O iluzie demascată: pizza, burgerii sau sendvișurile vegane din meniurile restaurantelor fast-food nu sunt mai sănătoase decât cele pe bază de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu care a analizat mâncăruri din 50 de lanțuri de fast-food din cinci țări arată că opțiunile vegetariene au mai puține proteine și mai puțin sodiu, însă mai mult zahăr și carbohidrați, scrie Daily Mail. Acestea nu sunt mai sănătoase decât cele pe bază de carne.

Opțiunile vegane din fast-food-uri nu sunt mai sănătoase decât  cele pe bază de carne - Shutterstock
Opțiunile vegane din fast-food-uri nu sunt mai sănătoase decât cele pe bază de carne - Shutterstock

La începutul anului mulți dintre noi vrem să optăm pentru un regim alimentar mai sănătos, așa că multe persoane vor încerca în ianuarie să consume mai puțină carne, optând pentru opțiuni vegetariene. Însă o nouă cercetare  care a analizat opținulie pe bază de plante din meniurile a 50 de lanțuri de fast food arată că acestea nu sunt mai sănătoase decât cele pe bază de carne. 

Au fost analizate peste 1.800 de feluri de mâncare din 50 de lanțuri de fast-food care operează în Australia, Canada, Polonia, Marea Britanie sau SUA, potrivit UK Times. Studiul a inclus sendvișuri, salate, tăiței și pizza de la lanțuri de fast food. Unele restaurante sunt prezente și în țara noastră. 

Cercetătorii au descoperit că mesele vegane de tip fast-food nu au mai puține calorii decât cele cu carne. 

Au fost analizate date legate de  conținutul caloric, prezența alergenilor și cantitățile de nutrienți, fibre și sare din fiecare masă. 

Rezultatele studiului, publicate în revista ScienceDirect, arată că mesele pe bază de plante au conținut mai puține proteine și sodiu și niveluri mai ridicate de carbohidrați, zahăr și fibre, în comparație cu mesele pe bază de carne. 

Mai mult decât atât, oamenii de știință au descoperit că variantele vegetariene nu au mai puține calorii decât cele pe bază de carne. 

Autorul principal, Mikołaj Kamiński, de la Universitatea de Științe Medicale din Poznań, Polonia, a declarat: "Rezultatele noastre au arătat că mesele fast-food pe bază de plante au fost mai susceptibile de a conține mai mulți carbohidrați și zahăr decât echivalentele pe bază de carne. În mod surprinzător, studiul nostru arată că mesele pe bază de plante nu sunt asociate cu un număr mai mic de calorii, lucru pe care consumatorii s-ar putea să nu-l realizeze. Acest lucru subliniază cu adevărat importanța de a face alegeri alimentare în cunoștință de cauză, în special atunci când vine vorba de consumul de fast-food - cu atât mai mult dacă suferiți de o tulburare metabolică precum diabetul de tip 2. Studiul demască iluzia că alternativele pe bază de plante ale mâncărurilor populare de tip fast-food sunt automat o alegere mai sănătoasă”, potrivit cotidianului britanic. 

În plus, cercetarea arată că preparatele care conțineau carne aveau mai multe șanse să conțină alergeni precum lactate, ouă, pește, crustacee și muștar, în timp ce mesele pe bază de plante aveau mai multe șanse să conțină alergeni precum susan, semințe și nuci. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite