratamentul şi investigaţiile. Mulţi dintre copii pleacă în afară, din păcate. Părinţii care au bani îşi duc copiii afară în Europa, iar părinţii care nu au bani nu au decât să aştepte să fie suplimentat bugetul şi să poată să îşi vadă copilul intrat pe tratament. Şi aici sunt tratamente dedicate şi întâmpină greutăţi. (...) Avem specialişti, avem şi nu avem tratamente de ultimă generaţie, dar multe sunt întrerupte. Vă dau un singur exemplu - Vesanoidul - care a fost adus cu mari sincope de luni de zile. Dacă pacientul nu ia acest medicament, viaţa lui este pusă în pericol", a mai spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer .

Pe 15 februarie, este marcată anual Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer.

La rândul lui, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a anunțat astăzi că a fost adoptat un nou amendament care va ajuta la salvarea mai multor copii bolnavi de cancer.

Adoptat. Am reușit. Părinții cu venituri mici ce însoțesc copii cu patologie oncologică pentru tratament în străinătate vor beneficia de un sprijin financiar special. Amendamentul pe care l-am susținut în Plenul Parlamentului European a fost adoptat cu 368 de voturi pentru, 285 contra și 39 de abțineri. Pacienții din România se confruntă în continuare cu o realitate crâncenă. Vorbesc despre dificultăți majore în a accesa serviciile medicale din alte state membre. Cu toate că Directiva privind asistența medicală transfrontalieră și Regulamentul privind securitatea socială asigură acest lucru puțini știu sau pot să acceseze aceste servicii atunci când au o problemă oncologică.”, a transmis europarlamentarul pe Facebook.

În țara noatră sunt 12 centre de oncologie pediatrică, iar numărul doctorilor cu această specializare este redus. Sunt doar 38 de oncologi pediatrii în toată țara, potrivit Panorama.

Cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în rândul copiilor români sunt leucemiile (31%), limfoamele - cancer la nivelul sângelui(16%); tumorile sistemului nervos central (14%); și tumorile osoase și țesuturi moi ( 7%), conform unui clasament întocmit de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite