Medicamentele pentru slăbire, în vizorul UE. Agenția pentru medicamente va revizui rapoartele despre gândurile suicidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE va reexamina rapoartele referitoare la tendințele suicidale și medicamentele pentru slăbire, relatează Reuters.

Medicamentele pentru slăbit, reevaluate de Agenția Europeană pentru Medicamente - Foto Arhivă
Medicamentele pentru slăbit, reevaluate de Agenția Europeană pentru Medicamente - Foto Arhivă

Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente va desfășura în această săptămână o întâlnire dedicată anchetei sale privind rapoartele legate de gândurile suicidare în urma administrării medicamentelor pentru diabet și pierdere în greutate, precum Ozempic de la Novo Nordisk (NOVOb.CO), conform unei agende prezentate luni, scrie Reuters.

Încă de anul trecut, Agenția a început să reexamineze clasa de medicamente destinate pierderii în greutate și diabetului, cunoscute sub denumirea de agoniști ai receptorilor GLP-1. Decizia a fost luată după ce autoritatea de reglementare a sănătății din Islanda a raportat trei cazuri în care pacienții s-au gândit la sinucidere sau la automutilare după ce au folosit medicamentele Novo - Ozempic, un medicament pentru diabet, și Saxenda, un tratament pentru pierderea în greutate. 

Astfel, autoritatea de reglementare a UE va revizui următoarele tratamente Rybelsus, Saxenda, Victoza și Xultophy de la Novo, pe lângă Ozempic și Wegovy.  

O evaluare preliminară realizată de Food and Drug Administration (FDA) din SUA în luna ianuarie a acestui an nu a identificat o astfel de asociere. Cu toate acestea, a avertizat că nu poate elimina complet un mic risc, având în vedere datele limitate disponibile. 

Agoniștii receptorilor GLP-1, inițial dezvoltați pentru a ajuta la controlul nivelului de glucoză la pacienții cu diabet, au și efectul de încetinire a digestiei și de reducere a senzației de foame. Medicamentele precum Ozempic au devenit tot mai populare în rândul celor care vor să scape de kilogramele în plus, iar multe dintre vedete au slăbit cu ajutorul acestora. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite