Tratament nou pentru pacienții cu cancer pulmonar. În unele cazuri, medicamentul oprește metastazele și evoluția bolii

0
Publicat:

Pacienții tineri și nefumători diagnosticați cu cancer pulmonar sunt tratați în Italia cu un nou tratament. O moleculă inovatoare reușește să blocheze progresia cancerului pulmonar timp de mai mulți ani, în anumite cazuri, relatează Corriere della Sera. 

Un nou tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar - Foto Arhiva
Un nou tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar - Foto Arhiva

Noul tratament se adresează doar unui subgrup specific de pacienți, în special celor tineri și nefumători, nu tuturor persoanelor cu cancer pulmonar. Terapia poate stopa, uneori și mai mulți ani, evoluția cancerului pulmonar la pacienții care au metastaze cerebrale, scriu jurnaliștii italieni.

Tratamentul este disponibil în Italia, unde Agenția pentru Medicamente (AIFA) a autorizat posibilitatea de rambursare a lorlatinibului pentru pacienții cu cancer fără celule mici ALK-pozitiv avansat. 

În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani. În al doilea rând, aceștia sunt în mare parte nefumători sau foști fumători care au renunțat la fumat cu mulți ani în urmă; și în al treilea rând, mulți dintre ei au metastaze cerebrale deja în momentul diagnosticului, deoarece acest subtip de cancer pulmonar este foarte agresiv”, spune Silvia Novello, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Torino și președinte al WALCE Onlus.  

Medicamentul Lorlatinib a fost realizat în mod particular pentru a străbate bariera hemato-encefalică și a acționa astfel la nivelul creierului, dar și pentru a fi activ la pacienții tratați anterior cu alte terapii, la care, totuși, boala a reușit să instaleze mecanisme de rezistență. 

Agenția italiană de medicamente a autorizat tratamentul pentru  pacienții (adulți) cu tumori avansate fără celule mici, cu translocație ALK, netratate anterior cu alte medicamente din aceeași categorie (adică inhibitori de tirozin kinază) și  pentru pacienții care au primit deja tratamente specifice la care nu mai răspund. 

Rezultatele studiului CROWN, pe care Aifa s-a bazat pentru a da undă verde, indică faptul că lorlatinib este mai eficient decât tratamentele pe care le-am considerat până acum standard”, explică Filippo de Marinis, director al Diviziei de oncologie toracică din cadrul Institutului European de Oncologie (Ieo) din Milano și președinte al Asociației italiene de oncologie toracică (Aiot ), potrivit ziarului italian. 

O cerceare desfășurată în 104 spitale din 23 de țări din întreaga lume, 296 de pacienți, arată că beneficiile obținute sunt numeroase: „72% dintre participanți și-au văzut metastazele cerebrale dispărând, iar alți 10% au avut un răspuns intracranian; 64% dintre pacienți la trei ani de la începerea tratamentului cu lorlatinib nu au progresat (față de 19% dintre cei care luau până acum terapia standard); efectele secundare sunt bine tolerate (în principal creșterea colesterolului și a trigliceridelor, cu creștere în greutate) și pot fi gestionate”, arată studiul. 

Medicamentul este disponibil sub formă de tablete, care se iau zilnic, la domiciliu. Acest lucru, ușurează viața pacienților care pot păstra o anumită „normalitate” și își pot desfășura activitățile cotidiene. 

Datele arată că, în Italia, zilnic  aproximativ 115 persoane descoperă că suferă de cancer pulmonar (pentru un total de 44.000 de cazuri noi înregistrate în 2023). Boala este dificil de tratat pentru că peste 70% dintre pacienți ajung la diagnostic târziu, când boala este deja într-un stadiu avansat și șansele de vindecare sunt, din păcate, reduse.  

În stadiile incipiente, neoplazia nu dă semne evidente, de aceea mulți ajung la doctor când afecțiunea este într-o fază metastatică, iar tratamentele nu dau rezultate și șansele de vindecare scad. 

Din cele 44.000 de noi cancere pulmonare pe an, doar aproximativ 5% sunt ALK-pozitive și, prin urmare, pot beneficia de acest nou medicament”, explică Silvia Novello. 

Semnalele de alarmă care indică prezența unui astfel de cancer sunt : tusea persistentă, durerile toracice, răgușeala, dificultăți de respirație chiar și la un efort minim și catarul cu dungi roșii strălucitoare de sânge, potrivit medicilor italieni. 

Medicamentul Lorlatinib este aprobat din noiembrie în Statele Unite ale Americii, iar în 2019 Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului (CHMP) recomanda lorlatinib pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC), avansat, ALK pozitiv (anaplastic lymphoma kinase), care a progresat sub tratament anterior cu inhibitori kinazici.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite