De ce a crescut numărul cazurilor de cancer colorectal în rândul tinerilor europeni

0
Publicat:

Tot mai multe persoane cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, din Uniunea Europeană și Regatul Unit, mor din cauza cancerului colorectal, arată un studiu al Universității din Milano, relatează DPA.

Mor tot mai mulți tineri din cauza cancerului de colon - Foto Shutterstock
Mor tot mai mulți tineri din cauza cancerului de colon - Foto Shutterstock

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Annals of Oncology, arată că rata mortalității din cauza acestei afecțiuni, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, este în creștere în UE și Regatul Unit, potrivit Agerpres. 

Proporția mare de tineri supraponderali reprezintă una din cauzele creșterii numărului de decese, a subliniat Carlo La Vecchia, care a condus studiul. 

Alți factori care cresc riscul pentru această afecțiune sunt : consumul de alcool şi reducerea activităţii fizice, potrivit oamenilor de știință. 

Șansele de supraviețuire pentru persoanele mai tinere de 45 de ani sunt mai reduse decât pentru persoanele mai în vârstă. Motivul : afecțiunea este mai agresivă în rândul celor mai tineri. 

O soluție sugerată de oamenii de știință este  extinderea screeningului pentru cancerul intestinal la persoanele mai tinere, începând cu vârsta de 45 de ani, de către autoritățile sanitare. 

De obicei, cancerul colorectal se dezvoltă din excrescenţe (polipi) apărute în peretele intestinal. Polipii pot fi îndepărtați în timpul unei colonoscopii, înainte să devină potenţial cancerigene. 

Potrivit agenției germane de presă, anual, în Germania, sunt diagnosticate 55.000 de persoane cu cancer colorectal, iar peste 20.000 de oameni mor din această cauză în această țară.

Pe de altă parte, echipa de cercetători estimează că în 2024, rata mortalităţii prin cancer colorectal va creşte considerabil în Marea Britanie în comparaţie cu anul 2018 – cu 26% în cazul bărbaţilor şi cu aproape 39% la femei. 

Și în Italia se  preconizează o creştere  de 1,5% pentru bărbaţi şi de 2,6% pentru femei. 

În timp ce în Spania şi Polonia, creşterea este estimată la 5,5% pentru bărbaţi şi 5,9% pentru femei. 

În Germania, se preconizează o creştere de 7,2% a numărului de cazuri la femei cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani. 

În țara noastră, sunt diagnosticate anual 13.000 de persoane cu cancer colorectal și pentru că pacienții se prezintă târziu la medic, în lipsa metodelor de identificare timpurie, mor 7.000 de persoane care suferă de această afecțiune, în fiecare an. Cancerul colorectal ocupă locul al doilea ca incidență la femei și locul trei la bărbați, în România. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite