Multe tipuri de cancer sunt „accidente nefericite”, nu neapărat consecinţe ale obiceiurilor nesănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concluziile cercetării arată că două treimi din cazurile diagnosticate de cancer sunt cauzate de mutaţii genetice întâmplătoare, nu de stilul de viaţă nesănătos FOTO AP
Concluziile cercetării arată că două treimi din cazurile diagnosticate de cancer sunt cauzate de mutaţii genetice întâmplătoare, nu de stilul de viaţă nesănătos FOTO AP

Multe dintre tipurile de cancer sunt mai degrabă „accidente nefericite”, nu în mod obligatoriu consecinţe ale unui stil de viaţă nesănătos, se arată în concluziile unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la centrul Cancer Research UK, publicat în revista de specialitate „Science”.

În Statele Unite ale Americii, 6,9% din cetăţeni suferă de cancer pulmonar, 0,6% de cancer la creier şi 0,00072% dezvoltă celule canceroase la nivelul sistemului digestiv. Pe de-o parte, toxinele inhalate în timpul fumatului pot explica de ce cancerul pulmonar este atât de comun. Pe de altă parte, sistemul digestiv al omului este mult mai expus toxinelor din mediul înconjurător decât creierul, însă tumorile cerebrale sunt de trei ori mai frecvente decât cele apărute la nivelul intestinului subţire, spre exemplu.

Pornind de la aceste cifre, oamenii de ştiinţă au căutat să afle de ce unele celule sunt mai vulnerabile în faţa riscului de apariţie a cancerului decât altele. 

Concluziile cercetării arată că două treimi din cazurile diagnosticate de cancer sunt cauzate de mutaţii genetice întâmplătoare, nu de stilul de viaţă nesănătos, se arată în studiul publicat în revista „Science” şi citat de BBC Health. De vină ar putea fi modul în care celulele se regenerează, se arată într-o altă cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Johns Hopkins” şi de la Şcoala de Sănătate Publică Bloomberg din SUA.

Celulele îmbătrânite din organism sunt înlocuite, în mod constant, de celule noi create în urma diviziunii celulelor stem. Dar fiecare diviziune implică şi riscul de mutaţii, unele dintre ele fiind de natură cancerigenă.

Cele două treimi de tipuri de cancer - „accidente nefericite” sunt cauzate tocmai de mutaţiile apărute în timpul diviziunii celulelor stem şi nu pot fi prevenite. Printre acestea se numără Glioblastom Multiform, o formă de cancer la creier, dar şi cancerul intestinal şi cel pancreatic.

Din acest motiv, profesorul de oncologie Cristian Tomasetti, unul dintre oamenii de ştiinţă care a lucrat la studiu, a atras atenţia că astfel de tipuri de cancer nu pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos. Totuşi, în numeroase alte cazuri, evitarea factorilor de risc, precum fumatul şi consumul de alcool, pot reduce riscul apariţiei celulelor canceroase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite