Alimentele nesănătoase pot afecta recuperarea corpului după ce trecem printr-o perioadă stresantă

0
Publicat:

Alimentele grase și nesănătoase, pe care le preferăm pentru a ne consola, reduc funcția vasculară și cresc riscul de boli de inimă. Mai mult decât atât, consumul acestor alimente, pentru perioadele de stres, poate afecta recuperarea organismului de la presiune, potrivit unui nou studiu.

Alimentele nesănătoase reduc capacitatea corpului de a se reface - Foto honestly yum
Alimentele nesănătoase reduc capacitatea corpului de a se reface - Foto honestly yum

Ciocolata, chipsurile, dulciurile sau alte alimente nesănătoase, pe care mulți oameni le preferă când sunt tensionați, pot reduce fluxul sanguin către creier și poate cauza o funcție vasculară mai slabă, ceea ce, la rândul său, poate avea un efect negativ asupra sănătății mentale și a funcției cognitive și poate crește riscul de boli de inimă, conform unei noi cercetări citate de The Guardian. 

Oamenii de știință spun că oamenii ar trebui să reziste tentației și să opteze pentru gustări sănătoase, în schimbul alimentelor grase și nesănătoase. 

Prof. Jet Veldhuijzen van Zanten a declarat: „Am analizat tineri sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pentru acest studiu și să vedem o diferență atât de semnificativă în modul în care corpurile lor se recuperează de la stres atunci când mănâncă alimente grase este uimitor. Pentru persoanele care au deja un risc crescut de boli cardiovasculare, impactul ar putea fi și mai grav. Cu toții ne confruntăm cu stresul tot timpul, dar mai ales pentru cei care au un loc de muncă foarte stresant și sunt expuși riscului de boli cardiovasculare, aceste constatări ar trebui luate în serios. Această cercetare ne poate ajuta să luăm decizii care să reducă riscurile, în loc să le agraveze.”

În cercetare a fost implicat un grup de tineri adulți sănătoși cărora li s-au oferit două cornuri cu unt la micul dejun. Participanții au fost apoi rugați să facă matematică mentală, crescând în viteză timp de opt minute, și au fost alertați atunci când au greșit un răspuns. De asemenea, aceștia se puteau vedea pe un ecran. 

Astfel, oamenii de știință au constatat că alimentele grase consumate atunci când erau stresați mental a redus funcția vasculară cu 1,74%. Studii anterioare au arătat că o reducere de 1% a funcției vasculare duce la o creștere de 13% a riscului de boli cardiovasculare. 

Experimentul a fost conceput pentru a simula stresul de zi cu zi cu care am putea avea de-a face la locul de muncă sau acasă. Atunci când suntem stresați, se întâmplă diferite lucruri în organism, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, vasele de sânge se dilată și fluxul sanguin către creier crește. Știm, de asemenea, că elasticitatea vaselor noastre de sânge - care este o măsură a funcției vasculare - scade în urma stresului mental”, a subliniat primul autor al studiului, Rosalind Baynham de la Universitatea din Birmingham, potrivit The Guardian. 

Studiul, care a fost publicat în revista Frontiers in Nutrition and Nutrients, a artătat și că preferința pentru alimentele mai sănătoase, mai ales cele bogate în polifenoli, cum ar fi cacao, fructe de pădure, struguri, mere și alte fructe și legume, poate preveni afectarea funcției vasculare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite