Cum ne conving companiile că avem nevoie de suplimente alimentare. Un expert demontează trei practici de marketing

0
Publicat:

În speranța că vor mai sănătoși și că își vor prelungi viața, tot mai mulți oameni preferă să consume suplimente alimentare. Acestea nu sunt însă la fel de bine reglementate ca medicamentele, iar în unele cazuri fac mai mult rău, decât bine.

Uneori, suplimentele alimentare fac mai mult rău decât bine - Foto Arhivă
Uneori, suplimentele alimentare fac mai mult rău decât bine - Foto Arhivă

Un specialist în medicină a demontat pentru The Conversation cele mai folosite mituri de industria suplimentelor alimentare pentru a vinde cât mai multe flacoane de vitamine. 

Katie Suleta, doctor în Științele Sănătății, de la Universitatea George Washington, a spus că industria suplimentelor alimentare se foloseste de trei mituri pentru a le promova. 

Datele arată că 74% dintre adulții americani iau vitamine, prebiotice și alte suplimente alimentare.  

Și în țara noastra este nevoie de un control mai amănunțit al acestora, iar Parlamentul European vrea să adopte o legislație în acest sens, valabilă în toate statele membre. 

Tot ce e natural e mai bun 

Companiile farmaceutice folosesc adesea cuvântul „natural” pentru a ne face să credem că suplimentele sunt mai bune pentru organism.  

De multe ori pare corect să dorești medicamente naturale, remedii, tehnici de prevenire și așa mai departe.” spune expertul Katie Suleta. 

Astfel, suntem mai tentați să credem că vitamina C ne va ajuta să prevenim răceala, dacă provine din surse naturale, mai mult decât vaccinul antigripal, desi este dovedit clinic că acesta din urmă diminuează gravitatea bolii. 

Pe scurt, ideea este că industria suplimentelor folosește termenul "natural" pentru a sugera că produsele lor sunt mai bune și mai sănătoase, dar acest lucru poate fi o strategie de marketing manipulativă. Termenul "natural" nu garantează calitatea sau eficacitatea produsului și nu ar trebui să fie singurul criteriu în luarea deciziilor legate de sănătate. 

Mai mult nu înseamnă mai bun 

O altă presupunere greșită este că, dacă ceva este natural, trebuie să fie bun, iar mai mult din acel lucru trebuie să fie întotdeauna mai bun. Totuși, organismul nostru reglează eficient nivelurile de vitamine și minerale, iar consumul excesiv de suplimente nu aduce neapărat beneficii pentru sănătate. Această concepție poate fi văzută în suplimentele de vitamina C și D, care sunt adesea comercializate în doze mult prea mari față de necesarul zilnic recomandat, ceea ce poate duce la riscul de a depăși cantitățile sănătoase. 

Dacă nu aveți o lipsă de vitamine, nu ar trebui să consumați suplimente alimentare, mai spune expertul. 

A lua vitamine este mai bine decât a nu face nimic 

Industria suplimentelor profită de ideea că a face ceva este mai bine decât a nu face nimic, capitalizând prejudecata acțiunii. Oamenii se simt mai în control atunci când iau măsuri pentru sănătatea lor, chiar și atunci când nu este neapărat necesar.

Cu toate acestea, suplimente alimentare în exces pot fi dăunătoare, deoarece organismul nostru nu are nevoie de atât de multe substanțe. Prea multe vitamine sau minerale pot provoca efecte secundare negative și pot interacționa cu medicamentele prescrise. În concluzie, a lua suplimente nu este întotdeauna mai bine decât a nu le lua. 

 Fiți atenți la aceste practici de marketing, deoarece ele nu sunt întotdeauna precise sau sănătoase. Înainte de a lua orice supliment, este important să consultați medicul, concluzionează expertul. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite